Acest tort l-am facut pentru ziua tatalui meu. Ii plac iesirile in aer liber si mancarea facuta la gratar, asa ca m-am gandit ca o sa-i placa mult acest model de tort.
Ingrediente:
*** Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
*** Crema:
- 1 litru lapte
- 4 linguri faina
- 3-4 linguri zahar
- 100g unt
- 1 lamaie mare, razuita de coaja si stoarsa bine)
- 1 esenta de lamaie
*** Decor:
- 200g ciocolata amaruie
- 100ml frisca lichida
- 15 dropsuri rosii
- 15 dropsuri galbene
- 15 - 20 sicksuri umplute cu crema
Prima data am pregatit sticla de zahar din care urma sa fac flacarile.
Am zdrobit un pic cu un ciocan dropsurile, separat, si le-am asezat intr-o tava micuta captusita cu hartie de copt astfel incat sa am o baza mai rosie si o baza mai galbena, deci nu am amestecat culorile.
Tava am bagat-o la cuptor pentru cateva minute, pana cand bomboanele s-au transformat intr-o masa compacta, semi-lichida.
Am scos tava din cuptor si am lasat-o la racit.
Pentru blat, am separat galbenusurile de albusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu trei linguri de zahar, iar galbenusurile impreuna cu celelalte trei linguri de zahar le-am amestecat bine intr-un alt castron, pana cand s-a topit zaharul. Cu miscari usoare, de jos in sus, cu un tel, am incorporat in spuma de albusuri crema de galbenusuri, faina si cacao (cernute impreuna).
Intr-o tava rotunda, captusita doar pe fund cu hartie de copt am turnat compozitia obtinuta. Tava am bagat-o la cuptor, pe raftul din mijloc, la foc potrivit, pentru aproximativ 45 minute. E gata cand trece testul scobitorii.
Am lasat blatul sa se raceasca in tava si am pregatit crema.
Intr-o craticioara am topit untul la foc mic si am calit in el cele 4 linguri de faina. Faina nu trebuie sa-si schimbe culoarea, doar trebuie sa absoarba untul topit.
Am turnat laptele, esenta de lamaie, 3 linguri de zahar si coaja de lamaie si am lasat pe foc mic, amestecand mereu cu telul pentru a preveni formarea de cocoloase. Dupa ce s-a format o budinca parfumata si legata bine, am stins focul si am adaugat zeama de lamaie putin cate putin, pana cand crema a capatat gustul dorit.
Blatul l-am taiat in trei foi.
Tava in care am copt blatul am captusit-o cu folie alimentara. Am asezat o foaie de blat, am stropit-o cu putin suc de lamaie si am turnat peste ea jumatate din crema fierbinte. Peste crema am pus inca o foaie de blat, am stropit-o cu suc de lamaie si am turnat pestea ea restul de crema.
Am pus si ultima foaie de blat si am presat usor cu mainile. Am acoperit tava cu o punga si am bagat-o la frigider peste noapte.
A doua zi am rasturnat tava pe un platou si am indepartat folia alimentara.
Intr-un ibric am topit ciocolata in frisca lichida incalzita si am turnat amestecul peste tort.
In sectiune arata asa:
A fost foarte bun si tatalui meu i-a placut mult de tot.
La multi ani tati! Sa ai un an bun si prosper, lipsit de suparari si boli, plin de zile frumoase si clipe minunate!