Intinsul de foi subtiri si coacerea lor pe fundul tavii nu trebuie sa sperie pe nimeni. Chiar daca pare dificil, nu e deloc asa. Trebuie doar putina atentie si rabdare.
Ingrediente pentru 3 foi (25x35cm):
- 80 g unt
- 1 ou
- 3 linguri de zahar
- 5 linguri de lapte
- 300g faina
- 1 lingura amoniac
Ingrediente crema:
- 800 ml lapte
- 5 linguri faina (sau amidon)
- 1ou
- 250g zahar
- 1 lingura esenta de vanilie
- 250 g unt la temperatura camerei
- o lamaie
Pentru foi, untul trebuie frecat bine cu zaharul. Peste ele am pus oul, laptele si amoniacul si am avut grija sa amestec bine totul. Ultima a fost adaugata faina si am framantat bine. A rezultat o coca numai buna de intins pe care am impartit-o in trei bile egale. Bilele le-am acoperit cu folie si le-am lasat sa-si traga sufletul vreo jumatate de ora.
Intre timp am incins cuptorul.
Pentru a simplifica un pic lucrurile, am intins fiecare bila de coca direct pe hartie de copt. Astfel este posibile intinderea de foi subtiri fara a mai risca ruperea lor la transferul pe tava.
Foile astfel pregatite le-am copt pe fundul unei tavi, timp de 10 minute, pe raftul cel mai de sus al cuptorului. Foile trebuie sa ramana albe, deci nu au voie sa prinda culoare. Timpul de coacere este suficient deoarece foile sunt subtiri.
Crema: intr-un castronel am amestecat bine faina, oul, zaharul, vanilia si 100 ml lapte. Restul de lapte l-am pus la fiert, iar cand a inceput sa clocoteasca am micsorat focul si am adaugat in el amestecul din castronel. Cu un tel am amestecat bine si continuu pentru a evita formarea de cocoloase. Compozitia trebuie sa ajunga la consistenta unei budinci. Cand a ajuns la aceasta consistenta, am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca bine de tot.
Intre timp am razuit si stors lamaia si am frecat untul spuma. Peste untul frecat am adaugat lingura cu lingura budinca rece, iar la sfarsit am adaugat coaja si zeama de lamaie.
Toate fiind astfel pregatite, am cladit prajitura.
Peste ultima foaie am pus o foaie de copt si un fund de lemn gros ca sa preseze. Prajitura am lasat-o pana a doua zi, pentru a lasa timp foilor sa se inmoaie.
A doua zi am pudrat prajitura cu zahar pudra, am taiat-o, am pozat-o si am mancat-o :)
Sursa de inspiratie: Dimineti insorite