vineri, 21 august 2020

Zacusca dietetica fara ulei

 


 Imi place foarte mult zacusca! Pe cat de tare imi place, pe atat sufar de arsuri la stomac dupa ce o mananc 😒 Vinovata cica ar fi ceapa calita din compozitie, asa ca am zis sa incerc sa fac zacusca fara sa calesc ceapa. Daca tot nu calesc ceapa, am zis sa scot si uleiul de tot. Asa am ajuns la rezultatul asta - zacusca dietetica fara ulei. 
   Teoretic zacusca asta contine doar legume acceptate in cam toate dietele la moda, inclusiv Dukan si Montignac. Nu bag mana in foc si pentru pasta de tomate, dar asta hotaraste fiecare in dreptul lui.
   Nu o ridic in slavi si nu o sa sustin ca este cea mai buna si mai minunata zacusca de pe pamant. Nu are gustul celei facute de mama! Cred insa ca este o alternativa de luat in considerare, mai ales daca este obligatoriu de respectat un regim alimentar. Este mult mai buna decat multe zacuste comercializate in magazine!

Ingrediente:
- 60 ardei capia rosu (aproximativ 8.5 kg)
- 10 vinete marisoare (aproximativ 5 kg)
- ceapa galbena (apriximativ 1.5 kg)
- 1 l pasta de tomate
- foi de dafin (vreo 5-6)
- sare

   Ca la orice zacusca, prima data am copt si curatat vinetele si ardeii capia si le-am pus la scurs.
   Zeama lasata de ardeii capia am pastrat-o toata!


   Intr-o cratita incapatoare am pus ceapa galbena taiata marunt. La pasul asta, de mare ajutor mi-a fost razatoarea Borner ♥♥♥


   Peste ceapa am turnat zeama pastrata de la ardeiul capia si am pus totul pe foc potrivit.


   Intre timp am tocat marunt, cu ajutorul unui robot de bucatarie, ardeiul capia copt si scurs de zeama si vinetele.


Am adaugat legumele in cratita doar dupa ce ceapa a devenit sticloasa. Impreuna cu ele am pus si foile de dafin.


    Am amestecat totul bine si am lasat sa fiarba la foc potrivit aproximativ o ora dupa ce compozitia a inceput sa bolboroseasca. Am avut grija sa amestec des, pentru a evita lipirea de fundul cratitei.
   La final am adaugat pasta de tomate si am potrivit gustul de sare. Am mai lasat zacusca sa fiarba 30 minute si am oprit focul.


   Compozitia fierbinte am turnat-o in borcane curate, carora le-am pus imediat capace noi. Au rezultat 10 borcane mari.
   Borcanele apoi le-am sterilizat intr-o oala cu apa, timp de 40 minute. Le-am lasat in apa fierbinte, bine acoperite, pana a doua zi. A doua zi am sters borcanele de apa si le-am depozitat in beci.


   Spre surprinderea mea, cel mai mult i-a placut zacusca asta fetitei mele 😃 O fi ea dietetica si de post, dar a fost buna ♥


   Zacusca s-a pastrat foarte bine peste iarna si este foarte buna si langa cartofi prajiti ♥ 


Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana