marți, 19 aprilie 2011

Cornulete fragede (cu untura) a la Diana


In aceeasi zi in care am facut (de fapt Raluca a facut si eu am asistat) Cornuletele fragede (cu untura) a la Lia, am mai incercat o reteta de cornulete fragede, pescuita de pe forumul Elady, unde a fost postata de Diana. 
De ce am facut amandoua retetele in aceeasi zi? Eram in cautarea unui anumit gust si o anumita consistenta ce-mi amintea de clipe dulci din copilarie. Foarte multi ani am uitat de acest desert, iar acum am gasit de cuvinta sa recuperez timpul pierdut :) Cornuletele astea au iesit atat de fragede, ca se topeau in gura. Le voi face si saptamana asta pentru masa de Paste.
Cea care a prestat reteta este sora mea, Raluca.
Fara a mai lungi povestea, iaca ingredientele necesare pentru 60 de cornulete delicioase:
- 200 gr untura de porc (cam 4 linguri) sau osinza
- 460 gr faina alba - recomand Baneasa 000
- 2 pliculete praf de copt
- 2 linguri otet
- 9-10 linguri apa
- gem de prune - recomad gemul de prune de la Topoloveni
- 150 gr zahar pudra vanilat


Intr-un castron se freaca bine untura, apa si praful de copt stins cu otet, pana cand compozitia va arata ca o maioneza.
Adaugam faina si framantam cu mana pana cand aluatul e omogen si nu se mai lipeste de maini.
Impartim aluatul in 4 bucati si fiecare bucata o vom intinde intr-o foaie dreptunghiulara subtirica. Pentru usurarea muncii, pe masa de lucru intindeti hartie de copt si pudrati-o cu faina si pe ea intindeti aluatul.
Decupam marginile cu un cutit si astfel obtinem un dreptunghi cu laturi drepte.





Pe latura mica, la 2 cm de margine intindem gemul  folosindu-ne de o lingurita, intr-o banda lata de vreo 2 cm. Rulam aluatul peste gem si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascutit taiem foaia de aluat chiar pe langa zona de suprapunere. Ruloul astfel obtinut il taiem bucatele de aproximativ 2-3 cm.
Repetam procedeul pana terminam dreptunghiul.






Procedam la fel si cu celelelate 3 bucati de aluat.
Cornuletele obtinute le asezam in tava captusita cu hartie de copt si le coacem in cuptorul fierbinte, pe raftul cel mai de sus, timp de 30 de minute, la foc mediu.
Atentie! Nu trebuie sa se rumeneasca! Daca la fund au prins o culoare galbuie, inseamna ca sunt gata.
Cand sunt gata, fierbinti le tavalim prin zahar pudra aromatizat cu zahar vanilat.



Diana spunea urmatorul lucru (cu care sunt total de acord): " Eu am ales aceasta metoda de formare a cornuletelor pentru a obtine procentaj optim de aluat si umplutura; prin formarea dupa metoda clasica (taiem patrate cu latura de cca 7 cm, punem o jumatate de lingurita de umplutura la un colt si rulam catre coltul opus) , vom obtine cornulete cu mai mult aluat si prea putina umplutura dupa gustul meu."
Si gata si cu minunatiile astea de cornulete :) S-au evaporat in doi impi si trei miscari :)
Un singur cuvant care le descrie : MINUNATE !
Cateva poze cu productia la hectar: