luni, 26 iulie 2010
Friptura speciala cu garnitura
Urmatoarea reteta poate parea un pic ciudata, insa va garantez ca rezultatul este unul foarte bun si sigur ve-ti dori sa repetati experienta :)
Ingrediente:
- 1.5kg cotlet sau pulpa de porc
- o varza mica (poate fi si murata)
- 2 linguri mustar picant
- sucul stors de la trei portocale
- 2 pahare vin alb
- 1 lingura praf de ghimbir (eu nu am avut, deci nu am pus- insa sunt sigura ca iesea altceva)
- un sir carnati afumati
- sare, piper macinat, busuioc macinat
- 2 linguri ulei
Cuptorul se incinge.
Bucata intreaga de carne se condimenteaza bine cu sare, piper si busuioc, apoi se aseaza frumos si la loc de cinste chiar in mijlocul vasului. De jur imprejur se aseaza varza taiata fideluta ca sa-i tina companie.
Intr-un castron preparam sosul care pune cuvantul "speciala"in titlu: mustarul, sucul de portocale, vinul alb si ghimbirul(a iesit bun si fara) se amesteca bine cu un tel. Daca vinul nu e dulce si credem de cuviinta, putem adauga trei linguri de zahar. Eu am avut un vin demidulce si nu am adugat zahar pentru ca imi era teama sa nu iasa prea dulce. Acest sos un pic ciudat se toarna peste carne si varza. Carnatii se cresteaza un pic si ii punem de straja jur imprejurul bucatii de carne, peste varza. La sfarsit adaugam si uleiul.
Punem capacul si bagam comoara la cuptor, la foc moderat.
Dupa ce toate sunt fierte, recomand sa mai lasati o vreme friptura la cuptor si fara capac. Se va bronza frumos si mai scade un pic si zeama.
Pofta buna!
Secrete culinare:
Pentru ca am folosit vasul de lut, l-am pus impreuna cu capacul lui, inainte de a le folosi, la inmuiat pentru 2 ore in multa apa rece.
miercuri, 21 iulie 2010
Placinta dobrogeana
Reteta de azi este "patrimoniu de familie" :) Nu stiu daca este reteta adevarata de placinta dobrogeana si nici nu-mi bat capul sa aflu :) Eu asa o stiu de cand eram copil si asa o voi numi in continuare. In poze apar soacra mea si zanita mea cea harnicuta :)
Ingrediente pentru doua tavi mari:
Foi:
- 1kg faina
- 1 1/2 sau 2 cani apa calda (nu fierbinte!)
- un cub drojdie (25g)
- 2 linguri unsoare (ulei, untura, margarina...)
- 1 lingurita sare
Umplutura:
- 800 g telemea
- 8 oua
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 cana lapte batut (iaurt sau sana) - 300ml
" Gazura" de deasupra:
- 6 oua
- 1 cana lapte (300 ml)
Nu am vazut pe nimeni sa faca doar o tava de placinta , numai de la doua in sus. Prin urmare nu stiu daca merge sa injumatatiti cantitatile. Pe lumea asta insa totul e posibil :)
Dizolvam drojdia in putina apa calda.
Faina o cernem intr-un castron incapator. Facem o gropita in mijloc si adaugam pe rind drojdia dizolvata, apa calda si unsoarea, incorporand faina putin cate putin de pe margine pana intra toata. Va sfatuiesc sa nu puneti de la inceput toata apa, ci folositi doar atata cat inghite faina. Framantam bine pana ce nu se mai lipeste de maini. Coca trebuie sa fie elastica si usor de intins, nu vartoasa.
Acoperim castronul cu un stergar curat si lasam la odihnit pana pregatim umplutura.
Incingem cuptorul pentru ca acestei placinte ii place caldura mare.
Telemeaua o sfaramam bine intr-un castronel si o amestecam cu ouale, miroasele si laptele batut.
Pe masa infainata bine intindem cu sucitorul bucati de aluat, pana devin foi subtirele.
Pe fiecare foaie intindem telemea cu ou, insa nu multa, doar cat sa acopere un pic foaia de aluat.
Taiem apoi foaia in doua si formam suluri pe care le asezam in forma de melc in tava unsa cu unsoare.
Deasupra sulurilor din tava turnam amestecul de oua batute cu lapte (jumatate la o tava, jumatate la cealalta tava)
Tava apoi intra la cuptor, la foc moderat spre mare, pe raftul de sus, pentru 40 minute sau pana se rumeneste placinta frumos. Se serveste ca atare sau pudrata cu zahar pudra.
Precizari: coca nu trebuie lasata la crescut. Se odihneste doar pana pregatim umplutura si pana incingem cuptorul (15-20 minute maxim).
Pofta mare!
miercuri, 14 iulie 2010
Inghetata de rabarbar
Ei bine, da, am facut inghetata de rabarbar :) Este delicioasa, cu gust usor acrisor, racoritoare si cremoasa.
Ingrediente:
- 300 g frisca vegetala, proaspat batuta
- 6 tulpini de rabarbar
- 5 linguri zahar
Tulpinile de rabarbar le spalam bine si, daca este nevoie, le curatam de coaja. Le taiem in bucatele si le punem intr-o craticioara cu zaharul si cu apa cat sa le acopere.
Fierbem la foc mic, pana se inmoaie rabarbarul, apoi scurgem bine de apa si pisam bucatelele cu o furculita. Pireul obtinut il amestecam cu frisca batuta.
Veti observa ca frisca isi va schimba imediat consistenta, devenind o crema legata bine.
Punem vasul la congelator, avand grija sa-l scoatem din ora in ora pentru a pisa bine eventualele ace de gheata. Eu am facut acest lucru de patru ori si a fost suficient. Recomand mixerul, pentru un rezultat bun.
Servim ingetata simpla, sau cu adaos de siropuri pentru inghetata.
S-aveti pofta!
duminică, 11 iulie 2010
Pui cu ananas
- 2 piepti de pui fara os si fara pielita
- doua cepe potrivite
- 1/2 capatana mare de usturoi
- doua cutii compot de ananas
- 2 linguri pasta de tomate
- sare si piper proaspat macinat
Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in putin ulei.
Pieptii de pui se taie bucati de doua degete si se adauga peste ceapa si usturoi. Se lasa pe foc mic pana ce toata carnea devine alba.
Cand carnea e alba, se adauga compotul de ananas (cu tot cu zeama) ,sare si piper dupa gust, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba pana ce carnea este gata.
Pasta de tomate se pune numai dupa ce carnea este bine fiarta si se mai lasa sa dea un clocot.
Este o mancare foarte buna si usoara, cu gust dulce acrisor.
Pofta buna!
luni, 5 iulie 2010
Salata de telina cu maioneza
Salata prezentata azi este pe cat de usor de facut, pe atat de gustoasa. Perfecta atat vara cat si iarna, este ideala pentru un aperitiv sau pentru un mic dejun usor.
Igrediente:
- o telina de 500-600 g
- doi morcovi marisori (aproximativ jumatate din canditatea de telina)
- maioneza (cat sa lege ingredientele; cam 2-3 linguri cu varf)
- sare
- piper proaspat macinat
- doua mere acrisoare (optional)
Telina se curata de coaja si se razuie pe razuitoarea cu ochiuri mici. Morcovii ii spalam bine si le facem felul la fel ca telinei. Daca alegeti sa incorporati si mar, inainte de al razui (da, tot pe razuitoarea cu ochiuri mici), curatati-l de coaja. Amestecati toate intr-un bol incapator, adaugati maioneza si potriviti de sare si piper.
Se poate servi ca atare sau intinsa pe paine.
Tineti cont atunci cand folositi mar in aceasta salata, ca marul oxideaza repede si schimba culoarea salatei, dandu-i o tenta maronie.
Pofta buna!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de s...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Anul acesta, in luna august, sora mea cea mai mica, Nicoleta, a avut nunta. Printre altele, am fost delegata sa ma ocup de prajiturile pe...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Un fel de chiftele simandicoase, sau snitele sub acoperire, triungiurile astea au fost foarte apreciate de familia mea, in special de jun...