vineri, 5 noiembrie 2010

Pozele incarcate pe blog - nelamuriri si curiozitati

Acest articol a aparut in urma unei discutii in contradictoriu cu Catalina in cadrul comentariilor de la articolul "Ma ajuta cineva?" .
Catalina sustine ca toate pozele incarcate pe blog, indiferent daca sunt incarcate direct din calculatorul personal sau de pe un site unde avem pozele stocate (photobuket, flickr...), se stocheaza automat in programul picasaweb.
Eu spun ca nu este adevarat si vin cu dovezi:) Pentru a vizualiza pozele intr-o marime mai mare, dati click pe ele.
Am acesat contul meu google si am apasat pe Picasa Web Albums:


Aici s-a deschis urmatoarea pagina:


Dupa cum puteti observa, apar toate cele trei bloguri ale mele in aceasta pagina, plus pozele utilizate la profil. Sub fiecare coperta de album este scris numarul de poze pe care le contine. In albumul Cristina's World sunt 102 poze, dupa cum bine se observa. Oricine poate vedea (si numara daca are chef) ca pe blogul meu sunt postate mult mai multe poze :) Dar sa dam click pe album si sa vedem ce poze contine:

Acestea sunt toate pozele din album. Aceste poze sunt exact pozele pe care nu le-am incarcat pe photobuket ci le-am incarcat pe blog direct din calculatorul meu.
Cand scrii un articol pe blog si vrei sa-i atasezi una sau mai multe poze, deschizi aceasta pagina:


Aici ai doua optiuni:
1. incarci imaginea/imaginile de pe calculatorul tau (incercuit cu rosu)
2. incarci imaginea/imaginile de pe web (incercuit cu verde)
Daca incarci imaginea direct de pe calculatorul tau, se intampla urmatorul lucru: acea imagine trebuie sa aiba o adresa virtuala de internet (URL) si trebuie transformata intr-un cod (HTML) pentru ca ea sa apara pe blog. Nu poti copia pur si simplu imaginea de pe calculatorul tau si apoi sa o atasezi cu paste unui articol de pe blog. Blogger s-a gandit la asta si s-a mai gandit ca nu toata lumea are cont pe site-uri de stocare imagini (photobuket, flickr...). Prin urmare, toate pozele incarcate de pe computerul vostru sunt direct stocate intr-un program afiliat la blogger, Picasa Web, care face pozelor adrese virtuale si coduri HTML permitand astfel postarea lor pe blog. Blogul este un jurnal virtual, la baza lui fiind o gramada de coduri, nu este un document word. :) Deci daca transformam pozele in coduri, atunci va fi totul in regula :) Daca modificam poza in fereastra de postare noua (o miscoram de exemplu), atunci vom avea o poza noua, ea stocandu-se automat pe Picasa Web, de aceea apare o poza de mai multe ori in album. Daca stergeti sau mutati poza de pe calculatorul vostru, ea nu se va sterge de pe blog sau de unde ati folosit-o pentru ca este stocata pe Picasa Web, insa daca o stergeti de pe Picasa Web, da!
Daca avem cont pe site-uri de stocare imagini, atunci incarcand acolo pozele, acele site-uri ne ofera pentru fiecare poza in parte codul HTML si adresa URL. Fiind deja stocate undeva si fiind deja transformate in coduri, nu mai este nevoie ca imaginile sa mai fie stocate inca o data. De aceea Blogger ne ofera o a doua optiune (incercuita cu verde), cea de a incarca imagini de pe web. Pentru asta, trebuie sa copiem adresa URL (direct link) din dreptul pozei pe care dorim sa o folosim si sa ii dam paste in casuta alocata acestei optiuni. Daca modificam poza, ea nu se va mai stoca inca o data, deci nu vom avea dubluri. Eu prefer sa editez poza (pe site-ul unde o am stocata, deoarece imi ofera multe posibilitati de editare) inainte de a o folosi si abia apoi sa-i copiez adresa URL, folosind astfel adresa pozei deja modificata.
Fiecare site de stocare imagini aloca fiecarui utilizator un anumit spatiu pentru stocarea imaginilor. In cazul in care depasiti acest spatiu alocat, o parte din poze sau chiar toate nu vor mai fi vizibile in locurile unde le-ati utilizat (bloguri, site-uri, forumuri). Acest lucru mi s-a intamplat si mie de curand :) In acest caz, ori treceti la contul pro al site-ului utilizat pentru stocarea imaginilor si platiti o anumita suma/luna, caz in care spatiul alocat stocarii imaginilor va fi nelimitat, ori va faceti un alt cont :) si stergeti din vechiul cont ceva imagini pentru a nu mai fi depasit spatiul alocat si pentru ca pozele folosite pe bloguri, forumuri si site-uri sa devina iar vizibile. Spatiul alocat nu este masurat in numar de poze, ci in MB si GB. Deci puteti incarca de exemplu in acelasi spatiu alocat 100 de poze mici sau 30 de poze foarte mari. Trebuie sa mai stiti ceva: daca mutati sau stergeti poza de pe site-ul de stocat poze, ea se va sterge automat si din locul in care ati folosit poza (blog, forum, site).
Atentie! Unele situri de stocare imagini permit vizualizarea pozelor dupa ceva numar de zile de la rezolvarea situatiei de mai sus, deci pregatiti-va cu rabdare si calm sa asteptati :) La mine problema s-a rezolvat in sfarsit si acum am iar toate pozele pe blog :)
Sper ca acum sa fie putin mai clara problema asta. Catalina, te astept sa-ti dai cu parerea! :)
Daca aveti nelamuriri sau complectari, va astept sa le puneti la comentarii.
S-aveti o zi buna!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana