Cu bucataria chinezeasca am facut cunostinta in urma cu doi ani si de atunci i-am devenit fan adevarat. Cu toata ca pana acum nu am publicat nimic pe blog care sa arate lucrul asta, ori de cate ori am ocazia fac ceva de mancare in stil asiatic. Nu voi pretinde nici un moment ca mancarea facuta de mine este autentica, pentru ca nu este. Folosesc ingrediente locale si ma joc de-a bucatarul chinez. Mancarea este foarte buna, chiar daca nu este facuta de un chinez si nici nu contine toate ingredientele pe care le-ar folosi un chinez.
Dar sa revenim la mancarea noastra si sa adunam urmatoarele ingrediente:
- 400 g carne macra de porc (sau vita, sau pui - ce va place)
- un morcov potrivit de mare
- un castravete potrivit de mare
- un ardei gras mic
- doua pungute de taitei de orez Vifon (alea de supa)
- 2 linguri sos de soia
- 5 linguri ulei
- o lingura condiment de tip delikat
- 3 catei de usturoi
- o bucatica de vreo 5cm de ghimbir
- doua fire de ceapa verde
Carnea o tai fasiute, ghimbirul il curat de coaja si il razui pe razuitoarea cu ochiuri mici, usturoiul il curat si il tai feliute subtiri, iar ardeiul, castravetele si morcovul le tai bastonase.
Mancarea chinezeasca nu se fierbe mult, iar focul de sub wok este mare, de aceea inainte de a te apuca de gatit este recomandat sa ai toate ingredientele la indemana, gata taiate si pregatite.
In doua cani de apa fiarta puse intr-un castron pun taiteii Vifon la umflat.
Pun wok-ul pe foc, torn uleiul si calesc in el ghimbirul si usturoiul cateva secunde. Pentru ca focul este mare si uleiul incins exista pericolul ca usturoiul si ghimbirul sa se arda daca nu sunt supravegheate.
Adaug bastonasele de morcov, castravete si ardei si le calesc si pe ele vreo trei minute.
Peste legume pun condimentul de tip delikat si dupa cateva secunde adaug sosul de soia. Dupa ce am amestecat bine, adaug fasiile de carne si amestec iar.
Las pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand carnea se patrunde si e buna de mancat. Pentru ca bucatile de carne sunt mici, nu au nevoie de mult timp sa se faca, prin urmare wok-ul nu trebuie lasat nesupravegheat.
Cand carnea este gata, opresc focul si adaug taiteii de orez scursi bine de apa in care au stat si ceapa verde taiata mic. Amestec usor, las mancarea 5 minute sa isi traga sufletul si taiteii sa imprumute din sosul mancarii, apoi impart in farfurii si servesc la masa.
Concluzie: e buna joaca asta de-a bucatarul chinez Toti au mancat cu pofta si nimeni nu a lasat nimic in farfurie.
Pofta buna!
PS Mancarea asta am refacut-o cu carne de pui o data si cu carne de vita alta data. Au fost la fel de bune ca si cea prezentata mai sus. Dovada? Intr-o alta postare