vineri, 22 octombrie 2010

Saramura de pui

saramura de pui
Reteta urmatoare este simpla si gustoasa, cu ingrediente putine si cu rezultat delicios. Cred ca ati observat ca tare-mi plac retetele de acest fel :) Sa lasam povestile si sa trecem la treaba ca altfel avem de furca cu mesenii flamanzi si pofticiosi :)

Ingrediente:
- pulpe de pui
- condimente pentru carne de pui(boia dulce, coriandru macinat, piper macinat, etc.)
- trei rosii taiate cubulete
- 1-2 ardei verzi iuti
- 1 legatura de patrunjel proaspat
- 4 -5 catei de usturoi
- o lingura ulei de masline
- aproximativ 100ml apa fierbinte
- sare si piper

Inainte de orice, spalam bine pulpele si le curatam de resturile de pene. Daca doriti, le puteti dezosa, degresa si dezpielita. Le condimentam pe toate partile si le lasam cel putin o jumatate de ora la rece, pentru a-si trage sufletul.
Incingem gratarul (cine are gratar adevarat, bravo lui, cine nu are sa nu dispere, pentru ca merge foarte bine si pe gratarul de aragaz).
Pe gratarul incins asezam pulpele contimentate si le lasam pana sunt patrunse bine, avand grija sa le intoarcem pe toate partile. Cand sunt gata, le asezam intr-un bol incapator si le acoperim cu un capac.
Separat tocam marunt usturoiul, patrunjelul si ardeii iuti (dupa ce se curata de seminte). Toate ingredientele acestea le amestecam cu 1 lingura de ulei de masline si le presaram printre pulpele de pui gata preparate din bol.
Peste ele turnam apa clocotita in care am dizolvat sarea si eventual am adaugat piperul macinat.
Acoperim iar bolul cu capac si lasam la cald pentru 10 minute. Saramura o servim calda, cu mamaliguta galbena si fierbinte, ca doar nu s-a pomenit pe lumea asta saramura fara mamaliga :)
Pofta buna!

** Daca folositi la acest preparat pulpe dezpielitate si nu mancati cu mamaliguta, reteta poate fi folosita fara grija in regimul Montignac si in dieta Dukan :)

miercuri, 20 octombrie 2010

Choux a la creme - Mini eclere



O data cu Prajitura Kinder, am facut si aceste mini eclere simpatice si bune. Reteta este una care-mi place mie, cu putine ingrediente si rezultat garantat si nesteptat de bun :)
Ingrediente: - 250ml apa - 100g de unt (eu am folosit unt cu 82% grasime) - 150g faina - 4 oua
Intr-o cratita mai inalta punem apa si untul la fiert. Cand incepe sa fiarba, adaugam faina, toata odata, si amestecam bine pana obtinem un aluat compact care se dezlipeste de cratita. Tinem aluatul pe foc inca 1-2 minute, amestecand in cotinuare, pentru a-l mai usca un pic.

Dam cratita deoparte de pe foc si lasam aluatul sa se racoreasca pana ce putem tine un deget in el fara a ne arde. Dupa ce s-a racorit cat trebuie, incorporam ouale unul cate unul cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu ajutorul unui robot de bucatarie care are si functia de amestecat aluatul. Este foarte important sa nu adaugam alt ou in coca pana cand oul dinaintea lui nu a fost incorporat perfect in coca. Va anunt ca trebuie ceva forta pentru etapa asta, iar daca nu aveti un robot de bucatarie care sa va ajute, faceti cum am facut eu si apelati la forta sotului/prietenului/fratelui mai mare/tatalui/bunicului mai in putere :)




Dupa ce am incorporat toate ouale, am bagat cratita cu aluat la frigider pentru o ora.
Inainte sa scot aluatul din frigider,aproximativ cu 20 minute, am dat drumul la cuptor si l-am lasat sa se incinga.
In tava captusita cu hartie de copt punem gramajoare de aluat, cu ajutorul unei lingurite. Nu faceti gramajoare mari si nici nu le puneti una langa alta pentru ca ele cresc foarte mult la copt. Ca sa va faceti o idee: cand am pus coca in tava era de marimea unei nuci, iar dupa coacere erau de marimea unui ou mare :) Daca doriti sa faceti eclere cu forma clasica, faceti betisoare din aluat.
Tava pregatita astfel o bagam la caldura cuptorului, pe raftul cel mai de sus, pentru 15 minute la foc mare si apoi la foc moderat pana se bronzeaza frumos.





Dupa ce s-au racit, le umplem cu crema preferata sau cu budinca si/sau cu frisca si le pudram cu zahar sau le glazuram cu ciocolata.

Umplutura dulce nu este obligatorie pentru aceste mini-eclere. Le puteti umple cu icre sau cu crema de branza sau cu crema de sunca sau cu orice va trece prin cap si veti avea astfel un aperitiv foarte simpatic si ingenios :)
Din cantitatile date ies 30-35 mini-eclere, deci reteta asta este una spornica :) Eu nu am stiut cate ies si pentru ca ingredientele mi s-au parut putine am facut canditate dubla :)) Va dati seama ca m-am trezit cu 70 de mini-eclere?!? :))

Reteta este preluata de pe blogul Dimineti insorite

vineri, 15 octombrie 2010

Ma ajuta cineva?

Azi am avut neplacuta surpriza sa vad ca au disparut aproape toate pozele de pe blog, mai precis toate cele care au fost incarcate pe photobuket. Cica am depasit limita :(
M-am apucat si am facut curatenie la sange intre poze, cu speranta ca aceasta problema se va rezolva imediat. Se pare ca m-am inselat :(
Am citit ca: lunar, la data aniversarii datii in care ai devenit membru photobuket aceasta situatie este actualizata. Deci eu daca am aceasta problema de azi, inseamna ca trebuie sa astept pana pe 15 noiembrie sa se actualizeze situatia. Eu nu pot sta o luna cu blogurile aratand in halul asta. Ce sa fac? A mai trecut cineva prin asta? Cum ati rezolvat problema?
Sa mut toate pozele pe un alt cont de stocat poze nu este o solutie pentru ca sunt prea multe si mi-ar lua o vesnicie pana as edita fiecare articole pentru a insera alte coduri pentru poze :( Nu este alta solutie? Sa nu-mi spuneti "treci pe contul pro" pentru ca nu o voi face.
Si urata si cu pretentii veti spune, insa nu am chef sa cheltui nici un sfant pentru ceva ce pot avea gratis :)
Am mutat poza de fundal pe alt cont de photobuket pentru a-l face macar cat de cat vizibil si pentru a putea fi macar citite articolele chiar daca pozele s-au ascuns in spatele acelui baner nesuferit.
Va multumesc anticipat pentru ajutor! :)

Cu disperare,
Cristina

joi, 14 octombrie 2010

Prajitura Kinder


De foarte multa vreme imi tot fac curaj sa fac prajiturica asta. Mi se parea complicata si cu prea multe ingrediente :) Vizita unor prieteni dragi cerea ceva spectaculos pentru desert, prin urmare mi-am zis :" Asta e momentul!" Mi-am luat inima in dinti, m-am documentat pe blogul Laurei Laurentiu - Retete ca la mama, mi-am scris lista de ingrediente si am plecat la cumparaturi. De fabricarea prajiturii m-am apucat tarziu in noapte, dupa ce s-au culcat cei ai casei, pentru a ma concentra mai bine :) Am spus "Doamne ajuta!", mi-am facut semnul crucii si m-am apucat de treaba.

Ingredientele pentru o tava mare (tava de la aragaz) sunt urmatoarele:
**Foi:
- 10 oua
- 200 grame zahar
- 2 pachetele de zahar vanilat
- 5 linguri pline cu gris
- 5 linguri pline de faina
- 5 linguri pline de cacao amara
- 5 linguri de miere (de salcam)
- 1,5 pac. de praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei

** Glazura 1 (cea dintre cele doua straturi de crema alba):
- 120 grame ciocolata de menaj
- 70 de grame de unt
- 1 lingura de apa
- 2 linguri de ulei

** Glazura 2 (cea de la suprafata):
- 220 de grame de ciocolata de menaj
- 100 grame de unt
- 3 linguri de ulei
- 1 lingura de apa
- 1 lingura zahar praf

** Crema:
- 700 mililitri de smantana pentru frisca (eu am folosit 1000ml Hulala pentru ca vroiam mai multa crema)
- 1 pachetel de gelatina instant sau 2 pachetele de intaritor de frisca (eu am folosit intaritor de frisca)
- 3 linguri de lapte
- 2 lingura de miere (eu am folosit tot de salcam)
- 1/2 de lingura de esenta de vanilie (eu am folosit 2 plicuri de zahar vanilat si 1 fiola de esenta vanilie).

Stiu, este o lista lunga :) dar prea imi doream sa incerc reteta asta :)

Separam albusurile de galbenusuri in castroane separate. Batem galbenusurile cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute, cu mixerul, pe viteza cea mai mare, pana ce obtinem o crema densa.



Adaugam faina, praful de copt, cacao si grisul.
In aceasta etapa eu aveam in castron o coca groasa, de n-o puteam amesteca cu lingura :) Ceva n-a fost bine. Ori ouale mele au fost prea mici, ori lingurile de faina, gris, cacao au fost prea pline... Nu stiu. Cert este ca nici in o mie de ani nu as fi putut incorpora albusurile batute spuma in coca aia. Avea consistenta ciocolatei de casa:) si gustul la fel:) Chiar eram descurajata si eram pe punctul de a lasa balta totul, ba chiar ma gandeam sa mananc cu lingurita toata coca aia :))
Sa nu uit: ATENTIE!!!! Nu gustati din coca! Nu va veti putea opri din "gustat" :)))
Dupa momentul de disperare, am continuat sa adaug restul ingredientelor, in speranta ca se va rezolva. Am adaugat laptele, uleiul si mierea. Disperarea continua sa creasca. Amestecul nu arata deloc bine. In disperare de cauza, am mai adaugat lapte putin cate putin (aproximativ 100ml) pana cand am crezut eu ca e bine.
Am batut spuma tare albusurile de ou cu un praf de sare si le-am amestecat usor, de jos in sus, cu cealalta compozitie. Compozitia finala iese destul de lichida.


Data viitoare cand voi mai face prajitura asta, voi face asa cum stiu eu. Adica voi amesteca galbenusuri doar cu jumatate din cantitatea de zahar, albusurile le voi bate spuma tare cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar, voi amesteca albusurile cu galbenusurile usor, numai de jos in sus, apoi voi adauga celelalte ingrediente lingura cu lingura. Astfel sigur scap de coca tapanoasa (si gustoasa :)) ).
Sa ne intoarcem la reteta :)
Impartim compozitia obtinuta in doua si coacem doua foi in tavi gemene captusite cu hartie de copt. Laura spunea ca 12-13 minute in cuptor sunt suficiente pentru ca blaturile sa fie gata. Ei bine, la mine dupa 15 minute nu era gata. Mari batai de cap am avut cu reteta asta :) Am lasat la cuptor, pe raftul cel mai de sus, chiar sub gril, aproximativ 25 minute pana au fost gata. La fund s-au bronzat chiar bine pana au fost gata si deasupra :)
Foile le lasam la racit fara a aindeparta hartia de pe ele.
Pana cand facem drum batatorit pe langa cuptor, preparam glazura 1 din toate ingredientele indicate, pe foc mic, fara a ajunge la fierbere, apoi dam craticioara deoparte sa se racoreasca.


Crema:
Mixam bine frisca lichida si adaugam pe rand si restul ingredientelor. Rezulta o crema teapana bine:


Dupa ce foile s-au racorit, purcedem la asamblare.
Pe o foaie de blat, asezata pe o tava, intindem in strat gros jumatate din crema si nivelam bine. Peste crema intindem glazura 1 racita.



Acum trebuie sa bagam tava cu prajitura cateva minute la frigider, pentru ca glazura sa se intareasca bine. Eu am lasat 15 minute, pana am spalat vasele :)
Intr-o craticioara topim si ingredientele pentru a doua glazura (glazura 2 ca sa ne intelegem ) si o lasam la racorit.
Dupa ce scoatem tava din frigider, intindem peste glazura 1 a doua jumatate de crema si nivelam bine.


Cu atentie asezam a doua foaie de blat si indepartam hartia.


Deasupra prajiturii turnam glazura 2 racorita bine si nivelam. Dupa toate astea, bagam prajitura la frigider si uitam de ea vreo 2-3 ore inainte de a o servi. Eu am lasat-o peste noapte, ca doar nu era sa tai prajitura la 2.30 dimineata :) Sau puteam ? :)


De taiat, o taiem cu un cutit incalzit in apa fierbinte.



De mancat s-a mancat, de placut a placut, insa a iesit multa :) Ne-a ajuns o saptamana :)) Prea curand nu o mai fac, insa cand totusi o voi mai face, injumatatesc cantitatile si fac o tava mica.
Pentru mine reteta asta a fot un esec, chiar daca laudele n-au contenit sa vina valuri valuri ;) Se simtea gustul de ars :( Prietena mea Lea mi-a spus un lucru foarte dragut atunci cand a mancat prajitura : " Eu nu prea mananc prajituri, insa imi place tot ce e ars." :))) Ea a vrut sa fie draguta si eu o iubesc, insa a zis un adevar dureros pentru orgoliul meu :) Teodora nu a mancat nici macar o bucatica, insa ea oricum nu prea e cu ciocolata. Toti ceilalti insa au fost incantati:)
Inchei aici probabil cel mai lung post al meu. Incercati si voi reteta asta pentru ca e cava deosebit, invatati din greselile mele, apoi dati-mi si mie de veste cum v-a iesit si daca v-a placut :)
Pofta buna!