joi, 19 ianuarie 2012

Curry cu amestec de carnuri


Initial s-a vrut a fi o tochitura, insa lucrurile au luat o alta intorsatura si a iesit mancarea de fata, absolut delicioasa. Sosul ala a mers perfect cu mamaliguta pripita si cu muraturi. Chiar daca de data asta nu am cine stie ce poze frumoase, pun reteta deoarece nu vreau sa se piarda. Sigur o refac!
 Curry, conform Wikipedia, este numele generic adoptat în Occident pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către coloniștii britanici din India și era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry deriva din “kari” însemnând “sos” în limba tamilă. De fapt, cuvântul este foarte puțin utilizat în India, unde se preferă denumiri locale, dintre care cea mai cunoscută este “massala” care înseamnă "amestec".
Ingredientele folosite nu au fost cantarite, prin urmare nu pot da canditati exacte. Sper ca din poze sa se observe cam cat si ce s-a folosi exact.
- 2 cepe
- 1 lingurita praf de curry
- o jumatate de carnat afumat de casa (aproximativ 250g)
- coaste de porc cu carne (aproximativ 1kg)
- maruntaie de pui (aproximativ 500g)
- bulion (aproximativ 200g)
- o lingura de faina
- sare si piper macinat
- ulei (aproximativ 5-6 linguri)

Ceapa am taiat-o marunt si am calit-o in ulei. Cand a devenit sticloasa, am adaugat praful de curry si am amestecat bine.


Carnatul afumat l-am taiat in rondele si l-am pus la calit peste ceapa.


Dupa un minut am adaugat coastele de porc cu carne si le-am lasat sa se perpeleasca alaturi de ceapa si carnati vreo 5 minute. Am avut grija sa amestec mereu si sa intorc bucatile de coaste cu carne pe toate partile.  Dupa cele 5 minute am turnat o cana de apa peste toate si le-am lasat in pace, la foc mic, cam o jumatate de ora.


La urma am adaugat maruntaiele de pui. Ele nu au nevoie de prea mult timp sa fie gata, de aceea le-am lasat la urma. 




Dupa vreo 15 minute am adaugat bulionul si inca o cana de apa deoarece noi suntem mari amatori de sos.


Dupa ce a dat un clocot, am ingrosat sosul cu o lingura de faina desfacuta in jumatate de cana de apa. Am potrivit gustul cu sare si piper macinat, am mai lasat 5 minute pe foc apoi am dat cratita la o parte de pe aragaz. Am facut repede o mamaliguta pripita si am mancat cu pofta.
Uite si o poza (ca naiba!) cu blit:


Mor de ciuda ca pozele astea nu arata cum trebuie bunaciunea de mancare. Lasa ca o mai fac o data, pe lumina, si atunci ii fac poze frumoase :)
Pofta buna!

marți, 17 ianuarie 2012

Trufe de ciocolata


Aceste trufe sunt atat de bune si atat de usor de facut ca mai ca n-as fi credibila. Si mie mi-a fost greu sa cred ca din ingrediente simple si putine poate iesi ceva asa bun, insa am avut incedere in Laura Adamache si am ales acest desert pentru masa de Craciun, chiar daca este un dulce de post. In plus, nu se foloseste deloc cuptorul.
 Ingredientele de mai jos sunt pentru 60 bucati trufe de ciocolata.
- 400g ciocolata neagra ( eu am folosit ciocolata Kandia cu 55% si cu 75% cacao)
- 200ml frisca lichida
- 150g migdale macinate bine (se pot inlocui cu nuci macinate)
- 4 linguri coniac/whisky (eu am pus visinata tare)
- pentru ornat: bastonase de ciocolata, migdale macinate, bombonele colorate, etc - dupa preferinta

Intr-o craticioara am turnat frisca lichida si am pus craticioara pe foc mititel. In frisca lichida am adaugat ciocolata rupta bucatele si am lasat-o sa se topeasca de tot. Am amestecat mereu.



Dupa ce s-a topit ciocolata, am oprit focul si am adaugat migdalele macinate.


Dupa ce am omogenizat compozitia, am lasat-o sa se raceasca pana cand a mai fost doar un pic calduta. Am adaugat alcoolul, visinata tare in cazul meu, am amestecat bine cu lingura, apoi am mixat compozitia timp de 4 minute, cu un mixer, la viteza mare.



Am bagat apoi graticioara in frigider pentru 5 minute. Dupa ce au trecut cele 5 minute, am mixat iar compozitia, cu mixerul, la viteza mare, timp de 4 minute si iar am bagat craticioara la frigider pentru 5 minute. Si dupa aceste minute am repetat inca o data procedeul descris mai sus, apoi am lasat craticioara la frigider timp de 15 minute.
Asa arata crema la final:



Cu ajutorul unei lingurite am portionat bucatele mici de crema (care se intareste foarte tare!) si le-am modelat in forma de bilute, in palme. Palmele trebuie mereu udate cu apa rece. Desi poate parea imposibil, operatiunea asta decurge destul de repede si fara dificultate. Crema este destul de maleabila si se lucreaza usor.
Bilutele gata formate le-am tavalit unele prin bastonase de ciocolata, iar celelalte prin migdale macinate. Le-am asezat apoi in hartiute de bomboane, intr-o cutie cu capac. Cutia am pastrat-o la frigider.
Trufele se pastreaza foarte bine foarte mult timp. La mine au tinut doua saptamani si apoi s-au terminat.





In sectiune arata asa:



Sunt foarte bune si spornice. Merg facute si cu ciocolata alba.
S-aveti pofta!

duminică, 15 ianuarie 2012

Nuci umplute cu crema caramel


Reteta de fata este rezultatul unei povesti ce a durat mai bine de un an. Mi-am dorit foarte mult sa detin si eu o matrita de fonta pentru nuci. Am cautat pe la toate neamurile si cunostintele sa vad daca cineva detine o astfel de matrita, insa nu am avut noroc. Am trecut la intrebari si rugaminti pe forumuri si am cautat aceasta matrita pe internet. Am gasit pe okazii, cu preturi intre 150 si 250 lei. Cat de mult mi-as fi dorit matrita asta, n-as fi dat atatia bani pe ea. Salvarea a venit vara trecuta din trei locuri: Bucuresti, Fetesti si Cernavoda. Cu uimire si bucurie am aflat ca matrita (noua!) nu costa mai mult de 30 lei, ba chiar la Fetesti pretul era de 25 lei.
In momentul de fata sunt mandra posesoare a doua matrite pentru coji de nuci si a doua matrite pentru faguri :D
Acum, daca aveam matritele mult visate, am inceput cautarile pentru retete. Am incercat multe retete pana sa ajung la cea prezentata azi. M-am gandit ca orice reteta de fursecuri ce contine multa grasime e buna pentru cojile de nuci si prima data am facut nuci cu coca de la Cornuletele fragede cu untura, a la Diana si le-am umplut cu crema de lamaie.


 Au iesit foarte bune (pun reteta in viitorul apropiat), insa nu era ce cautam eu, asa ca am continuat cu experimentele.
Am gasit o alta reteta pe internet. Rezultatul a iesit bine, dar tot nu era ce cautam. Crema a fost de ciocolata, iar din coca respectiva am facut si faguri. Voi posta si aceasta reteta in viitorul apropiat.



Si uite asa am ajuns la reteta de azi. Este exact ce cautam si am gasit-o in revista Practic in bucatarie nr.4/2007. Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 153 de nuci.
Ingrediente aluat:
- 200g margarina
- 200g untura
- 8 linguri de apa
- 7 linguri de zahar
- 2 oua
- 1 plic praf de copt
- 1kg faina
Ingrediente crema:
- 4 pahare zahar (800g)
- 400g unt
- 2 oua
- 100g nuci macinate
Intr-un bol incapator am pus margarina moale, untura si zaharul si am amestecat bine.



Apoi am adaugat ouale, apa si praful de copt si iar am amestecat.


La urma am adaugat faina lingura cu lingura.


Nu necesita framantat mult, doar cat sa inghita toata faina si sa se dezlipeasca de bol. In acest stadiu am scos coca pe masa si am chemat ajutoare.



Am lasat-o sa framante coca vreo 10 minute dar nu pentru ca era necesar ci pentru ca am vazut ca-i place :D Asta se numeste exploatare? :D
Asa arata coca la final:


Acum trebuiau forrmate bilute mici de coca ce apoi se coc pe ochiul de la aragaz in matrita speciala. Pentru operatiunea asta am chemat in ajutor si capul familiei. La trei perechi de maini, am transformat in bilute mici cat o cireasa bucata de coca obtinuta, in aproximativ 30 minute.


O data ce bilutele au fost gata, am trecut la copt. Prima data am incalzit bine formele, apoi treaba a mers unsa.






Cojile de nuca nu trebuie coapte foarte mult timp. Prind culoare frumoasa, foarte asemanatoare cu nucile reale.
Crema de caramel cu nuci este cea mai buna crema din lume! M-am indragostit de ea! Se face foarte usor.
Am fost curioasa cat cantareste un pahar cu zahar (bineinteles ca am cantarit prima data paharul gol, am pus cantarul pe zero si apoi am pus zaharul).


Untul moale l-am frecat cu doua pahare de zahar (400g) si ouale cu ajutorul mixerului. Zaharul ramas l-am topit intr-o craticioara, la foc mic.



Dupa ce zaharul s-a topit, am dat craticioara la o parte de pe foc si am turnat compozitia de unt, zahar si oua peste zaharul topit si am amestecat repede si energic.



Am pus crema obtinuta iar pe foc mic si am lasat-o sa fiarba, amaestecand mereu, pana cand s-a ingrosat . Am adaugat nucile macinate, am amestecat si am lasat crema sa se raceasca.



Cu crema racita am umplut cojile de nuca si le-am lipit doua cate doua.
Nucile astea nu le-am pudrat cu zahar pentru ca sunt destul de dulci.
Din pacate poze cu "productia la hectar" nu am din cauza ca am omis acest lucru.
Am doar poze cu sectiune.
UPDATE 25.01.2013: mai multe poze cu acest preparat gasiti daca apasati aici:   
http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/01/nuci-umplute-cu-crema-de-caramel.html




Acum urmeaza cateva concluzii si sfaturi:
- incepeti pregatirea nucilor cu cateva zile, chiar o saptamana inaintea evenimentului la care vreti sa le serviti. Desi nu sunt greu de facut, sunt foarte migaloase.
- cojile de nuci se pastreaza foarte bine intr-un bol cu capac si pot astepta cateva zile pana la umplere
- nucile umplute tin foarte multa vreme daca sunt pastrate in camara, la rece, intr-un bol acoperit cu capac sau intr-o punga de hartie. La mine au rezistat foarte bine, fara sa se altereze si fara sa se inmoaie sau sa-si schimbe gustul, doua saptamani pana s-au mancat toate.
- este un desert foarte apreciat si sigur va avea succes

S-aveti pofta!

vineri, 13 ianuarie 2012

Recapitulare alte luni de ianuarie

Eram curioasa ce-am facut de mancare in alte luni de ianuarie si am cautat retetele postate pe blog la acele date. Am gasit urmatoarele:
15.01.2010 - Macrou marinat


10.01.2010 - Cea mai simpla placinta cu mere 


05.01.2011 - Turta dulce


18.01.2011 - Varza murata calita, cu coaste de porc


27.01.2011 - Mini-snitele de pui cu seminte


Colectia este destul de restransa, poate pentru ca luna ianuarie nu prea imbie la stat in bucatarie si experimentat retete. Totusi mi-a readus in minte vreo doua retete care sa-mi diversifice meniul din ianuarie 2012.
Voi mai stiti ce-ati gatit in alte luni de ianuarie? Mai dati-mi si mie idei! :D

PS Chiar daca blogul de fata functioneaza din 2008, cred ca numai in 2010 mi-am dat seama ce vreau de fapt sa fac cu el :D

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana