joi, 27 august 2009

Coliva

Zilele trecute am avut parastas de un an pentru unchiul meu. A fost un om bun, pe care l-am iubit ca pe un tata. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Cu aceasta trista ocazie am invatat de la mamaia mea sa fac coliva.
Chiar daca acest "tort" se face in zile mai speciale, trebuie sa recunosc ca mereu o rugam pe mamaita mea sa-mi faca coliva atunci cand ma intreba " Ce sa-ti faca mamaia?"
Pentru doua platouri ovale si mari avem nevoie de:
- 1 kg arpacas
- 4 l apa
- 1/2 kg zahar
- 2 pumni de miez de nuca taiata grosier cu cutitul
- miroase - cum le spune mamaia - coaja de lamaie, esenta de rom...
Pentru ornat:
- 1 pachet biscuiti transformati in pesmet (dar nu foarte fin)
- 400g zahar pudra
- bombonele colorate
Arpacasul musai sa fie spalat in noua ape. Nu stiu de ce, dar mamaia mea respecta intocmai acest lucru de fiecare data cand face coliva. Intre timp apa e pusa la infierbantat. Dupa ce a dat un clocot, adaugam arpacasul spalat si lasam fa fiarba la foc mediu spre mic pana ce toata apa este absorbita de boabe iar lingura (neaparat de lemn si care nu este folosita decat pentru coliva) sta dreapta, fara sa cada, daca o infigem in mijlocul compozitiei. In acest moment adaugam zaharul. Pentru ca la adaugarea lui se va forma iar zeama, mai lasam la fiert pana trece iar proba cu lingura. Cand toate au fost infaptuite intocmai, lasam compozitia la racit (mamaia o fierbe seara si o lasa la odihnit pana a doua zi de dimineata). Dupa ce s-a racit bine, adaugam nuca si miroasele si amestecam bine.


Impartim compozitia pe platouri si ii dam forma cu ajutorul unui cutit. Apoi o imbracam bine pe toate laturile in pesmet de biscuiti si facem cu ajutorul unei matrite speciale forma crucii din zahar pudra. Imprastiem bombonelele si gata.
Urmeaza tamaiatul si alte cateva ritualuri, care spre rusinea mea nu stiu sa le spun acum.





04.11.2011: In aceasta ultima poza apare coliva facuta de mine pentru parastasul de un an al bunicii mele. Coliva este facuta urmad cu exactitate pasii din reteta de mai sus, deci reteta este probata si are rezultat sigur.
Dumnezeu sa te odihneasca in pace Buni!

2 comentarii:

  1. Nu-nţelegeam cum de n-am văzut reţeta ta de colivă. Oi, în 2009 nici blog n-aveam! Colivăreasa mea îmi scrisese "se adaugă zahărul, se înmoaie fiertura şi se lasă pe foc spre întărire"Io care am folosit sfertul sfertului din cât zahăr mi-o scris ea şi nu mi s-o-nmuiat nimic nu pricepeam ce-o vrut a scrie. Îmi imaginam că mai trebe adăugată apa:)Amu am citit la tine care era misterul. Foarte frumos se decorează cu zahăr pudră, habar n-am avut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut sa-ti scriu chestia asta cu zaharul si am uitat :))
      Decoratiile se fac foarte usor: dupa ce am imbracat in pesmet de biscuiti coliva, am asezat o matrita decupata de mine dintr-o foaie de carton si am umplut locul liber cu zahar pudra, apasand usor pentru tasare. Am ridicat matrita si gata :D
      Desertul meu preferat :D

      Ștergere

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape