marți, 23 septembrie 2014
Tort " Alb si negru"
Trece timpul ca nebunul si eu inca nu am apucat sa postez pe blog acest frumos si delicios tort, preparat in luna iunie pentru petrecerea de despartire a unei (foste) colege, Cristina.
Cristinei i-a placut foarte mult tortul dukan cu iaurt si ness, asa ca m-am conformat si i-am facut un tort cu aceeasi crema, dar cu blat normal, nedukan.
Ingrediente:
***Blat:
- 7 oua
- 7 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 1 lingura ness
- 7 linguri zahar
- 3 linguri iaurt
- 1 lingurita praf de copt
***Crema:
- 900g iaurt
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita esenta de cafea
- 1 lingurita ness
- 2 pliculete gelatina granule
- 100 ml cola fara zahar
***Ornat:
- 500 ml frisca lichida
- 100 g ciocolata amaruie
- inimioare de zahar
Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri in doua vase. Albusurile le-am batut spuma tare cu trei linguri de zahar, iar gelbenusurile le-am mixat bine cu restul de zahar, cacao, ness, iaurt, praf de copt si faina.
Am amestecat usor cele doua compozitii si amestecul rezultat l-am turnat intr-o tava dreptunghiulara (22 X 35 cm), cu peretii inalti, captusita cu hartie de copt.
Am bagat tava in cuptorul cald, pe raftul din mijloc, la foc mediu spre mic, pentru aproximativ 50 minute. Blatul a iesit un pic mai moale si usor umed din cauza iaurtului din compozitie.
Am lasat blatul sa se raceasca bine peste noapte.
A doua zi am taiat blatul in doua foi si tava in care am copt blatul am captusit-o cu folie alimentara.
Pentru crema am amestecat iaurtul cu zaharul, esenta de cafea si nessul. Gelatina am hidratat-o in cola 10 minute, apoi am topit-o cateva secunde la microunde.
Atentie! Gelatina nu trebuie sa fiarba! Daca fierbe isi pierde proprietatile de coagulare!
Am turnat gelatina topita in iaurt si am amestecat bine.
In tava captusita cu folie am asezat o foaie de blat, peste ea am turnat crema de iaurt, iar peste crema am asezat a doua foaie de blat.
Am bagat tava la frigider pentru cateva ore, adica de dimineata pana dupa-masa.
Cand m-am intors de la serviciu, am scos tava de la frigider, deasupra ei am asezat o hartie ornamentala pentru prajituri, peste hartie am pus tava pe care urma sa livrez tortul, am prins bine de cele doua tavi si rapid le-am intors invers.
Am inlaturat folia alimentara de pe tort si l-am ornat cu frisca batuta si cu ciocolata razuita fin.
Tortul a fost foarte apreciat de toti invitatii la petrecere si tare m-am bucurat ca am reusit sa surprind placut si de data asta ♥♥♥
Sectiunea a fost foarte frumoasa si tortul s-a taiat foarte usor:
Cristina, sa ai viata frumoasa in continuare, sa fii iubita si apreciata, iar zambetul sa nu-ti dispara niciodata de pe buze! Nu uita ca mi-ai promis ca ma inviti la nunta!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de s...
-
Anul acesta, in luna august, sora mea cea mai mica, Nicoleta, a avut nunta. Printre altele, am fost delegata sa ma ocup de prajiturile pe...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Un fel de chiftele simandicoase, sau snitele sub acoperire, triungiurile astea au fost foarte apreciate de familia mea, in special de jun...