miercuri, 19 decembrie 2012
Tort "Fluturasul vesel"
Acest tort a fost facut pentru o domnisoara frumusica si zglobie, care a implinit 7 ani.
La multi ani inca o data Alisa!!! Sa ai o viata plina de noroc si veselie!!!
Ingrediente (tava folosita are diametrul de 28 cm):
*** Blat:
- 9 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri faina
*** Crema:
- 300 g ciocolata cu lapte
- 350 ml frisca lichida
*** Sirop:
- 3/4 cana cu apa
- 1 lingura zahar
- 1 fiola esenta de rom
*** Decor:
- 200 ml frisca lichida
- bombonele decor, argintii
- bombonele decor de ciocolata
Prima data am topit ciocolata in frisca lichida, pentru crema. Compozitia nu are voie sa fiarba. Se tine pe foc doar pana se topeste ciocolata. Compozitia rezultata, dupa ce s-a racit, am bagat-o la frigider, unde trebuie sa stea minim trei ore. Este de preferabil sa stea peste noapte, deci ar fi bine daca ar fi facuta in seara dinaintea pregatirii tortului.
Pentru blat, am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu cinci linguri de zahar, iar galbenusurile le-am frecat bine cu celelalte patru linguri de zahar. In spuma de albusuri am incorporat usor, cu miscari de jos in sus, galbenusurile si faina. Compozitia rezultata am turnat-o in tava captusita doar pe fund cu hartie de copt.
Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, la foc moderat, pe raftul din mijloc, pentru aproximativ 45 minute. Trebuie sa aiba o culoare aurie si sa treaca testul scobitorii.
Am lasat blatul sa se racoreasca in tava in care s-a copt, o jumatate de ora. L-am scos apoi din tava, am inlaturat hartia de copt de pe fund si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca bine. Dupa ce s-a racit, l-am taiat in patru foi.
Am scos castronul cu frisca + ciocolata din frigider si am batut bine compozitia cu mixerul pana cand a devenit spumoasa.
Am pregatit si siropul intr-o cana, apoi m-am apucat de cladit tortul.
Fiecare foaie de tort a fost insiropata cu ajutorul unei pensule. Din crema am oprit trei linguri de crema si restul l-am impartit in trei parti egale. Primele trei foi au fost unse cu crema.
Ultima foaie nu am uns-o cu crema, doar am insiropat-o.
Dupa ce tortul a fost cladit l-am taiat cu un cutit bine ascutit in felul urmator:
Am rearanjat bucatile de tort si am obtinut un fluturas.
Cu crema pastrata am uns fluturasul pe toate partile, pentru a ajuta frisca sa adere mai bine la blaturi.
De ornat am ornat cu frisca si cu bombonele decor.
Junioara mea a avut ideea de a pune doua scobitori in loc de antenute :D
Inainte sa ung fluturasul cu crema am facut o poza sectiunii:
Tortul a fost o surpriza foarte frumoasa pentru mica sarbatorita si a fost laudat de toti cei care l-au vazut si l-au gustat, prin urmare ma declar multumita :)
La multi ani inca o data Alisa!!!
Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor
"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...
Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana
-
In cautarile mele pentru reteta checului perfect am dat peste reteta asta. Checul rezultat dupa prepararea acestei retete este delicio...
-
Ce buna este placinta cu mere ♥♥♥ De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete de placinta cu mere, dovada stand si retetel...
-
Trec zilele ca nebunele si fara sa-mi dau seama aproape am ajuns la sfarsitul lunii mai. Si daca este sfarsit de luna, atunci e musai sa ...
-
Am primit de la soacra mea un cocos grasun, crescut in curte, numai cu boabe si iarba. L-am transformat in aceasta friptura delicioasa si...
-
Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si us...
-
Cand spun sunca nu ma refer la batoanele acelea, de obicei patratoase, din vitrina de mezeluri, care defileaza pe eticheta cu titlul de s...
-
Anul acesta, in luna august, sora mea cea mai mica, Nicoleta, a avut nunta. Printre altele, am fost delegata sa ma ocup de prajiturile pe...
-
Ati auzit de slaninuta murata? Nu? Ei bine, la noi acasa se facea in fiecare an, cand aveam porc. De cativa ani insa nu am mai facut...
-
Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost...
-
Un fel de chiftele simandicoase, sau snitele sub acoperire, triungiurile astea au fost foarte apreciate de familia mea, in special de jun...