Imi place foarte mult zacusca facuta de mama! ♥ Este singura zacusca care nu-mi provoaca arsuri la stomac, este cremoasa, este delicioasa si nu este deloc uleioasa ♥♥♥
Anul asta am hotarat sa fac si eu zacusca pentru iarna dupa reteta mamei mele. Astfel am reusit sa fac poze pentru aducere aminte si avem mai multe borcane cu zacusca la dispozitie, nu doar cele primite de la mama 😁
Din ingredientele de mai jos au iesit 13 borcane mari de zacusca. Legumele au fost cantarite inainte de a fi coapte si curatate.
Ingrediente:
- 10 kg vinete
- 5 kg ardei kapia rosu
- 3 kg ceapa galbena
- 1 litru ulei
- 800g pasta de tomate
- 1 lingura boabe de piper
- 5 frunze de dafin
- sare (dupa gust)
Cu o seara inainte am copt vinetele la gratar, la foc direct. Le-am curatat de coaja, le-am insirat pe o scandura curata de lemn si le-am lasat la scurs peste noapte, acoperite cu o carpa curata.
In aceeasi seara am copt ardeiul kapia pe o tabla pusa peste gratar. L-am curatat de coaja arsa si de seminte si l-am lasat si pe el la scurs peste noapte intr-o strecuratoare.
Pana cand legumele s-au imprietenit cu pasta de tomate si condimentele, am tocat si vinetele cu masina de tocat.
Cum spuneam mai sus, a iesit foarte cremoasa si are o culoare foarte frumoasa ♥ Cat despre miros si gust, ce sa mai zic ♥♥♥
Borcanele astfel pregatite le-am pus intr-o cratita incapatoare, captusita pe fund cu carpe curate. Peste ele am turnat apa calda cat sa le acopere pana aproape de capace si am pus totul la foc potrivit. Din momentul in care a inceput sa fiarba apa, am lasat fix 30 minute borcanele la fiert.
Bineinteles ca un borcan a fost sacrificat pe altarul poftelor si pentru poza de final 😋
Sa o mancam sanatosi!
Multumesc, mama, pentru inspiratie!😘