vineri, 14 iunie 2019

Snitele de vita in ceapa


   Cu aceasta reteta am participat anul trecut la un concurs. Pentru ca este o reteta faina si pentru ca imi provoaca amintiri frumoase din copilarie, o postez si pe blog pentru aducere aminte.
   Snitele de vita in ceapa am intalnit doar in Ardeal. In Dobrogea nu s-a auzit de ele si sunt aproape sigura ca nici in alte regiuni ale tarii reteta asta nu este cunoscuta. Este o mancare simpla, dar aromata si speciala  ♥♥♥

Ingrediente:
- 1.5 kg pulpa de vita
- 10 cepe medii
- 4 - 5 linguri ulei
- boia dulce
- piper negru macinat
- sare



   Carnea de vita am curatat-o bine de pielite si grasime, apoi am taiat-o in felii grosute de un deget, avand grija sa tai perpendicular pe fibrele de carne, nu pe lungimea lor. Feliile de carne le-am batut apoi cu ciocanul de snitele pana s-au subtiat.



   Ceapa am taiat-o solzisori subtiri cu ajutorul razatorii Borner.

  
    Intr-o cratita cu fundul gros am turnat uleiul, apoi am asezat feliile de carne si ceapa in straturi. Se incepe si se termina cu un strat de ceapa, iar feliile de carne se aseaza intr-un singur strat peste fiecare strat de ceapa. Pe fiecare strat de carne se presara boia dulce si piper negru macinat. 
   Sarea se adauga abia la final, cand carnea este bine fiarta!



   In cratita astfel pregatita am turnat apa, doar cat sa acopere ultimul strat de ceapa, apoi am pus totul la fiert la foc mic, timp de 4 ore. In acest timp am acoperit cratita cu un capac, lasand doar putin loc pentru iesirea aburului. 
   In timpul fierberii nu se amesteca mancarea! Eventual se poate scutura usor cratita din cand in cand.


   Este important sa fie folosita o cratita cu fundul gros si focul sa fie pastrat mic!
   Cand carnea s-a fiert bine, am adugat in mancare sare dupa gust. In acest moment se poate ingrosa un pic sosul cu putin amidon sau faina desfacuta in apa. Eu nu ingros sosul. Il prefer asa cum iese ♥
   Dupa inca doua - trei clocote, am oprit focul.


   Se serveste fierbinte, cu garnitura preferata. Eu de obicei fac piure de cartofi sau spatzle prajite cu ou.
 



   Este o reteta mostenita de la mama si ea o stie de la mama ei.
   Este o mancare gustoasa si spornica, in plus este si dietetica daca se serveste ca atare si se renunta la garniturile cu carbohidrati. Perfecta pentru dieta Dukan si Montignac.
   Pofta buna!


2 comentarii:

  1. Dac-aș putea, și nu mă împiedică nimic, m-aș hrăni doar cu mâncăruri ce au tone de ceapă și mămăligă rece. Eu nu prea cumpăr carne de vită (de câte ori am gătit-o mi-o rămas tare) dar aș putea să-ncerc rețeta ta cu pui. Ce fain e când ajung aci să văz o rețetă nouă. Oricum trec zilnic, dar e mai bine să te găsesc acasă :) Am venit să iau rețeta de dovlecei copți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu crezi ca noi suntem fani vita :) Cumparam din cand in cand si atunci doar pentru retete speciale :D
      Ai vazut daca arunci cu provocari in stanga si in dreapta? :D
      Salata de dovlecei copti este EXTRAORDINARA ♥♥♥ Astept sa-mi spui parerea ta :D

      Ștergere

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana