sâmbătă, 15 noiembrie 2014
Prajitura delicioasa de post, cu foi si gem
De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥
Odata cu trecerea anilor am uitat de ea, dar intr-o zi, in care depanam amintiri cu cineva drag, mi-am adus aminte de prajitura minunata si de atunci nu am mai avut pace. Am sunat-o pe mamaia sa o intreb de reteta, dar nu si-a adus aminte de ea, pentru ca de cand ne-am facut noi mari ea nu a mai facut prajituri. Am cautat atunci pe internet, ghidandu-ma dupa amintirile mele si dupa multe cautari si multe zile am ajuns pe blogul Bucataria casei noastre, unde am gasit exact ce cautam. Tare fericita am fost!
Prajitura a iesit exact ca cea pe care o stiam eu, deci scriu reteta repede pe blog sa o gasesc si alta data! Este o prajitura de post, foarte usor de facut si absolut delicioasa!!! ♥♥♥
Ingrediente:
***Foi:
- 300g cartofi fierti (2 cartofi marisori si jumatate)
- 250g margarina pentru prajituri (recomand Unirea)
- 150g zahar
- 450g faina
- 1 plic praf de copt
***Umplutura:
- 400g gem de caise
- 100g miez de nuca
***Glazura:
- 150g ciocolata amaruie (eu am folosit Kandia cu 55% cacao)
- 1 lingura ulei
*****Tava folosita este tava de la aragaz si are dimensiunile 30 X 35 cm
Cartofii i-am fiert, i-am curatat de coaja si abia apoi i-am cantarit sa am 300g pentru reteta.
Margarina, lasata din vreme sa ajunga la temperatura camerei, am mixat-o cu zaharul.
Cartofii fierti i-am transformat in piure si i-am adaugat in bol, peste margarina mixata. Am continuat mixarea pana cand compozitia a devenit omogena.
Faina am amestecat-o cu praful de copt, apoi am incorporat-o in amestecul din castron. La inceput am amestecat cu o lingura, apoi am framantat un pic cu mana, pana cand coca a devenit neteda si s-a desprins de pe peretii vasului.
Coca obtinuta am impartit-o in trei parti egale.
Fiecare bila de aluat am intins-o pe un placaj presarat cu faina intr-o foaie subtire, de dimensiunea tavii in care urma sa coc prajitura.
Tava am uns-o cu putin ulei si am pudrat-o cu faina.
Am rulat cu grija foaia de aluat pe facalet si am transferat-o in tava. Am taiat marginile foii cu un cutit.
Intr-un castron am amestecat bine gemul de caise cu miezul de nuca macinat.
Peste foaia intinsa in tava am nivelat jumatate din amestecul de gem cu nuca.
Am acoperit gemul cu a doua foaie de aluat si am repetat procedeul inca o data.
Dupa ce am asezat in tava ultima foaie de aluat, am intepat prajitura in mai multe locuri cu o furculita, avand grija sa intep pana la fundul tavii.
Tava astfel pregatita am bagat-o in cuptorul fierbinte, pe raftul de sus, la foc mediu, pentru 45 minute.
Doamne, ce bine mirosea la noi in casa! ♥♥♥
Sa nu va fie teama ca foaia din mijloc ramane cruda, pentru ca nu este cazul! Prajitura se coace exact cat trebuie si cum trebuie ♥♥♥
Peste prajitura am nivelat ciocolata topita la microunde si amestecata bine cu o lingura de ulei (pentru luciu). Am lasat-o sa se raceasca un pic, apoi am taiat-o si am servit-o mesenilor, care deja dadeau tarcoale cu insistenta.
Sa mai repet cat de buna si extraordinara este??? Curcubeu pe cerul gurii, cum zicea bine cineva :D
Nu-si da nimeni seama ca este o prajitura de post si face fata cu brio la orice masa festiva! De la noi a primit nota 10+ . Dar nu ne credeti pe noi pe cuvant, ci incercati si ne veti da dreptate.
Sa ne traiasca amintirile, ca bune bucate mai facem noi din cauza lor! ♥♥♥
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de s...
-
Anul acesta, in luna august, sora mea cea mai mica, Nicoleta, a avut nunta. Printre altele, am fost delegata sa ma ocup de prajiturile pe...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Un fel de chiftele simandicoase, sau snitele sub acoperire, triungiurile astea au fost foarte apreciate de familia mea, in special de jun...