vineri, 27 mai 2011

Gogosele cu flori de salcam


Au innebunit salcamii
De atata primavara
Asa canta Tudor Gheorghe, iar zilele astea tare s-au mai potrivit versurile astea. Mirosul florilor de salcam era atat de dulce si imbietor, incat nu am mai opus nici o rezistenta ideii de a prepara un dulce cu ele.
Reteta este foarte simpla si o poate realiza oricine, chiar si un copil mai marisor supravegheat de un adult (ca doar vorbim de ulei incins si de foc!). Ingredientul principal sunt micile, dragalasele, parfumatele flori de salcam, prin urmare mergeti la cules! Operatiunea asta nu sufera amanare, deoarece s-ar putea sa nu mai gasiti flori de salcam. Deja au inceput sa se scuture.
Cu speranta ca veti mai gasi floricele de salcam, iaca si ingredientele pentru gogoselele cu flori de salcam:
- flori de salcam
- 2 oua
- o cana de faina
- o lingura de zahar
- un plic zahar vanilinat
- o jumatate ligurita de praf de copt
- un praf de sare (cat iei in doua degete)
- apa
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru pudrat gogoselele

Florile de salcam le-am scufundam in apa multa, apoi le-am lasat la scurs pe un gratar, pana s-au zvantat de apa.
Din oua, faina, zahar, zahar vanilinat, praf de copt si apa cat cuprinde, am facut o coca de clatite, o idee mai grosuta.
Am pus ulei intr-o tigaie si l-am pus pe foc, la incins. Am pastrat focul potrivit si nu am lasat ueiul sa fumege.
Acuma venea chinul: fiecare tija cu flori trebuia data prin coca si apoi prajita in ulei.





 M-am pornit eu la treaba, insa am realizat ca ma chinuiam prea mult si rezultatul final nu avea fata comerciala. In plus, tijele alea sunt atoase si nu se pot manca. Prin urmare, dupa doua-trei incercari, am renuntat. Nu de tot! :) Doar ca m-am gandit ca n-o fi foc si nici nu m-o da la gazeta daca amestec in coca floricelele rupte de pe tija.
Zis si facut!


Din compozitie am luat cu lingura si am prajit in ulei. A mers mult mai repede si gogoselele au iesit frumoase.
Dupa ce s-au prajit frumos pe ambele parti, le-am scos pe servetele de hartie, pentru a scapa de surprusul de ulei, apoi le-am asezat frumos pe un platou si le-am pudrat cu zahar pudra din abundenta.
Apoi, a urmat sedinta foto:






E prima data cand incerc reteta asta si sincer, ma asteptam ca parfumul florilor sa fie mai puternic si sa se simta mai bine in gogosele, insa nu a fost deloc asa. De bune, sunt bune. De inedite, sunt inedite. De aspectuase, sunt aspectuase. Asteptam insa altceva si am fost putin dezamagita.
Avand in vedere ca florile de salcam se trec repede, sa zicem ca o data sau de doua ori pe an se merita sa faci ceva mai neobisnuit :)
Pofta buna!