miercuri, 3 aprilie 2019

Cozonac delicios si usor de facut


   Dupa "lupte seculare" si dupa multe amanari inutile, postez in sfarsit pe blog o reteta tare faina de cozonac delicios si usor de facut. Atat de usor se prepara si atat de bun este, incat elimina din start toate codelile si fricile legate de prepararea cozonacului perfect. Nu este necesara framantarea pana asuda grinda, nu este necesar sa ai in inventarul bucatariei un robot de bucatarie, nu trebuie rasturnat pe o parte dupa coacere, nu trebuie pazit, iese mereu perfect ♥♥♥

   Eu am avut mereu rezultate excelente urmand aceasta reteta de cozonac delicios si am primit doar laude din partea celor care l-au gustat ♥♥♥ L-am facut in mai multe variante (cu cacao si zahar, cu nuca macinata, cu rahat), dar cel mai mult mi-a placut varianta cu rahat si cacao cu zahar. Zilele astea vreau sa fac din coca asta Cuib de viespi cu nuca.

Ingrediente pentru doi cozonaci deliciosi si barosani:
- 1 kg faina (eu am folosit mereu de 650)
- 600 ml lapte cald
- 50g drojdie proaspata
- 200g zahar
- 4 galbenusuri
- 50g unt moale
- 1/2 lingurita sare
- coaja de lamaie - optional
- ulei - pentru uns suprafata de lucru
***pentru umplut (asta am folosit de data asta):
- 4 linguri cacao
- 4 linguri zahar
***pentru uns:
- 1 galbenus
- 3 linguri lapte
***la final:
- 3 linguri zahar topite in putin apa, cat sa rezulte un sirop

   Toata faina am pus-o intr-un castron mare. Trebuie sa fie mare, deoarece coca creste destul de mult si are nevoie de loc.
   Peste faina am pus sarea si am amestecat bine, apoi am facut o gropita in mijlocul fainii si am pus in ea drojdiuta maruntita in degete, 1 lingura de zahar (din cele 200g pregatite) si 100 ml lapte cald (din cei 600 ml pregatiti). Am amestecat usor in interiorul gropitei, astfel incat sa implic cat mai putina faina in acest amestec, si am lasat 10 minute ragaz drojdiutei sa faca bulbuci. In acest timp am dizolvat zaharul ramas in laptele cald ramas.
   Maiaua se poate prepara in alt vas, iar dupa ce a dospit se toarna in castronul cu faina. Eu am vrut sa murdaresc cat mai putine vase, deci am preparat maiaua direct in castronul principal.
   Dupa ce maiaua a dospit 10 minute, cu ajutorul unei furculite am inceput sa amestec totul, adaugand in castron galbenusurile, laptele cald indulcit, untul moale si coaja de lamaie.


   In momentul in care amestecarea cu furculita a devenit greoaie, am pus alarma 10 minute, mi-am suflecat manecile (mai precis maneca pentru ca am folosit doar mana dreapta 😜) si am inceput sa framant coca cu mana. Nu m-am agitat prea tare cu framantatul, ci doar m-am jucat cu aluatul strangandu-l intre degete. Coca este foarte lipicioasa la inceput, apoi incepe usurel sa se adune de pe peretii castronului si devine putin mai putin lipicioasa. Dupa fix 10 minute, adica dupa ce m-a anuntat alarma ca joaca s-a terminat, am oprit operatiunea "framantatul". Nu am asudat nici eu, nici grinda 😤


   Am bagat castronul in cuptor (rece!), am inchis usa cuptorului si am lasat coca sa creasca fix 30 minute. In acest timp coca si-a dublat volumul, iar eu am pregatit umplutura, adica am amestecat intr-un castronel zaharul cu cacao, si am captusit tavile de cozonac cu hartie de copt.


   Coca infoiata am rasturnat-o pe masa unsa bine cu ulei si am impartit-o in 6 bucati egale. Impartitul asta se poate modifica daca se doreste, adica se poate imparti doar in 2 sau in 4 sau deloc. Coca se foloseste dupa bunul plac, inspiratie si tava (forma) in care urmeaza sa fie coapta 😤 Eu am impartit in 6 de aceasta data, pentru ca am vrut sa obtin 2 cozonaci impletiti in 3.


   Am uns cu ulei si sucitorul, apoi am intins fiecare bucata de aluat in foi grosute. Fiecare foaie am presarat-o cu cacao amestecata cu zahar, apoi le-am rulat cat s-a putut de strans.


   Cand am avut 3 rulouri, le-am impletit si astfel am obtinut forma finala a viitorului cozonac delicios.


   Impletiturile le-am asezat cu grija in tavile captusite cu hartie de copt, le-am uns cu galbenusul amestecat cu 3 linguri de lapte (m-am folosit de o pensula) si le-am lasat sa creasca alte fix 30 minute. In acest timp am aprins cuptorul (180 grade, foc sus si jos) si l-am lasat sa se incinga.



   In cuptorul incins, in acelasi timp cu impletiturile, am bagat si o craticioara cu apa la fundul cuptorului. Tavile le-am bagat la mijlocul cuptorului.
   Cozonacii au nevoie de fix 1 ora la cuptor, la 180 grade caldura sus si jos, pentru a se coace. Dupa 20 minute, cand deja au prins bronz la suprafata, eu ii acopar cu o coala de hartie de copt, udata si stoarsa bine in prealabil, pentru a evita eventuala ardere la suprafata. Galbenusul si laptele le da culoare frumoasa, dar se si ard destul de rapid.
   Dupa fix o ora am scos cozonacii din cuptor. La copt cozonacii cresc mult si depasesc limitele tavii in care au fost copti. O minunatie cu miros divin ♥♥♥


   Imediat, asa fierbinti, am pensulat cozonacii cu siropul de zahar pregatit si apoi i-am lasat o jumatate de ora sa se racoreasca in tavile in care au fost copti. Siropul le da un luciu foarte frumos si face cozonacii mult mai fotogenici ♥♥♥


   In timpul racirii cozonacii mei nu s-au lasat deloc si nu si-au schimbat forma, ci si-au pastrat falnicia si frumusetea obtinuta la copt ♥♥♥


   Se pot pastra in tavile in care au fost copti.
   Dupa ce s-au racit bine se pot consuma. Se feliaza foarte frumos si usor cu un cutit cu zimti mici.
  Acest cozonac delicios este perfect de dulce, pufos, lipicios si aratos ♥♥♥ Nu-mi ajung cuvintele sa-l laud la adevarata lui valoare! Neaparat trebuie facut si refacut! 😜
   Amestecul de cacao si zahar se transforma la copt in interiorul cozonacului intr-o minunata umplutura ciocolatoasa ♥♥♥






   Sa fim sanatosi si sa mai facem, ca tare bun mai este! ♥♥♥
   Sursa de inspiratie mi-a fost Violeta si al ei Cozonac impletit cu cacao (fara framantare), careia ii multumesc!