miercuri, 20 februarie 2019

Prajitura cu foi si crema de gris


   Aceasta prajitura am facut-o pentru prima data pentru Paste 2017. Reteta am gasit-o intr-o revista mai veche din colectia Practic in bucatarie.
   In mare parte am respectat ingredientele indicate in revista. Modificarile facute au fost urmatoarele: in loc de smantana am folosit iaurt cremos cu 3% grasime si in loc de bulion am folosit ketchup dulce. Nu am planuit sa fac aceste modificari, insa m-am hotarat in ultimul moment sa fac aceasta prajitura si nu am avut la indemana bulion si nici smantana. Chiar si cu aceste modificari prajitura a iesit buna, chiar foarte buna ♥

   Gemul folosit este unul de cumparat si nu a fost prea stralucit. Ar fi minunat daca as fi avut gem de caise facut in casa ♥


Ingrediente:
***Foi:
- 2 oua
- 10 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- 2 linguri bulion (sau ketchup dulce)
- 200g smantana (sau iaurt gras, cremos)
- 1 plic praf de copt (15g)
- faina cat cuprinde (mie mi-au intrat 800g)
***Crema:
- 1 litru lapte
- 10 linguri gris
- 250g unt 80% grasime, la temperatura camerei
- 2 cani zahar ( 400g)
- 400g gem de caise (sau orice alt gem acrisor)
***Ornat:
- zahar pudra

   Pentru foi am mixat bine intr-un castron ouale, zaharul, uleiul, ketchup-ul dulce, iaurtul cremos si praful de copt.


   In acest amestec am adaugat faina, lingura cu lingura, pana am obtinut o coca elastica. Mie mi-au intrat 800g faina.



   Coca obtinuta am impartit-o in 4 parti egale si fiecare parte am intins-o intr-o foaie de marimea tavii de la aragaz. Foile de prajitura le-am intins direct pe coli de hartie de copt. Sunt mult mai usor de manevrat si coca se intinde frumos.
   Foile gata pregatite le-am pus in tava si apoi le-am bagat in cuptor la copt. Am copt foile pe rand, nu toate in acelasi timp 😄, pe raftul din mijloc al cuptorului, la 180 grade, caldura sus si jos, pentru 7 minute fiecare.



   Pentru crema am fiert laptele cu grisul pana cand amestecul s-a ingrosat. Dupa ce am luat cratita de pe foc am adaugat zaharul, am amestecat bine si am lasat totul sa se raceasca bine.
   Untul moale l-am mixat cateva minute intr-un castron si apoi l-am amestecat cu grisul rece, lingura cu lingura, continuand mixarea la viteza medie.


   Pe un platou de lemn incapator, am pus prima foaie de prajitura. Peste ea am intins bine jumatate din crema de gris.


   Peste crema de gris am asezat a doua foaie, peste care am intins gemul de caise.


   Peste gem am pus a treia foaie de prajitura, peste care am intins crema de gris ramasa.


   La final am pus peste crema ultima foaie coapta.
   Peste prajitura am pus un alt platou de lemn si peste acesta am pus cateva vase drept greutate.


   Am lasat-o asa peste noapte.
   A doua zi am taiat din ea fasii late de 4 cm si fiecare fasie am taiat-o apoi in diagonala, obtinand bucati in forma de romb.
   Nu am taiat toata prajitura dintr-o data, ci doar cat era nevoie in acel moment. Restul l-am pastrat la frigider pana la urmatoarea trebuinta. Zahar pudra am pus doar pe bucata ce urma sa fie taiata, astfel nu am riscat sa am o prajitura cu topping de zahar ud. Zahar pudra cel mai bine se foloseste pe prajitura doar inainte ca aceasta sa fie mancata, altfel la frigider se umezeste si nu mai arata deloc frumos. In plus, daca nu este pudrata cu zahar pudra, prajitura poate fi invelita cu folie alimentara si astfel se elimina riscul ca aceasta sa prinda mirosurile din frigider.


   Desi dupa copt foile sunt un pic crocante, crema de gris le inmoaie foarte bine si acestea devin moi si fragede. Prin urmare, prajitura se feliaza foarte usor si frumos ♥


   Nu este o prajitura prea dulce si noua ne-a placut foarte mult ♥♥♥


 
   Sa ne fie de bine!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana