miercuri, 13 noiembrie 2013
Tort de zahar ars
Acest delicios tort l-am preparat pentru mama mea, care si-a serbat ziua de nastere la sfarsitul lunii august. Ea este fan crema de zahar ars, deci ce tort mai bun puteam face?
Desi nu este prima oara cand fac tort de zahar ars, am ales ca de data asta sa urmez sfaturile Laurei Laurentiu, pentru ca ea a simplificat mult procedeul. Tortul a iesit foarte frumos si foarte bun, iar mama a fost incantata de surpriza.
La multi ani mama mea!
Ingrediente:
***Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- un varf de cutit sare
***Crema:
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 1 litru lapte
- 2 lingurite esenta de vanilie
***Caramel:
- 5 linguri zahar
Prima data am caramelizat zaharul intr-o cratita inalta, cu diametrul de 26 cm. Cu miscari circulare am acoperit cu caramel si peretii cratitei, pana la jumatate. Am lasat caramelul sa se raceasca si m-am apucat de blat.
Cele 4 oua le-am separat in doua castroane. Albusurile le-am batut spuma tare cu praful de sare si 2 linguri de zahar, iar galbenusurile le-am mixat 2 minute cu celelalte doua linguri de zahar. Am incorporat galbenusurile in spuma de albus si apoi am incorporat si faina. Am amestecat usor, de jos in sus, pana cand am obtinut o compozitie omogena.
Intr-un alt castron am mixat toate ingredientele pentru crema.
In cratita captusita cu caramel am nivelat compozitia pentru blat.
Compozitia pentru crema am turnat-o usor, intr-o margine a cratitei. Compozitia pentru blat se va ridica deasupra compozitiei pentru crema.
Am introdus cratita intr-o alta cratita mai mare, in care am turnat in prealabil apa clocotita. Apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea vasului in care coacem tortul.
Am bagat "constructia" la cuptor, la foc moderat spre mic pentru 45 minute.
Asa arata cand este gata:
Am acoperit cratita cu un platou si cu o miscare brusca am rasturnat tortul pe platou. L-am lasat in pozitia asta, cu cratita in cap, fara sa umblu la el, pana s-a racit de tot. L-am bagat apoi la frigider peste noapte.
Ei, ia uitati ce frumos a iesit:
Nici nu are nevoie de cosmetizare! Eu doar i-am presarat deasupra cateva bombonele de ciocolata.
Se taie foarte frumos si feliile ies perfecte. Crema nu are deloc gauri si este moale si aromata. Blatul este pufost si insiropat.
Usor de facut, gustos, aromat, aspectuos, laudat si mancat cu pofta!
Sa ne fie de bine!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de s...
-
Anul acesta, in luna august, sora mea cea mai mica, Nicoleta, a avut nunta. Printre altele, am fost delegata sa ma ocup de prajiturile pe...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Un fel de chiftele simandicoase, sau snitele sub acoperire, triungiurile astea au fost foarte apreciate de familia mea, in special de jun...