miercuri, 30 mai 2012

Prajitura cu lapte condensat


Este una dintre cele mai simple prajituri, dar face parte si din grupul de elita al celor mai bune prajituri. Eu ii zic prajitura, dar este mai mult un baton consistent, dulce si bun. Este atat de simplu de facut incat si un copil s-ar descurca fara probleme sa-l faca (cu un pic de ajutor din partea unui adult pentru deschiderea conservelor de lapte condensat si pentru aprinderea cuptorului de la aragaz). Pentru a demonstra acest lucru dar si pentru a celebra pe blog Ziua Copilului, aceasta prajitura a fost facuta de fetita mea, Teodora- Maria, in varsta de 7 ani.
Ingrediente:
- 300g biscuiti
- 200g unt sau margarina pentru prajituri
- 100g nuca de cocos
- 300g ciocolata amaruie
- 200g miez de nuca
- 3 cutii lapte condensat (1 cutie = 390g)
Daca nu vreti sa faceti prajitura intr-o tava atat de mare, ca cea folosita de noi, injumatatiti cantitatile.
De asemenea, puteti jongla cu ingredientele dupa gustul vostru: puteti pune mai multa nuca de cocos, sau mai multa ciocolata, sau puteti renunta la una dintre ele. Fiecare face cum ii place.
Prima data Teodora a captusit tava de la aragaz cu hartie de copt.
A maruntit separat biscuitii, miezul de nuca si ciocolata amaruie cu ajutorul unul mixer si le-a pus pe fiecare in castronele separate.


Biscuitii sfaramati i-a amestecat cu untul moale (lasat la temperatura camerei).


Compozitia rezultata a rasturant-o in tava si prin presare cu mana a transformat-o intr-o foaie de blat. Peste acest blat a presarat pe rand, in strat egal nuca de cocos,...


... ciocolata maruntita si miezul de nuca maruntit.


Eu am desfacut conservele de lapte consensat si am aprins focul la cuptor.
Teodora a turnat laptele condensat peste celelalte ingrediente si a bagat tava la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc potrivit.



Am lasat tava la cuptor pana cand s-a format o crusta deasupra prajiturii (aproximativ 40 minute). Cand a fost gata, arata asa:


Se poate taia in diferite forme. Este foarte buna! Eu si Teodora garantam pentru ea :)






Daca vreti straturi mai bine definite, umblati la cantitatea de nuca de cocos, ciocolata si nuca.
Dedicam aceasta prajitura tuturor copiilor si le dorim " La multi ani!!!!!!!" cu ocazia Zilei Copilului.
Semnat, Teodora si mamica ei

joi, 24 mai 2012

Fasole scazuta


Mancarea aceasta de post vine din vremuri de mult apuse. Asa facea mamaia mea mancarea asta si asa o stie de cand era copila. Satioasa, gustoasa, multa - cam asa as putea descrie in doar trei cuvinte fasolea asta scazuta.
Nu se face in oale mici, ci numai in oale grele si mari. Mancare de cantina, pentru oameni multi si flamanzi.

Ingrediente:
- 1kg fasole boabe, uscata
- o ceapa mare
- 100ml ulei
- doua lunguri pasta de tomate
- un ardei gras sau capia, rosu
- o foaie de dafin
- sare si piper macinat
- o lingurita de cimbru uscat
- patrunjel verde - optional

Boabele de fasole le-am curatat de gunoaie, le-am spalat intr-o strecuratoare si le-am pus la inmuiat in apa multa si rece pana a doua zi de dimineata.
A doua zi am pus o oala mare cu apa la foc si cand a inceput sa fiarba am adaugat fasolea scursa de apa in care a stat la inmuiat si am dat focul mai mic. Am mai pus o oala cu apa la fiert. Cand fasolea a inceput sa fiarba am scurs-o de apa si am turnat peste ea, in oala, apa fiarta din a doua oala. Aceasta etapa am mai repetat-o inca o data.
Am avut grija ca apa sa nu depaseasca cu mai mult de doua degete fasolea si am lasa-to la foc mic, cu o foaie de dafin adaugata, pana cand apa a scazut la nivelul stratului de fasole iar boabele au fost fierte.
Daca fasolea nu se fierbe pana cand scade apa, mai adaugam un pic de apa fierbinte si continuam fierberea pana cand suntem multumite de rezultat.
Cand fasolea este fiarta bine si apa a scazut, am scos frunza de dafin si am pregatit sosul de bulion. Ceapa am tocat-o marunt si am calit-o in ulei impreuna cu arediul gras taiat marunt, o jumatate de ligurita de sare si un varf de lingurita piper macinat . Cand ceapa a devenit sticloasa, am adaugat pasta de tomate si am mai lasat pe foc mic, amestecand mereu, vreo 3 minute. Acest amestec fierbinte l-am turnat peste fasolea ce fierbea mocnit si am amestecat bine. Am potrivit gustul cu sare si am mai lasat sa fiarba 10 minute. Am oprit focul si am adaugat cimbrul uscat.
Se poate aduga si patrunjel verde, tocat marunt.
Mancarea am servit-o fierbinte, alaturi de muraturi asortate.
Pofta buna!


Aceasta mancare este conforma cu dieta Montignac, faza I.

vineri, 18 mai 2012

Ardei umpluti cu carne si ciuperci


Ardeiul umplut este mancarea mea preferata. De cate ori gasesc ardei frumosi, rotunjori si grasuni, nu fac altceva din ei decat ardei umplut cu carne. Pana sa incep dieta ii faceam asa cum ii face toata lumea, cu carne, orez si ceapa taiata marunt, insa pentru ca dieta Montignac a decretat ca orezul este neconform i-am cautat "inlocuitori". De data aceasta am adaugat ciuperci in compozitia de carne si au iesit foarte buni.

Ingrediente:
- 10-12 ardei gras nu prea mari
- 1kg carne tocata (amestec de porc cu vita)
- 500g ciuperci
- 4 linguri ulei
- 2 cepe
- sare si piper macinat
- o frunza de dafin
*** Sos:
- 4 linguri ulei
- 2 linguri faina de soia
- 1 lingura pasta de tomate
- sare si piper macinat
- fructoza

Ardeii i-am spalat si le-am taiat un capacel la codita, apoi am scos cu grija samburii si nervurile.
Ceapa si ciupercile le-am taiat marunt.
Am calit ceapa in ulei, impreuna cu putina sare si piper macinat. Cand a devenit sticloasa am adaugat ciupercile si am lasat pe foc pana a scazut zeama ce si-au lasat-o ciupercile.


Intr-un bol am amestecat carnea tocata cu ciupercile si ceapa calite, am potrivit gustul cu sare si piper macinat si apoi cu ajutorul unei lingurite am umplut ardeii.


Ardeii umpluti i-am asezat intr-o cratita mai inalta si am turnat apa peste ei cat sa fie acoperiti. Am adaugat si frunza de dafin apoi am acoperit cratita cu un capac potrivit si am pus-o pe foc mic ca sa fiarba in voie.
Sosul eu il pregatesc chiar inainte de a servi mancarea si il fac asa:
- incing un pic uleiul si prajesc in el un minut faina de soia. Sting totul cu o cana de apa in care am dizolvat pasta de tomate si potrivesc gustul cu sare, piper macinat si fructoza. Las sa fiarba 10 minute apoi opresc focul.
In farfurie pun mai intai ardeii iar peste ei torn sosul.
La masa toata lumea!



Pofta buna!
Aceasta reteta este conforma cu dieta Montignac, faza I.

marți, 15 mai 2012

Tocana de carne cu smantana



Aceasta reteta am gasit-o pe site-ul elady.ro sub denumirea de Papricas Montignac. Eu i-am dat alta denumire, pentru ca in urma unei cautari pe internet am observat ca retetele de papricas, chiar daca sunt multe si diferite, contin in lista de ingrediente boia (paprika) si sunt insotite in majoritatea cazurilor de galuste de faina sau de cartofi. Cum reteta de fata nu contine nici boia, nici cartofi si nici galuste (cam suna a gulas, nu? Cine le mai intelege pe toate?) am zis ca nu gresesc daca ii spun tocana.
Ingrediente:
- 500 g pulpa de porc degresata
- 1 ceapa
- 2 castraveti murati, de marime mijlocie
- 2 rosii decojite
- 1 catel usturoi
- 5 linguri ulei
- 150 g smantana groasa, fermentata
- 1 lingura bulion
- 1 lingurita mustar (conform, fara zahar)
- 200 ml frisca lichida
- sare si piper macinat

Eu in loc de rosii si bulion am folosit o jumatate de conserva de 400g cubulete de rosii in bulion.
Carnea am taiat-o fasii cat un deget de groase si de lungi, apoi am prajit-o in ulei. Nu trebuie pusa la prajit toata o data, ci numai cat incape, fara a fi inghesuita. Carnea prajita se tine la cald. Cand se prajea ultimul rand de carne si era gata, am adaugat si usturoiul taiat in jumatate. Atentie! Usturoiul se lasa foarte putin, doar cat sa-si lase aroma. Nu trebuie sa se arda! L-am scos afara din cratita, impreuna cu carnea prajita. Usturoiul l-am aruncat pentru ca si-a jucat rolul si nu mai era nevoie de el.
In uleiul ramas am calit ceapa taiata marunt. Cand ceapa a devenit sticloasa am adaugat cubuletele de rosii in bulion si castravetii murati taiati cubulete mici.


Am lasat amestecul sa fiarba la foc mic pana cand ceapa a fost fiarta, apoi am adaugat carnea prajita, mustarul si frisca lichida si am mai lasat pe foc inca 10 minute. Am potrivit gustul cu sare si piper macinat, apoi am stins focul si am adaugat in sos smantana. Am acoperit cratita cu un capac si am lasat carnea sa faca cunostinta cu sosul, apoi am servit.





Aceasta tocana este conforma cu dieta Montignac, faza I.
Mancarea asta se poate pregati si cu alte feluri de carne (vita, pui, curcan).
Pofta buna!

sâmbătă, 12 mai 2012

Mancarica de mazare cu pui


Mazarea este preferata sotului meu. O mananca mereu cu placere si ori de cate ori il intreb ce sa mai fac de mancare, el imi raspunde repede: mazare!
Este o mancare simpla si foarte buna.
Ingrediente:
- 5-6 linguri ulei
- un fir de praz
- 1kg copane inferioare de pui
- 1 kg mazare (conservata sau congelata)
- 2 linguri pasta de tomate
- sare si piper macinat
- marar proaspat sau uscat

Copanelele le-am prajit pe toate partile in ulei apoi le-am scos intr-un castronel.


In uleiul ramas am calit prazul taiat fideluta, cu sare si piper macinat.


In momentul in care prazul s-a inmuiat, am adaugat bulionul si am mai lasat pe foc, amestecand mereu, cateva minute.


Am turnat o cana de apa, iar cand a inceput sa fiarba am adaugat mazarea si copanele prajite. Peste ele am turnat apa cat sa le acopere si am lasat mancarea la fiert, la foc mic, pana cand carnea a fost gata.



Sosul se mai poate ingrosa cu o lingura de faina sau amidon desfacut in apa, dar pentru a ma incadra in conditiile impuse de dieta Montignac, am sarit acest pas.
Mancarea este buna atat calda cat si rece.



Pofta buna!

miercuri, 9 mai 2012

Ciupercute umplute, la cuptor


Nu cred ca exista gospodina care sa nu aiba propria ei reteta de ciupercute umplute cu care face furori ori de cate ori le pregateste. Eu recunosc, sunt mare fan ciupercute. Imi plac in ciorbe, in tocanite, la gratar, cu maioneza, cu usturoi, la cuptor, in salate, umplute, pane, in chiftelute, in checuri aperitiv, in orice. Cel mai des le gatesc simplu, umplute cu ce am prin frigider si coapte in cuptor. In palariuta frageda se aduna o zeama cu un gust minunat si au mare succes la masa. Unde mai pui ca se incadreaza perfect si in dieta Montignac.
Ingrediente:
- ciuperci cu palaria mare
- praz
- cascaval,
- sunca afumata, muschiulet afumat sau kaizer
- sare si piper macinat

Am taiat in cubulete si fasiute toate ingredientele destinate umplerii ciupercutelor. Ciupercilor le-am inlaturat codita si le-am asezat cu scobitura in sus intr-o tava. Le-am presarat cu putina sare si piper macinat si apoi le-am umplut cu ingredientele destinate umpluturii.


Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor pentru aproximativ 20-30 minute, apoi am servit ciupercutele fierbinti.





Pofta buna!