miercuri, 21 iulie 2010
Placinta dobrogeana
Reteta de azi este "patrimoniu de familie" :) Nu stiu daca este reteta adevarata de placinta dobrogeana si nici nu-mi bat capul sa aflu :) Eu asa o stiu de cand eram copil si asa o voi numi in continuare. In poze apar soacra mea si zanita mea cea harnicuta :)
Ingrediente pentru doua tavi mari:
Foi:
- 1kg faina
- 1 1/2 sau 2 cani apa calda (nu fierbinte!)
- un cub drojdie (25g)
- 2 linguri unsoare (ulei, untura, margarina...)
- 1 lingurita sare
Umplutura:
- 800 g telemea
- 8 oua
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 cana lapte batut (iaurt sau sana) - 300ml
" Gazura" de deasupra:
- 6 oua
- 1 cana lapte (300 ml)
Nu am vazut pe nimeni sa faca doar o tava de placinta , numai de la doua in sus. Prin urmare nu stiu daca merge sa injumatatiti cantitatile. Pe lumea asta insa totul e posibil :)
Dizolvam drojdia in putina apa calda.
Faina o cernem intr-un castron incapator. Facem o gropita in mijloc si adaugam pe rind drojdia dizolvata, apa calda si unsoarea, incorporand faina putin cate putin de pe margine pana intra toata. Va sfatuiesc sa nu puneti de la inceput toata apa, ci folositi doar atata cat inghite faina. Framantam bine pana ce nu se mai lipeste de maini. Coca trebuie sa fie elastica si usor de intins, nu vartoasa.
Acoperim castronul cu un stergar curat si lasam la odihnit pana pregatim umplutura.
Incingem cuptorul pentru ca acestei placinte ii place caldura mare.
Telemeaua o sfaramam bine intr-un castronel si o amestecam cu ouale, miroasele si laptele batut.
Pe masa infainata bine intindem cu sucitorul bucati de aluat, pana devin foi subtirele.
Pe fiecare foaie intindem telemea cu ou, insa nu multa, doar cat sa acopere un pic foaia de aluat.
Taiem apoi foaia in doua si formam suluri pe care le asezam in forma de melc in tava unsa cu unsoare.
Deasupra sulurilor din tava turnam amestecul de oua batute cu lapte (jumatate la o tava, jumatate la cealalta tava)
Tava apoi intra la cuptor, la foc moderat spre mare, pe raftul de sus, pentru 40 minute sau pana se rumeneste placinta frumos. Se serveste ca atare sau pudrata cu zahar pudra.
Precizari: coca nu trebuie lasata la crescut. Se odihneste doar pana pregatim umplutura si pana incingem cuptorul (15-20 minute maxim).
Pofta mare!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de s...
-
Anul acesta, in luna august, sora mea cea mai mica, Nicoleta, a avut nunta. Printre altele, am fost delegata sa ma ocup de prajiturile pe...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Un fel de chiftele simandicoase, sau snitele sub acoperire, triungiurile astea au fost foarte apreciate de familia mea, in special de jun...