Era cazul sa "apuc taurul de coada" si sa fac si eu vestita supa clara de vita cu taitei.
Desi pare necredibil, cozonacul si supa clara au fost retetele pe care mi-a fost cel mai frica sa le incerc. Mi se pareau cele mai grele retete, nu din cauza listei de ingrediente ci din cauza obtinerii atat de greu a rezultatului perfect.
Pentru ca am incredere in retetele din a mea Carte de bucate ediatia a III-a si pentru ca mi-am propus sa incerc cat mai multe retete din ea, am hotarat sa prepar acum supa clara de vita. Initial am vrut supa de pasare, dar pentru ca in carte scrie negru pe alb "Din carnea de vaca se obtine cea mai buna supa.", am avut incredere in autori si am cumparat rasol de vita pentru supa clara.
Ingrediente:
- o caserola rasol de vita (aproximativ 1,3 kg)
- 1 morcov mediu
- 1 telina mica
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- partea alba a unui fir gros de praz
- 1 ceapa medie
- 1 bob de cuisoara
- 1 lingurita rasa boabe de piper negru
- sare dupa gust
- patrunjel verde
Bucatile de carne cu os le-am spalat bine si le-am pus intr-o oala cu 3 litri apa rece si o lingurita de sare. Oala am pus-o pe foc mic.
Pentru ca supa sa fie clara, este necesar ca fierberea sa fie la foc mic. Asta este marele secret! Supa nu trebuie grabita cu foc iute, altfel va fi tulbure. Supa clara fierbe la foc mic aproximativ 4 ore, deci trebuie pornita din timp pentru a fi gata la ora mesei.
Spuma ce se ridica la suprafata am inlaturat-o ori de cate ori a fost nevoie.
Intre timp am curatat si spalat legumele. Pentru ca nu vor ramane in supa in momentul servirii, le-am taiat doar in jumatate, mai putin ceapa (ea a ramas intreaga). In ceapa am infipt un bob de cuisoara.
Cand carnea a fost fiarta, am adaugat in oala legumele pregatite, boabele de piper negru, sare dupa gust si am lasat supa sa mai fiarba la foc mic aproximativ 45-50 minute.
La final am strecurat supa in alta oala printr-o sita, obtinand cea mai clara supa clara de vita din viata mea 😄. Mirosea atat de bine ♥♥♥
Taiteii i-am fiert separat.
La servire am pus prima data taiteii in farfurie, iar peste ei am adaugat cu grija supa clara de vita, inca fierbinte. Patrunjel verde taiat marunt deasupra si gata, supa este servita!
Minunata ♥♥♥
Carnea si legumele din supa s-au transformat intr-o tocanita cu sos de rosii, la care am alaturat un piure pufos de cartofi. Astfel am obtinut inca un fel de mancare fara prea mare efort 😉
Sa ne fie de bine!