vineri, 27 mai 2011

Gogosele cu flori de salcam


Au innebunit salcamii
De atata primavara
Asa canta Tudor Gheorghe, iar zilele astea tare s-au mai potrivit versurile astea. Mirosul florilor de salcam era atat de dulce si imbietor, incat nu am mai opus nici o rezistenta ideii de a prepara un dulce cu ele.
Reteta este foarte simpla si o poate realiza oricine, chiar si un copil mai marisor supravegheat de un adult (ca doar vorbim de ulei incins si de foc!). Ingredientul principal sunt micile, dragalasele, parfumatele flori de salcam, prin urmare mergeti la cules! Operatiunea asta nu sufera amanare, deoarece s-ar putea sa nu mai gasiti flori de salcam. Deja au inceput sa se scuture.
Cu speranta ca veti mai gasi floricele de salcam, iaca si ingredientele pentru gogoselele cu flori de salcam:
- flori de salcam
- 2 oua
- o cana de faina
- o lingura de zahar
- un plic zahar vanilinat
- o jumatate ligurita de praf de copt
- un praf de sare (cat iei in doua degete)
- apa
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru pudrat gogoselele

Florile de salcam le-am scufundam in apa multa, apoi le-am lasat la scurs pe un gratar, pana s-au zvantat de apa.
Din oua, faina, zahar, zahar vanilinat, praf de copt si apa cat cuprinde, am facut o coca de clatite, o idee mai grosuta.
Am pus ulei intr-o tigaie si l-am pus pe foc, la incins. Am pastrat focul potrivit si nu am lasat ueiul sa fumege.
Acuma venea chinul: fiecare tija cu flori trebuia data prin coca si apoi prajita in ulei.





 M-am pornit eu la treaba, insa am realizat ca ma chinuiam prea mult si rezultatul final nu avea fata comerciala. In plus, tijele alea sunt atoase si nu se pot manca. Prin urmare, dupa doua-trei incercari, am renuntat. Nu de tot! :) Doar ca m-am gandit ca n-o fi foc si nici nu m-o da la gazeta daca amestec in coca floricelele rupte de pe tija.
Zis si facut!


Din compozitie am luat cu lingura si am prajit in ulei. A mers mult mai repede si gogoselele au iesit frumoase.
Dupa ce s-au prajit frumos pe ambele parti, le-am scos pe servetele de hartie, pentru a scapa de surprusul de ulei, apoi le-am asezat frumos pe un platou si le-am pudrat cu zahar pudra din abundenta.
Apoi, a urmat sedinta foto:






E prima data cand incerc reteta asta si sincer, ma asteptam ca parfumul florilor sa fie mai puternic si sa se simta mai bine in gogosele, insa nu a fost deloc asa. De bune, sunt bune. De inedite, sunt inedite. De aspectuase, sunt aspectuase. Asteptam insa altceva si am fost putin dezamagita.
Avand in vedere ca florile de salcam se trec repede, sa zicem ca o data sau de doua ori pe an se merita sa faci ceva mai neobisnuit :)
Pofta buna!

miercuri, 18 mai 2011

Salata de legume sub cupola de trandafiri


O banala salata de legume fierte, legate intre ele cu ajutorul maionezei, ascunsa de privirea mancaciosilor si mofturosilor sub o cupola de trandafiri din clatite. Cam asta ar fi titlul adevarat.
Nu sariti cu laudele, ca nu pe mine trebuie sa ma laudati, ci pe Janet (Pe masa din bucatarie - la Janet si Liana) care s-a lasat prada imaginatiei si a dat o noua fata, mai festiva si mai atragatoare, unei mancari banale si cunoscuta de toata lumea.
Cu salata asta am rupt gura targului la ziua de nastere a fetitei mele, chiar daca era ceva ce toata lumea mancase. Fiind asa frumoasa, a parut a fi altceva si chiar si micii mofturosi au vrut sa guste :) Si asa s-a demonstrat inca o data ca prima data mananci cu ochii si apoi cu gura.
Ca orice salata de legume fierte, se face la ochi, asa ca nu o sa dau canditati exacte. Fiecare face cat vrea si cat ii trebuie.
Toate astea fiind zise, iaca si lista de ingrediente:
** Salata:
- cartofi
- morcovi
- radacina de patrunjel
- radacina de telina
- mazare
- gogosari in otet taiati marunt
- masline taiate marunt
- maioneza (oua, zeama de lamaie, mustar, ulei)
- mustar
- sare si piper macinat
** Trandafiri din Clatite:
- oua
- lapte
- faina
- maioneza (oua, zeama de lamaie, mustar, ulei)
- patrunjel (eu nu am avut si am presarat cu boia dulce peste maioneza)

Radacinoasele le-am spalat bine si le-am pus la fiert. Mazarea am scurs-o bine si am clatit-o cu apa rece.
Am preparat o maioneza rapida si am taiat gogosarii si maslinele marunt.
Pana s-au fiert radacinoasele, am preparat clatite. Fiecare face cum stie, insa aveti grija sa faceti mai multe. Chiar daca raman clatite, le puteti umple cu dulceata sau cu urda cu marar. Mai bine mai multe decat sa nu va ajuga. Eu am facut salata intr-un bol mare si mi-au trebuit aproximativ 15 clatite.
Radacinoasele fierte le-am taiat cubulete mici si le-am amestecat cu mazarea, gogosarii si maslinele intr-o cratita incapatoare. Am adaugat mustar si maioneza cat sa le lege si sa formeze o masa compacta. Am potrivit gustul cu sare si piper macinat si am dat cratita la rece.
Clatitele le-am uns cu maioneza si le-am presarat cu boia dulce. Janet a pus patrunjel tocat, deci lasati-va imaginatia sa zboare si puneti orice credeti ca merge.
Fiecare clatita unsa am rulat-o si apoi am taiat-o in bucatele late de un deget.
Intr-un bol captusit cu folie alimentara, am inceput sa construiesc cupola de trandafiri, imbracand peretii si fundul bolului cu bucatelele de clatite, ca in imaginea de mai jos.


Dupa ce am terminat aceasta operatiune, am umplut cupola cu salata deja pregatita, avand grija sa nu existe goluri.


Am dat bolul la rece pana la momentul servirii.
Cand a venit acel moment, peste gura bolului am pus un platou sau o farfurie potrivita, chiar un pic mai mare decat gura bolului si am intors salata invers. Am inlaturat folia alimentara si am dus platoul la masa.
Nu mai zic ce s-au mai minunat musafirii cand au vazut rezultatul :)
S-a mancat tot tot, chiar si de micii mofturosi :)
Dupa cum se observa, reteta nu e batuta in cuie si poate suferi modificari in functie de gustul si preferintele fiecaruia. Va arata la fel, dar va avea alt gust ;)
Pofta buna!

luni, 16 mai 2011

Ciorba de legume cu ciolan afumat si tarhon


Cand vine vorba despre ciorbe, ai crede ca le stii pe toate si ca acest fel de mancare nu poate fi necunoscut cuiva. Sunt insa atat de multe feluri de ciorbe, incat in mod sigur nu le-ai gustat pe toate. Acum vine intrebarea zilei: daca exista pe lumea asta ciorbe atat de diferite, de ce ne cramponam la doua trei feluri si le tot repetam pana ajungem la refuz? Ce alta ciorba mai face gospodina obisnuita din Romania in afara de cea de fasole boabe, ciorba de salata, ciorba de perisoare si ciorba de burta (numai la sarbatoare)? De ce privim cu reticenta o ciorba care nu se incadreaza in lista asta?
Imi plac ciorbele! Recunosc. Si mai recunosc ceva: imi place sa incerc tot timpul ceva nou. Prin urmare nu m-am dat la o parte sa incerc de exemplu ciorba din pepene murat. Suna ciudat, insa arata atat de bine si este atat de buna! Abia astept sa o refac si sa o pozez, iar apoi sa o arat lumii intregi :)
Si pentru ca vorbim de ciorbe si fiindca trebuie sa mai postez o reteta pentru concursul Bloggospodina gazduit de http://www.retetecalamama.ro/ , m-am gandit sa postez reteta pentru ciorba de legume cu ciolan afumat si tarhon.
Ingrediente pentru o oala de 5 litri:
- un ciolan afumat mare
- doi morcovi
- o ceapa mare
- o telina mica
- o conserva de cubulete de rosii in bulion
- 4-5 cartofi
- sare si piper dupa gust

Ciolanul l-am spalat bine si l-am pus la fiert in apa rece, la foc mic. Am adunat spuma ori de cate ori s-a adunat la suprafata apei si l-am lasat sa fiarba pana ce carnea s-a desprins de pe os.


 Intre timp, am taiat in cubulete mici morcovii, ceapa si telina , iar cartofii i-am taiat cuburi mai mari.
Am scos ciolanul din oala si in zeama ce clocotea incet, am pus toate legumele, in afara de rosii.


Ciolanul l-am dezosat si l-am taiat bucati potrivite.
Cand legumele au fost fierte, am adaugat carnea si rosiile in bulion. Am lasat sa dea doua clocote, apoi am potrivit gustul de sare si piper.
Dupa ce am stins focul, am adaugat tarhon in otet (pus de mine!).
Noi am servit-o asa cum a iesit, insa se poate acri cu otet si se poate adauga smantana.
Pofta buna!



vineri, 6 mai 2011

Placinta cu varza (de post)


A trecut Pastele cu bucatele lui alese si cu ouale vopsite, a trecut 1 Mai cu gratare, mici si bere, acum trecem pe varza :)
Pai la ce gaura in buget avem dupa atatea cumparaturi, singura noastra sansa de a mai manca ceva luna asta, este sa gatim ceva din ingrediente ieftine. Profitam asadar de preturile mai mici la legume si ne axam pe varza, fasole, mazare, linte, dovlecei, ciuperci, salata verde, ceapa verde, morcovi, telina, ridichii si soia. Uitam de carne o vreme, facem si o dezintoxicare, ne vitaminizam - numai beneficii :)
Bine, bine, dar n-o sa facem foamea? Nu! Stie cineva cate bunatati se pot face fara carne, branza, unt, oua? La cate retete au aparut, nimeni nu le mai numara. Important este sa nu disperati si sa vedeti partea plina a paharului. Si cum langa un pahar plin cu bere merge o placinta cu varza, in cautarile mele pe net dupa o reteta ieftina si buna, am dat peste placinta cu varza a Laurei Laurentiu, care are un site delicios, http://www.retetecalamama.ro/ .
Ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta - recomand Bella
- o varza de vreo 2kg
- marar - eu am folosit marar uscat, insa merge foarte bine si mararul proaspat
- 6 linguri de ulei (pentru calit varza)
- o ceapa mare
- sare si piper macinat
- 3 linguri de pesmet
- ulei pentru uns
- 100ml de apa minerala carbogazoasa

Pachetul de foi de placinta l-am lasat la decongelat.
Varza, taiata fideluta, am calit-o in ulei incins, impreuna cu ceapa taiata marunt, pana s-a inmuiat bine si a scazut apa lasata. Focul l-am pastrat mititel si am aut grija sa amestec des, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. I-am potrivit gustul cu sare si piper macinat, am adaugat mararul si apoi am lasat-o sa se raceasca.
Am incins cuptorul si am pregatit o tava cu peretii inalti.
Tava am uns-o bine cu ulei si am intins trei foi de placinta. Laura spune ca foile trebuie stropite cu ulei. Ei bine, eu nu le-am mai stropit. Pur si simplu am uitat :) Varza a avut destul ulei in ea, asa ca rezultatul final nu a fost un dezastru :)
Peste foile de placinta presaram un pic de pesmet, apoi intindem uniform un strat subtire de varza calita.

Peste varza am pus alte trei foi de placinta, apoi pesmet, iar varza calita si tot asa pana am terminat materia prima (varza calita si foi de placinta), avand grija ca ultimul strat sa fie din foi de placinta. Acest ultim strat trebuie uns cu ulei, insa eu nu l-am uns.
Placinta astfel costruita, am taiat-o in patrate si am turnat peste ea apa carbogazoasa.



Tava am bagat-o la cuptor, pe raftul de sus, la foc mediu si am lasat-o acolo pana s-a bronzat frumos deasupra.



A iesit minunata! Are tot ce-i trebuie si nu-i lipseste nimic. Este foarte buna calda, dar la fel de buna este si rece. Neaparat trebuie incercata macar o singura data.
Reteta Laurei o gasiti aici: http://www.retetecalamama.ro/2011/03/placinta-cu-varza-burek-de-post.html 
Tot pe site-ul ei este in plina desfasurare un concurs cu premii foarte atractive, la care particip si eu. Pentru a participa trebuie sa postez doua retete: una oarecare si una aleasa de pe site-ul Laurei. Ei bine, asta e reteta care mi-a facut cu ochiul pe site-ul Laurei. Cealalta reteta o voi publica pana la sfarsitu saptamanii viitoare.
Concursul se numeste Bloggospodina si despre el puteti afla mai multe delatii aici:  http://www.retetecalamama.ro/2011/04/bloggospodina-un-concurs-gazduit-de.html

Pofta buna!