▼
duminică, 30 septembrie 2012
Peste la cuptor
Reteta aceasta am cules-o de pe forumul elady, unde a fost postata de dr_wise. Este o reteta conforma cu dieta Montignac, faza I.
Pestele facut in acest fel a fost delicios, iar pe sosul format in tava a fost bataie! :)
Eu am folosit macrou si stiuca, dar se poate folosi orice alt peste.
Ingrediente:
- 2kg macrou
- 1kg stiuca
- 1 pahar ulei
- 1 pahar apa
- 1 pahar otet (eu am pus doar jumatate de pahar)
- 1 legatura marar proaspat (eu am pus 2 linguri marar uscat)
Am pornit focul la cuptor si l-am lasat sa se incalzeasca.
Pestete curatat si spalat l-am taiat in bucati late de 2-3 degete, apoi l-am asezat intr-o tava putin adanca, intr-un singur rand. Peste el am turnat uleiul, apa si otetul, iar mararul l-am presarat deasupra.
Stiuca:
Macroul:
Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, la foc potrivit spre mic, pe raftul cel mai de sus al cuptorului. Dupa 20 minute am intors pestele si pe partea cealalta. Am mai lasat tava la cuptor 15 minute si apoi am scos tava din cuptor.
L-am servit imediat si ne-a placut foarte mult. Sosul un pic acrisor este minunat! A fost bataie pe el! In mod sigur vom mai prepara in acest fel pestele!
Si a doua zi pestele a fost minunat. A mers foarte bine la pachetel! Se preteaza foarte bine pentru mic-dejun, pranz, cina, gustare, aperitiv, pachetel la serviciu.
Sa ne fie de bine!
vineri, 28 septembrie 2012
Bento box - saptamana 1 (18 septembrie - 21 septembrie)
Pentru cine nu stie, in 17 septembrie a inceput scoala.
In incercarea mea de a nu-i pune junioarei sandwich in fiecare zi, am cumparat o caserola compartimentata si planuiesc sa-i pun mancare cat mai diversificata. Am si o gentuta mica, cu pereti dubli, in care incape perfect caserola, sticluta cu apa, un prosopel si un pachet de servetele umede.
Va rog sa postati aici daca aveti idei pentru caserola de pranz.
P.S. Pentru a evita orice neintelegere si nelamurire: junioara mea are 8 ani, este eleva in clasa a II-a si sta la scoala de la ora 8 la ora 16. Intelegeti atunci de ce e importanta caserola asta, nu?
Marti, 18 septembrie 2012:
Orez cu ou si legume (morcov, ardei gras, castravete), mini-snitele de pui cu seminte. piersica, bombonele gumate.
Miercuri, 19 septembrie 2012:
Joi, 20 septembrie 2012:
Copanel de pui in crusta de fulgi de porumb (copt la cuptor), ardei gras verde, castravete, cubulete de cascaval, negresa cu gem si nuci (facuta de mine), doua bombonele si o banana.
Vineri, 21 septembrie 2012:
Pizza facuta de mine (sunca de curcan, ardei gras, masline, ciuperci, sos de rosii, cascaval), feliute de mar, boabe de strugure si un iaurt mic cu capsune.
Aceasta postare este prima dintr-un lung sir de postari numai pe aceasta tema. Poate va fi o sursa de inspiratie bine venita si un model de urmat in caz de blocare a imaginatiei, atunci cand nu vom mai gasi usor raspunsul la intrebarea: " Azi ce pun la pachetel?".
In fiecare saptamana voi posta un astfel de articol, in care vor aparea poze, descrierea continutului pachetelului si eventual link-uri catre retetele din blog pentru pachetelele puse de-a lungul unei saptamani (5 zile lucratoare).
Voi ce puneti la pachetel copiilor vostri?
miercuri, 26 septembrie 2012
Negresa cu gem si nuci (de post)
Aceasta prajitura de post a fost prima prajitura incercata de mine, cand eram copila. Este o reteta foarte usor de facut si nu necesita ingrediente multe si scumpe, nici tehnici de fabricatie complicate. Rezultatul este o prajitura delicioasa!
Ingredientele se masoara cu aceeasi cana/pahar/borcan.
Ingrediente:
- o cana zahar
- o cana ulei
- 2 cani apa
- un borcan gem sau dulceata (400g)
- o lingurita bicarbonat de sodiu
- o lingurita otet
- 3 linguri cacao de buna calitate
- faina cat cuprinde
- o cana nuca macinata sau fulgi de cocos
Intr-un bol se pun: zaharul, uleiul, apa, dulceata (sau gem), cacao si bicarbonatul de sodiu stins cu otet.
Am adaugat faina, lingura cu lingura, amestecand mereu cu un tel.
Am adaugat atata faina pana cand compozitia a ajuns la consistenta unei smantani subtiri.
Am turnat compozitia intr-o tava cu peretii inalti, captusita cu hartie de copt si am presarat deasupra nuca macinata grosier.
Tava am bagat-o la cuptor, pe raftul din mijloc, la foc moderat spre mic, timp de aproape 50 minute. Prajitura este gata daca trece cu brio testul scobitorii.
Este foarte buna atat calda, cat si rece. Are o textura umeda si ciocolatoasa.
Se mai pot adauga lacrimi de ciocolata, fulgi de cocos, marshmallow, rahat, alune, etc sau se poate glazura cu ciocolata.
Sa ne fie de bine!
luni, 24 septembrie 2012
Nuci umplute cu crema din biscuiti
Pentru provocarea secreta din luna septembrie mi-a fost repartizat blogul Doi si un "SFERT" ... la masa. Pe acest blog am gasit o reteta veche de nuci umplute, preluata dintr-un caiet cu foi ingalbenite. Imi plac retetele vechi, mostenite de la mame/bunici/matusi, care au fost facute si refacute si care pastreaza vie amintirea copilariei fara griji. Prin urmare nici nu am stat pe ganduri cand a trebuit sa aleg reteta ce urma sa o probez.
Irina a fost foarte draguta si a postat si o poza cu reteta cea veche, pe care imi permit s-o postez si eu pe acest blog, pentru ca merita :
Si daca tot este o reteta veche, am folosit cateva ustensile si vase de bucatarie mostenite: un vailing emailat care multe a vazut la viata lui, o forma veche si foarte grea pentru cojile de nuci - primita in dar de la vecina, care a mostenit-o de la mama ei, un castronel de lut si o ulcica tot de lut primita in dar de la soacra mea.
Ingredientele folosite de mine:
- 130g margarina
- 2 linguri de untura
- 2 oua mici
- 50g zahar
- faina cat cuprinde
Crema:
- 1 pachet biscuiti cu crema de cacao (250g)
- nuci (100g)
- 1 borcanel gem de caise (300g)
- 3 linguri cacao pentru copii
In prima faza am amestecat zaharul, ouale, untura si margarina, apoi am inceput sa adaug faina, lingura cu lingura, pana cand am obtinut o coca nelipicioasa si usor de modelat, ca o plastilina moale.
Asta e forma veche si foarte grea, pentru cojile de nuci:
Din coca am format mingiute mici, cat o visina mare. Mi-au iesit fix 132 de bucati:
Am pus forma de nuci pe foc si am lasat-o 10 minute sa se incinga. Nu este necesara ungerea ei pentru ca este multa grasime in coca.
Dupa ce s-a incins, am trecut la copt cojile de nuci. Trei minute pe partea cu gauri pentru coca si sunt gata!
Crema, desi as fi vrut sa o fac pe cea din reteta veche, din lipsa de unt a trebuit sa o fac din altceva. Data viitoare insa o sa fac crema aia!
Am macinat in robot un pachet de biscuiti cu crema de cacao si doi pumni de nuci. Frimiturile rezultate le-am amestecat cu un borcanel de gem de caise facut de mine si 3 linguri de cacao pentru copii. A iesit o crema buna tare si tapanoasa, un pic acrisoara.
Am umplut cojile cu crema si le-am unit doua cate doua:
Eu nu le-am pudrat cu zahar pudra pentru ca nu am vrut sa pierd gustul acrisor al cremei.
Au iesit foarte bune!
Spre deosebire de coca folosita la nucile umplute cu crema caramel, coca asta s-a comportat mult mai frumos si nu este asa sfaramicioasa.
Crema poate fi oricare alta, deci dati frau liber imaginatiei!
In prima zi erau un pic tari, dar a doua zi au fost perfecte!
Sa ne fie de bine!
miercuri, 19 septembrie 2012
Coaste lipicioase, dulci-picante
Asta a fost comanda ferma de sambata si m-am conformat. Am facut aceste coaste si cu alta ocazie, dar pana sa apuc sa le pozez au disparut. Acum insa, i-am alungat pe toti din bucatarie si am reusit sa fac poze pas cu pas acestei retete simple.
Ingrediente:
- coaste cu carne (eu am avut in jur de 2 kg)
- o lingura boia de ardei dulce
- 3 linguri sos de soia
- 2 linguri sos Worcestershire
- 3 linguri miere incalzita
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper macinat
- 3 linguri dulceata de ardei iute
Coastele, taiate in bucati potrivite, le-am pus gramada intr-un bol incapator. Celelalte ingrediente le-am amestecat intr-un castronel si am obtinut o pasta subtire. Va sfatuiesc sa gustati pasta inainte de a o folosi, pentru a-i putea ajusta gustul dupa bunul vostru plac.
Pasta am turnat-o peste coaste si am amestecat bine, avand grija ca fiecare coasta sa fie unsa pe toate partile.
Am aprins focul la cuptor si l-am lasat sa se incalzeasca.
Intr-o tava captusita cu hartie de copt am asezat coastele, intr-un singur strat.
Tava am bagat-o in cuptor, pe raftul din mijloc, la foc potrivit spre mare. Dupa o jumatate de ora am intors coastele din tava si pe partea cealalta. Am bagat iar tava la cuptor si am mai lasat-o 20 de minute.
Asa arata cand am scos tava din cuptor:
Am servit alaturi de piure de cartofi si salata de rosii cu castraveti, ardei gras, ceapa si cimbru:
Au fost foarte bune, lipicioase, dulci si un pic picante, iar carnea a fost frageda. Junioara era toata mazgalita pe fatuca si pe maini de sos. Farfuria pentru poza finala ea a asezat-o.
Sa ne fie de bine!