vineri, 15 ianuarie 2010

Macrou marinat



Reteta asta am vazut-o in " Practic in bucatarie". De cand am citit-o si am admirat poza am fost hotarata sa incerc si eu, mai ales ca este o reteta simpla si cu efect garantat.
Ingrediente:
- 1.5 kg macrou
- 400g sare grunjoasa
- 1l otet
- 1l ulei
- optional: ceapa taiata solzisori, feliute de morcov, masline

Macroul il curatam de mate si de cap. Il spalam bine in apa rece si apoi fiecare trunchi il taiem in felii late de 2 -3 cm. Intr-o craticioara asezam un rand de peste, un strat de sare grunjoasa... Continuam asa pana terminam pestele. Ultimul strat este de sare.



Acoperim craticioara cu un capac sau cu folie si o bagam la frigider pentru 24 ore.
Dupa aceasta perioada, scurgem zeama formata si clatim intr-un jet de apa rece. Scurgem bine si turnam otet peste peste pana il acoperim pe tot.




Acoperim craticioara si bagam iar la frigider pentru 24 ore. Dupa si aceste 24 de ore, scurgem otetul si turnam ulei cat sa acoperim bine pestele.




Iar acoperim craticioara si iar lasam la frigider 24 de ore.
Dupa ce s-au scurs si aceste ultime 24 de ore, preparatul este gata. Acum avem doua posibilitati; fie consumam imediat pestele (timp de o saptamana - pastrat la frigider), fie il transformam in conserva. Daca alegem ultima varianta, scurgem pestele de ulei intr-o alta olicica. Punem uleiul la incins. Asezam pestele in borcane curate si zvantate si asezonam cu solzisori de ceapa, feliute de morcov si masline. Turnam apoi uleiul fierbinte in borcane pana acoperim bine pestele si inchidem cu capac ermetic. In acest fel pestele poate fi pastrat 3 -4 luni.


Sa nu va fie teama de canditatea mare de sare folosita. pestele isi va trage exact cat ii trebuie si nu va fi deloc sarat.
Sa nu va temeti nici de oase pentru ca acestea vor deveni moi si nu vor mai prezenta un pericol, putand fi mancate foarte usor. Scapam si de alegerea lor :)
Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Buna!Am facut si eu reteta insa pestele a iesit foarte acru si oasele tari!Eu ma gandeam ca pestele o sa fie mai moale dupa atatea zile insa nu a fost asa!Imi pare rau ca nu pot sa spun ca a iesit bun,nu stiu ce sa ii fac ma gandeam ca maine sa scurg uleiul si sa il fieb cateva minute.Ai putea sa-mi spui si parerea ta?Multumesc mult!Roxana

    RăspundeţiȘtergere
  2. Roxana, imi pare rau ca nu ti-a placut acest preparat. Cred ca depinde foarte mult de otetul folosit. La mine oasele s-au inmuiat tare si pestele l-am mancat cu tot cu oase. Nici n-am simtit oasele.
    Am repetat aceasta reteta de foarte multe ori si niciodata nu mi-a iesit altceva.
    Ai urmat pasii intocmai?
    Scurge pestele de ulei, scufunda-l in apa rece vreo doua ore (sa mai scapi de amareala), apoi vezi daca e mancabil.
    Chiar nu inteleg de ce nu a iesit :(

    RăspundeţiȘtergere
  3. Da!Am urmat pasii intocmai.O sa-l pun in apa sa vedem ce iese.Cine stie ,ma gandeam sa nu fie si de la sare,poate nu am pus suficienta.Oricum o sa mai incerc si alta data poate o sa fie cu succes.Te pup si multumesc pt sfat!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Roxana, sper ca data viitoare sa iasa pe placul tau :)
    Sa ai o zi minunata, draga mea!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets