Acest tort l-am facut pentru mama, de ziua ei, in august 2017, cand a implinit 58 de ani. A fost foarte bun si a placut la toata lumea ♥♥♥
Spuma de zahar ars am vazut-o la Sara & Miki - Culorile din farfurie - Tort cu spuma de zahar ars si din primul moment in care am vazut pozele lor am stiut ca asta voi face pentru tortul ce urma sa-l pregatesc. Nu am respectat reteta lor de tort, doar reteta pentru spuma de zahar ars.
Ingrediente:
***Blat:
- 6 oua mijloci
- 6 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 6 linguri lapte integral
- 6 linguri ulei
- 5 linguri fulgi nuca de cocos
- cuburi pepene galben - cat sa acopar fundul tavii de tort
***Sirop:
- 100g zahar
- 300 ml apa
***Spuma de zahar ars:
- 5 albusuri
- 200g zahar
- 4 linguri zahar in plus
Eu mereu pregatesc blatul de tort cu cel putin o zi inainte de a-l umple cu crema.
Am pornit cuptorul la 180 grade si l-am lasat sa se incinga.
Pentru blat am pregatit o tava rotunda (24 cm diametru), pe fundul careia am pus hartie de copt. Peste hartie am pus un strat de cuburi de pepene galben.
Albusurile le-am batut spuma, apoi am adaugat tot zaharul si am continuat mixarea cateva minute, pana am obtinut o spuma tare. Fara sa opresc mixerul, am adaugat in castron, pe rand, galbenusurile, laptele si uleiul. Dupa 2-3 minute de mixat bine, am oprit mixerul si l-am dat deoparte. In spuma dulce de oua am adaugat faina si fulgii de cocos, lingura cu lingura, cu ajutorul unui tel in forma de para si cu miscari usoare. Amestecul obtinut l-am turnat peste cuburile de pepene galben. Am trantit usor tava de masa, pentru ca amestecul pentru blat sa ajunga bine peste tot si sa se niveleze.
Tava am bagat-o in cuptorul fierbinte, pe raftul din mijloc, la 180 grade, cu ventilatie, pentru 20 minute, apoi am scazut temperatura la 160 grade cu ventilatie si am mai lasat blatul la copt inca 35 minute.
Am lasat blatul sa se raceasca bine chiar in tava in care l-am copt, iar dupa ce s-a racit l-am rasturnat pe un platou si am inlaturat hartia de copt. Cuburile de pepene galben vor fi acum deasupra.
Blatul l-am pastrat la rece pana a doua zi.
A doua zi am preparat siropul. Intr-o cratita mai mica am topit cele 100g zahar. Peste zaharul topit am turnat 300 ml apa (mare atentie pentru ca sare si te poti arde!!!) si am lasat pe foc mic pana cand zaharul ars s-a topit tot. Siropul obtinut l-am turnat fierbinte, incet, peste blatul de tort intepat din loc in loc cu varful unui cutit.
Pana cand siropul s-a tras in blat, am preparat spuma de zahar ars.
Pentru acest pas este nevoie de doua persoane deoarece una singura se descurca foarte greu, mai ales daca nu are asa mare experienta in bucatarie.
Cele 5 albusuri le-am batut spuma, api am adaugat 4 linguri de zahar si am continuat mixarea la viteza maxima, pana cand am obtinut o spuma tare.
Intr-o craticioara am topit 200g zahar.
Acum este nevoie de a doua persoana! O persoana toarna zaharul ars fierbinte peste spuma de albusuri in timp ce a doua persoana tine bine (!!!) de castronul cu spuma si manevreaza mixerul ce se functioneaza la viteza maxima.
Cu spuma obtinuta am imbracat in strat gros blatul insiropat. Cu dosul unei linguri am format mici tepi si dune pe suprafata tortului. Pur si simplu lipesti dosul unei linguri de spuma ce imbraca tortul si tragi in sus. Asa am obtinut un decor ciufulito-dragalas 😄
Am pastrat tortul la frigider pana la momentul servirii.
Se feliaza foarte usor, arata foarte bine si este foarte gustos ♥♥♥
Mama si sora mai mica a mamei mele - 27 august 2017
LA MULTI ANI!!!