marți, 18 ianuarie 2011

Varza murata calita, cu coaste de porc


Mancare veche si cunoscuta de orice gospodina, varza murata calita apare pe mesele romanilor cel putin o data pe iarna. Ce e de zis despre ea? Mai nimic daca nu esti fan. Ia acolo niste varza murata, ceva carne, condimente si grasime. Nimic special, nimic iesit din comun, nimic nemaivazut. Si totusi, musai sa fie scrisa si reteta asta in caietul cu reusite, ca de, la anu' sigur o mai facem o data. Unii ar pune langa ea mamaliga, dar eu nu ma omor dupa combinatia asta. Esti libera sa faci ce vrei si ce te taie capul ca doar tu mananci.

Ingredientele de mai jos sunt pentru o cratita mare ( 8 portii zdravene):
- 2 verze murate (1,1 1/2 kg bucata)
- 1 1/2 kg coasta de porc cu carne
- 1/2 cana ulei sau untura
- 4 foi de dafin
- marar (proaspat sau uscat)
- piper macinat
- fulgi de ardei rosu iute
- chimen macinat pudra

Varza murata se lasa la desarat in apa rece vreo doua ore. Am citit pe blogul lu Aphextwinz ca exista o metoda de desarare rapida. Data viitoare incerc si eu, promit!
Pregateste o cratita incapatoare si cu peretii inalti si toarna in ea grasimea. Aprinde focul la cuptor si lasa-l sa se incinga.
Dupa desarare, taie fiecare varza in 4 si o stoarce-o in maini. Taie fideluta (ma rog, cat se poate de subtire) fiecare sfert de varza si o aseazo in cratita. Din cand in cand aseaza peste varza felii de carne cu os si condimenteaza dupa gust cu marar, piper macinat, fulgi de ardei iute si pudra de chimen.





Dupa ce ai umplut cratita, implanti foile de dafin si o bagi la cuptor. Cat sta la cuptor? Depinde de varza cat e de cotoroasa. La mine a durat 2 ore. Ai grija insa ca din cand in cand sa scoti cratita din cuptor si sa amesteci varza, astfel incat partea de deasupra sa ajunga dedesubt si astfel toata sa se caleasca.
Cand varza e fiarta, mai lasa cratita 30 minute in cuptor, sa prinda o crusta maronie, asa, pentru asptect.



Servim fierbinte, cu ardei iute si smantana daca va place.
Pofta buna!


PS Pentru acest fel de mancare, cuptorul este cel mai potrivit. Am facut o data mancarea asta si pe ochiul de la aragaz, insa varza nu a fost la fel de patrunsa si de frageda.

6 comentarii:

  1. Imi place,si eu o fac mereu la cuptor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Flory eu am aflat din greseala ca iese mai buna la cuptor :)
    Sara multumesc pentru apreciere :*

    RăspundețiȘtergere
  3. ei da ,cand ai costite,multe...foarte bun

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut si eu o varza calita nu cu mult timp in urma si a iesit delicioasa! Imi faci pofta cu pozele tale!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ina, orice mancare iese buna cand are multa carne, nu :)

    Iulia multumesc pentru aprecieri :*

    RăspundețiȘtergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape