Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din aprilie, 2010

Varza calita

Varza calita este o mancare delicioasa, usor de facut si care te salveaza intr-un moment "ce fac azi de mancare?" :)
Ingredientul principal in aceasta reteta este varza. Ea poate fi murata sau proaspata. Daca folositi varza murata si este prea sarata, lasati-o la desarat in apa rece, o noapte. Apoi o folositi tocata marunt la mancarica. Daca folositi varza proaspata, dupa ce ati taiat-o fideluta, framantati-o cu o lingura de sare pe planseta de lucru, apoi o lasati la scurs, apoi o folositi la mancarica.
Pentru reteta prezentata eu am folosit varza proaspata.
Ingrediente:
- o varza proaspata de 1.5 - 2kg
- 100g ulei
- 350g afumatura taiata marunt (carnati, ciolan, coaste cu carnita, salam cu sunca in cazul meu, etc.)
- 2 cepe mijlocii
- 5 rosii mari
- un pahar bulion subtire
- sare si piper macinat dupa gust
- marar proaspat sau uscat

Varza am pregatit-o cum am explicat mai sus. Chiar daca la inceput pare multa varza, veti vedea ca ea scade mult la gatit si dintr-o cratita…

Foi de placinta de post

Iata o reteta de placinta de post delicioasa. Trebuie sa recunosc ca nu mi-a inspirat incredere prima data cand am citit-o, insa rezultatul a fost spectaculos de bun :)
Ingrediente pentru foile de placinta:
- 14 linguri ulei
- 10 linguri apa
- 21 linguri faina
- un varf cutit sare
Intr-un castron amestecam 14 linguri cu faina, 10 linguri apa, 7 linguri ulei si un varf de cutit de sare. Vom obtine un aluat potrivit de tare.





Intr-un alt castron amestecam foarte bine 7 linguri ulei cu 7 linguri faina, pana obtinem un fel de crema.





Din aluat intindem o foaie pe care o acoperim cu crema din ulei si faina.





Rulam aluatul si il lasam sa se odihneasca timp de 30 minute.







Dupa expirarea acestui timp, impartim aluatul in doua si intindem doua foi.




Observati cum aluatul banal si obisnuit se transforma intr-un aluat de foietaj in toata regula :) , cu foite subtilere si transparente.




Pentru a umple foile, am pregatit doua umpluturi (de post bineinteles ): mere cu zahar si scortisoara




... si tofu cu…

Ficatei in foietaj

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- un paghet aluat de foietaj congelat, de 1kg
- 500g ficatei de pasare
- 350 g ciuperci mai micute (puteti folosi si conservate)
- 3 oua
- 2 cepe mari
- 300g cascaval feliat
- sare si piper macinat dupa gust
- 4 linguri ulei

Lasam aluatul de foietaj sa se dezghete la temperatura camerei.
Ficateii se spala bine de sange in apa rece.
Ceapa taiata marunt se caleste in ulei. Adaugam ficateii si ii calim si pe ei. Cand si-au schimbat culoarea si sunt aproape facuti, iar zeama formata a scazut, adaugam si ciupercutele taiare bucati. Lasam pe foc potrivit inca 15 min, avand grija sa amestecam din cand in cand.
Intr-un castronel batem bine ouale ca pentru omleta. Le turnam apoi peste ficatei si ciuperci. Amestecam bine si mai lasam pe foc mic pana ce oul se coaguleaza tot. Oprim focul si condimentam cu sare si piper macinat, dupa gust. Lasam la racit.
Incingem cuptorul.
Tava o acoperim cu hartie de copt.
Intindem aluatul de foie…

Ciorba falsa de burta

Ingrediente:
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 500g ciuperci cu palarie mare (de preferat pleurotus)
- 2 jumatati gogosar rosu murat
- jumatate capatana de usturoi
- 250g smantana
- 1 galbenus
- sare si piper
- ulei


Reteta aceasta va sfatuiesc sa o faceti cu ciuperciu Pleurotus, deoarece iese mai aspectuasa si mai buna, ciupercile pleurotus taiate fasii pe lung avand aspectul si consistenta burtii de vita folosita in adevarata ciorba de burta. Eu am facut reteta cu ciuperci normale o data si cu ciuperci pleurotus alta data. Amandoua au gust bun, insa trebuie sa recunosc ca cea cu pleurotus a fost mai buna:) Prima poza prezinta ciorbita cu ciuperci pleurotus, iar celelalte doua prezinta ciorbita cu ciupercute normale. Povestea fiind zisa, sa lasam vorba si sa trecem la treaba :)



Ceapa se toaca marunt si morcovul se da pe razuitoarea mica. Se calesc in putin ulei in oala in care urmeaza sa facem ciorba, apoi adaugam apa (2l). Lasam un pic sa fiarba, apoi adaugam ciupercile taiate in feliute subti…

Drob din maruntaie de pui si ciuperci

Hristos a inviat!
In a treia zi de Paste va prezint cu mult drag o reteta de drob. Acest fel de mancare se face traditional din maruntaie de miel insa eu nu suport ideea de a omora un bland si nevinovat mielusel numai pentru ca asa e datina. Nu condamn pe nimeni si nici nu zic ca nu-mi place carnea de miel, insa ... Sper sa intelegeti ce vreau sa zic :)
Deci, pentru minunatia noastra de drob avem nevoie de :
- 1kg ficat de pui
- 1kg pipote si inimi de pui
- 2 legaturi ceapa verde
- 1 legatura usturoi verde
- 1 legatura de patrunjel (mai groasa)
- 5 oua fierte
- 3 oua crude
- condimente pentru drob (am cumparat un pliculet de la supermarket)
- 300 g ciuperci din conserva
- 2 linguri de mustar
- 2 foi de dafin
- ulei pentru uns vasul
- 1 lingura pesmet pentru tapetat vasul

Maruntaiele de pui se pun la foc in apa rece impreuna cu foile de dafin. Se spumuieste de cate ori este nevoie. Conserva de ciuperci se scurge bine de zeama. 5 oua le fierbem tari si le curatam de coaja.
Ceapa verde…