Placinta de fata se vrea a fi in cazul meu o cina, insa poate fi si un aperitiv foarte apreciat. Este foarte usor de facut si nu necesita diplome in bucatareala, arata minunat si e foarte gustoasa si satioasa. Poate fi servita si copiilor, deoare alcoolul din bere se evapora in timpul coacerii.
Ingrediente:
- 1kg carne tocata, de preferat amestec porc si vita
- 1 pachet foi de placinta (recomand Bella)
- 6 oua
- 2 cepe marisoare
- 5 catei de usturoi
- sare si piper negru macinat
- cimbru uscat si macinat si orice alte condimente care va plac si credeti ca se potrivesc
- 500 ml bere de care va place, eu va recomand o bere mai amaruie - Newmarkt
- 5 linguri ulei
Lasam foile de placinta sa se decongeleze.
Tocam ceapa si usturoiul marunt si le calim in ulei.
Adaugam carnea tocata si o lasam pe foc pana isi schimba culoarea si scade un pic zeama ce si-o lasa.
Pregatiti o tava incapatoare si cu peretii inalti. Nu este nevoie ca tava sa fie unsa.
Intr-un bol incapator bateti bine ouale. Adaugati berea si amestecati bine. In reteta originala, data de o vecina, scria ca trebuie sa separ ouale si sa bat spuma albusurile apoi sa adaug galbenusurile si berea. Prima data asa am facut insa a doua oara cand am facut placinta asta am batut ouale intregi si apoi am amestecat cu bere. Nu a fost nici o diferenta notabila in rezultatul final, deci linistite puteti alege "scurtatura".
Intindem in tava prima parte de foi. Peste ele punem jumatate din carnea calita. Acoperim cu a doua parte de foi, care la randul lor vor fi acoperite de a doua jumatate de carne calita. Intindem si ultimul rand de foi de placinta, apoi cu un cutit bine ascutit taiem placinta in bucati (patrate sau romburi, dupa imaginatia si preferinta fiecaruia). Turnam peste placinta compozitia de oua si bere si lasam tava pe masa cel putin 20 minute si cel mult 30 pentru a da timp foilor sa se inmoaie si sa absoarba din lichid. In acest timp incingem cuptorul.
Dupa ce a trecut timpul de odihna si imprietenire, bagam tava la cuptor, pe raftul de sus, la foc moderat. Este gata cand deasupra s-a format o pojghita aurie. Timp aproximativ: 50 minute.
Este foarte buna atat calda cat si rece.
PS. Se pot adauga in carne si ciuperci, pentru cine are, doreste sau pofteste.