Cu aceasta trista ocazie am invatat de la mamaia mea sa fac coliva.
Chiar daca acest "tort" se face in zile mai speciale, trebuie sa recunosc ca mereu o rugam pe mamaita mea sa-mi faca coliva atunci cand ma intreba " Ce sa-ti faca mamaia?"
Pentru doua platouri ovale si mari avem nevoie de:
- 1 kg arpacas
- 4 l apa
- 1/2 kg zahar
- 2 pumni de miez de nuca taiata grosier cu cutitul
- miroase - cum le spune mamaia - coaja de lamaie, esenta de rom...
Pentru ornat:
- 1 pachet biscuiti transformati in pesmet (dar nu foarte fin)
- 400g zahar pudra
- bombonele colorate
Arpacasul musai sa fie spalat in noua ape. Nu stiu de ce, dar mamaia mea respecta intocmai acest lucru de fiecare data cand face coliva. Intre timp apa e pusa la infierbantat. Dupa ce a dat un clocot, adaugam arpacasul spalat si lasam fa fiarba la foc mediu spre mic pana ce toata apa este absorbita de boabe iar lingura (neaparat de lemn si care nu este folosita decat pentru coliva) sta dreapta, fara sa cada, daca o infigem in mijlocul compozitiei. In acest moment adaugam zaharul. Pentru ca la adaugarea lui se va forma iar zeama, mai lasam la fiert pana trece iar proba cu lingura. Cand toate au fost infaptuite intocmai, lasam compozitia la racit (mamaia o fierbe seara si o lasa la odihnit pana a doua zi de dimineata). Dupa ce s-a racit bine, adaugam nuca si miroasele si amestecam bine.
Impartim compozitia pe platouri si ii dam forma cu ajutorul unui cutit. Apoi o imbracam bine pe toate laturile in pesmet de biscuiti si facem cu ajutorul unei matrite speciale forma crucii din zahar pudra. Imprastiem bombonelele si gata.
Urmeaza tamaiatul si alte cateva ritualuri, care spre rusinea mea nu stiu sa le spun acum.
04.11.2011: In aceasta ultima poza apare coliva facuta de mine pentru parastasul de un an al bunicii mele. Coliva este facuta urmad cu exactitate pasii din reteta de mai sus, deci reteta este probata si are rezultat sigur.
Dumnezeu sa te odihneasca in pace Buni!