miercuri, 10 aprilie 2019

Ciorba de potroace


   A trecut ceva vreme de cand nu am mai incercat o reteta din vechea mea carte de bucate editia a III-a. Sunt atat de multe retete ce asteapta a fi incercate sau descoperite si sunt atat de multe surse de inspiratie, incat uneori uit de cartulia asta minunata.
   "Uit" este cam mult spus, deoarece este vorba mai mult de o pauza 😊
   Ciorba de potroace, alaturi de ciorba de fasole boabe si supa de pasare cu taitei, era o mica vedeta in Romania, cand eram eu copil. Atunci ciorba de burta, ciorba radauteana sau supele crema nu erau prea cunoscute. Era atat de apreciata ciorba asta, incat devenise un obicei ca a doua zi dupa nunta sa inviti nuntasii la o ciorba de potroace 😉

   Reteta este una foarte simpla, iar ingredientele folosite sunt din categoria celor ieftine. Zeama de varza nu merge inlocuita cu altceva, dar in perioada asta sigur se gaseste zeama de varza murata prin gospodarii. Este obligatoriu sa se foloseasca tacamuri de pasare (spate, gat, aripi, ghiare), deoarece oasele dau gustul mancarii, nu carnea.

Ingrediente:
- o punga tacamuri de pasare - aproximativ 1 kg
- 1 morcov mare
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1/2 radacina de telina medie
- 1 tija telina apio
- 3 linguri orez
- 1/2 litru zeama de varza
- sare
- leustean verde


   Intr-o cratita incapatoare am pus la fiert in 2 litri de apa rece, pe foc mic, tacamurile de pui. Am avut grija sa spumuiesc bine ori de cate ori a fost nevoie. Intre timp am spalat, curatat si taiat cubulete morcovul, radacina de patrunjel, radacina de pastranac, radacina de telina si tija de telina apio. Cea din urma nu era in reteta originala, dar pentru ca era in frigider si pentru ca trebuia folosita, am adaugat-o radacinoaselor obligatorii.
   Dupa ce carnea s-a fiert si nu s-a mai format spuma deasupra, am adaugat in oala toate legumele. Am pastrat in continuare focul mic si am lasat ciorba sa fiarba in legea ei pana cand legumele s-au fiert (aproximativ 30 minute).


      Zeama de varza am fiert-o separat si am adaugat-o fierbinte in oala de ciorba dupa ce legumele au fost gata. Am adaugat si orezul, am potrivit gustul de sare si am mai lasat ciorba sa fiarba vreo 10 minute.
   La final, dupa ce am oprit focul, am adaugat leustean verde tocat marunt si am acoperit oala cu un capac. Dupa vreo 10 minute am servit-o la masa.


   Este foarte buna ♥♥♥




   Sa ne fie de bine!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana