Treceți la conținutul principal

Prăjitura albă cu cremă de lamâie

Uneori iti dai seama ca ai mancat prea multa ciocolata si vrei sa o scoti din peisaj o vreme. Te tot gandesti si-ti tot bati capul cum sa faci si cum sa dregi sa scapi de dulcea ispita. Iti spun eu: cu o prajitura care nu contine ciocolata  smiley1850.gif. Din cauza cremei de lamaie si a foilor care se fragezesc tare tare, te vei putea bucura de ceva dulce, aromat si bun oricand simti nevoia. Ia insa in considerare si timpul care trebuie sa-l aloci prajiturii pentru a se fragezii, o zi si o noapte, sau macar o noapte daca e urgenta mare.
Intinsul de foi subtiri si coacerea lor pe fundul tavii nu trebuie sa sperie pe nimeni. Chiar daca pare dificil, nu e deloc asa. Trebuie doar putina atentie si rabdare.

Ingrediente pentru 3 foi (25x35cm):
- 80 g unt
- 1 ou
- 3 linguri de zahar
- 5 linguri de lapte
- 300g faina
- 1 lingura amoniac

Ingrediente crema:
- 800 ml lapte
- 5 linguri faina (sau amidon)
- 1ou
- 250g zahar
- 1 lingura esenta de vanilie
- 250 g unt la temperatura camerei
- o lamaie

Pentru foi, untul trebuie frecat bine cu zaharul. Peste ele am pus oul, laptele si amoniacul si am avut grija sa amestec bine totul. Ultima a fost adaugata faina si am framantat bine. A rezultat o coca numai buna de intins pe care am impartit-o in trei bile egale. Bilele le-am acoperit cu folie si le-am lasat sa-si traga sufletul vreo jumatate de ora.
Intre timp am incins cuptorul.
Pentru a simplifica un pic lucrurile, am intins fiecare bila de coca direct pe hartie de copt. Astfel este posibile intinderea de foi subtiri fara a mai risca ruperea lor la transferul pe tava.


Foile astfel pregatite le-am copt pe fundul unei tavi, timp de 10 minute, pe raftul cel mai de sus al cuptorului. Foile trebuie sa ramana albe, deci nu au voie sa prinda culoare. Timpul de coacere este suficient deoarece foile sunt subtiri.


Dupa coacere se lasa la racit pe o suprafata dreapta.
Crema: intr-un castronel am amestecat bine faina, oul, zaharul, vanilia si 100 ml lapte. Restul de lapte l-am pus la fiert, iar cand a inceput sa clocoteasca am micsorat focul si am adaugat in el amestecul din castronel. Cu un tel am amestecat bine si continuu pentru a evita formarea de cocoloase. Compozitia trebuie sa ajunga la consistenta unei budinci. Cand a ajuns la aceasta consistenta, am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca bine de tot.
Intre timp am razuit si stors lamaia si am frecat untul spuma. Peste untul frecat am adaugat lingura cu lingura budinca rece, iar la sfarsit am adaugat coaja si zeama de lamaie.
Toate fiind astfel pregatite, am cladit prajitura.


Peste ultima foaie am pus o foaie de copt si un fund de lemn gros ca sa preseze. Prajitura am lasat-o pana a doua zi, pentru a lasa timp foilor sa se inmoaie.
A doua zi am pudrat prajitura cu zahar pudra, am taiat-o, am pozat-o si am mancat-o :)





Sursa de inspiratie: Dimineti insorite

Comentarii

  1. ce bunatate, ar trebui sa incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de mult imi place!! cremoasa, parfumata fix pe gustul meu!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi o numim Lamaita, si imi place tare mult, arata super! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce buna trebuie sa fie! Se aseamana destul cu o prajitura care o faceam in Romania ,eu ii spun "capriciu" . In crema in loc de budinca ,pun gris cu lapte. Foile le fac cu miere ,bicarbonat ...in rest cam aceleasi ingrediente. Chiar zilele astea ma bate gandul sa o fac. Salvez si varianta ta...imi place!
    toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah eu tot poftesc la cioco si la prãjitura ta:) aratã tentant!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mandala, pai ar trebui :) Anunta-ma cand esti gata, sa vin sa vad :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Antonia, iti dai seama ca si la noi a avut mare succes :)
    Te pupam si noi cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Adela, Lamaita am vrut si eu sa-i zic, dar apoi m-am razgandit :D
    Pupici si tie, draga mea :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Nicoleta, m-ai facut curioasa. Anunta-ma cand postezi reteta ca vreau sa fac si eu varianta ta.
    Mai hai pe la mine! :*

    RăspundețiȘtergere
  10. Ramona, ciocolata ramane pe primul loc si in topul nostru de preferinte :D

    RăspundețiȘtergere
  11. o sa incerc , pare buna si nu foarte complicata ...multumim !

    RăspundețiȘtergere
  12. Coco, ma bucur ca ai inteles mesajul printre randuri :) E foarte simpla prajiturica asta :D
    Anunta-ma cand ai facut-o sa vin sa te laud si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cand am vazut-o pe platourile de la nunta am zis ca-i sigur alba ca zapada:))) Imi trebe si mie cateva retete d'astea sa le asortez si sa nu mai bibilesc zeci de prajiturele individuale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai retete sunt multe, trebuie doar sa le alegi pe cele care-ti plac cel mai mult :D
      Eu pentru platourile asortate de la nunta surorii mele am ales prajituri total diferite una de alta si a fost foarte bine asa, dar poti face doar prajituri cu foi si cu creme diferite pentru diversificare.

      Ștergere
  14. Crisa, ce fac cu zaharul de la crema, il pun la fiert or mixez untu? Saru' mana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am sarit la numaratoare :D
      Zaharul se amesteca cu faina/amidonul, oul, vanilia si 100 ml lapte.
      Multumesc de atentionare! Am modificat si in reteta :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Prajitura cu rabarbar

Prajitura turceasca cu gris si iaurt

Pizza cu blat din paine

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui

Friptura frageda de cocos

Frunze de vita de vie conservate in saramura, la borcan

Prajitura Krem a la krem - dukan style

Macrou marinat in sos de tomate

Sunca fiarta in zeama de varza murata

Scrumbie cu lamaie, la cuptor