marți, 19 iulie 2011

Pateuri cu telemea si ceapa verde


Pe caldurile astea insuportabile probabil numai de gatit nu ai chef. Te inteleg perfect. Salata cred ca este la ordinea zilei si tine loc si de mic dejun si de pranz si de cina.  Ce te faci insa cu familionu care iti bate cu tacamurile in masa si striga dupa ceva bun? Pai n-ai ce face decat sa-i dai ascultare si sa te apuci de treaba. Daca ai ceva telemea in frigider (sigur ai, ca doar n-o sa-ti lipseasca taman acum cand e sezonul rosiilor), oua, ceva ceapa verde si aluat de foietaj congelat, fa reteta de mai jos. Sigur o sa placa la toata lumea si se preteaza atat de bine ca mic dejun, pranz sau cina. Pune alaturi de pateurile astea o cana de iaurt gros si- ai sa vezi cum n-o sa mai ramana nimic pe farfurie.
Ingrediente:
- un pachet aluat foietaj congelat - recomand Bella
- telemea de vaca  - vreo 500g
- ceapa verde - vreo 4 fire
- 3 oua
- piper negru macinat
- seminte diferite (in, susan, mac, etc.) - optional

Aluatul lasa-l la decongelat la temperatura camerei vreo doua ore. Nu trebuie mai mult, pentru ca se inmoaie prea tare apoi si lucrezi greu cu el. Daca totusi ai uitat de el si e prea moale, inainte de al folosi, baga-l o vreme la racoarea frigiderului (nu in congelator!), pana se raceste bine.
Aprinde focul la cuptor si lasa-l sa se incinga. Da, stiu, asta e crima si pedeapsa pe caldurile astea, dar pateurile n-au nevoie de mult timp la cuptor si o sa scapi repede.
Intr-un castron incapator framanata bine cu mana telemeaua pana o faci "praf si pulbere", apoi amestec-o cu doua oua, ceapa verde taiata marunt si cu piper negru macinat.


Tava mare de la aragaz imbrac-o cu hartie de copt si pune in ea portofele de aluat umplute cu compozitie de telemea.


Cu o furculita inteapa aluatul din loc in loc si apoi cu un cutit ascutit taie portofelele in dreptunghiuri mici, dupa modelul de mai jos, apoi unge totul cu ou batut si presara semintele:

 

Acum este momentul sa bagi tava la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc moderat, unde o vei lasa aproximativ 45 minute sau pana ce pateurile au crescut si s-au bronzat frumos.


O poti servi fierbinte, daca rabdarea a disparut , sau o poti lasa sa se raceasca. Si intr-un fel si-n altul e foarte buna, satioasa si ostoieste pentru o vreme pofta de ceva bun.


Nu-mi ramane decat sa-ti urez pofta buna!

joi, 7 iulie 2011

Salata de paste cu sos mentolat


Salata asta a constituit o masa satioasa si gustoasa. A fost foarte buna, prin urmare merita sa apara in retetarul acestui blog. La o prima vedere, alaturarea asta de ingrediente poate parea un pic ciudata, dar este de ajuns sa gusti o singura data pentru a deveni fan al acestei salate.
Nu as fi gresit deloc daca as fi numit-o " Salata de primavara". De ce zic asta? Pai din cauza boabelor de mazare proaspata si a mentei aromate.

Ingrediente pentru 5 - 6 portii:
- 500g paste
- 500g mazare proaspata
- un piept de pui
- 4-5 linguri de ulei
- 450g iaurt
- o legatura mica de menta prospata
- sare si piper dupa gust
Pastele le-am fiert in apa cu sare, dupa indicatiile de pe pachet, apoi le-am scurs de apa in care au fiert si le-am racorit cu un jet de apa rece.
Pieptul de pui l-am fiert, l-am taiat cubulete mici si apoi l-am prajit in ulei. Data viitoare voi face pieptul de pui la gratar pentru ca sigur merge si asa.


Mazarea proaspata am fiert-o cateva minute, pana s-a inmuiat putin, apoi am scurs-o bine de apa.
Intr-un blender am pus iaurtul si menta si le-am transformat in sos mentolat. Ma gandesc ca in loc de iaurt poate fi folosita smantana, astfel sosul va fi mai batos.


 Cand au fost toate gata, nu mi-a mai ramas decat sa amestec toate ingredientele intr-un bol incapator, sa potrivesc gustul cu sare si piper macinat si sa-mi chem familia la masa.


Ce a mai ramas am pus intr-o caserola cu capac si a fost minunata a doua zi la serviciu. Daca a stat o noapte la frigider, ingredientele au avut timp sa se cunoasca mai bine si sa se imprieteneasca. Deci, daca este timp si rabdare, inainte de a servi salata recomand lasarea ei la frigider 2 - 3 ore.
Pofta buna!