miercuri, 6 februarie 2019

Prajitura Carpati


   Am promis ca reteta asta va fi urmatoarea postata pe blog si ma tin de cuvant. Mentionez ca are multe poze, dar doar pentru ca am fost eu excesiv de entuziasmata ca am reusit sa o pozez iar.
   Prima data cand am facut-o, in decembrie 2017, am pozat-o si ... toate pozele au fost deteriorate cand le-am trecut in calculator de pe cardul de memorie al aparatului.  Tare necajita am mai fost! Prajitura Carpati este destul de migaloasa si o alta ocazie pentru a o face si a o poza s-a ivit abia in decembrie 2018. Prin urmare am exagerat cu pozatul 😅

   Desi este migaloasa, este delicioasa si spornica ♥ Din ingredientele de mai jos ies 4 bucati de prajitura, fiecare bucata putand fi taiata in 15-16 felii grosute. Feliile sunt mari, exact ca cele care se gasesc de cumparat la cofetarie. Crema de caramel este pur si simplu delicioasa ♥ Prajitura Carpati merita incercata macar o data in viata!

Ingrediente:
***Foi:
- 3 oua
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana lapte
- 1 lingurita bicarbonat stins cu o lingura otet
- faina cat cuprinde (mie mi-a intrat 1.275g si am folosit faina 650, nu 000)
(cana folosita este una obisnuita, pentru ceai, cca 300 ml)
***Crema:
- 1 kg zahar
- 5 linguri apa
- 2 litri lapte
- 16 linguri faina (420g am cantarit eu)
- 2 pachete margarina (am folosit Unirea = 500g)
- esenta de rom
***Ornat:
- 3 tablete ciocolata amaruie (65%)
- 200 ml frisca lichida
- fulgi cocos

   Pentru foi am mixat ouale cu zaharul, pana cand compozitia a devenit cremoasa. Continuand mixarea, am adaugat in castron uleiul, laptele si bicarbonatul stins cu otet.





   In aceasta compozitie am inceput sa adaug faina, pana am obtinut o coca nelipicioasa, un pic uleioasa. Mie mi-a intrat 1.275g si am folosit faina 650, nu 000.



   Am cantarit coca obtinuta si am impartit-o in 10 bucati egale.


   Am incins cuptorul la 180 grade, caldura sus si jos.
   Foile pot fi intinse si coapte pe fundul tavii de la aragaz, insa tava trebuie unsa bine cu ulei, altfel foaia se cam lipeste de tava si se rupe. Eu am copt foile asa in 2017 si drept sa spun m-am cam chinuit. Ai nevoie de doua tavi de aceeasi dimensiune, astfel pana se coace o foaie sa poti intinde pe cealalta tava o alta foaie. Mi se tot lipeau foile de tava la copt. Daca ungeam prea tare tava cu ulei nu mai puteam intinde cum trebuie foaia pe tava, deoarece imi aluneca. Nu recomand metoda coptului pe fundul tavii!
   In 2018 am intins si copt foile pe hartie de copt. Foile se intind mult mai usor si se manevreaza mai usor. Foile nu se lipesc de hartia de copt si prin urmare nu mi s-a rupt niciuna.
   Este nevoie de doua bucati de hartie de copt si o tava. Foaia de coca am intins-o direct pe hartia de copt, avand grija sa le fac pe toate cam la aceeasi dimensiune. Hartia de copt cu tot cu foaia de coca am pus-o in tava si tava am bagat-o in cuptor, pe raftul din mijloc, 180 grade, foc sus si jos, pentru 6 minute. Cat timp se cocea o foaie, pe a doua bucata de hartie de copt intindeam o alta foaie de coca.




   Dupa 6 minute scoteam foaia coapta, cu tot cu hartia de copt, si puneam in tava foaia ce era gata pregatita pentru copt. Desprindeam hartia de copt de pe foaia coapta, foaia de prajitura ramanea pe o tava, iar hatia de copt o foloseam pentru urmatoarea foaie de prajitura. Foile de prajitura coapte le-am pus una peste alta.


   Pentru crema este nevoie de un vas antiaderent si mare, de cel putin 6 litri. Eu am folosit un ceaunel de aluminiu.
   Am pus in ceaunel tot zaharul si 5 linguri de apa, apoi am pus ceaunelul pe foc mic si am lasat zaharul sa se caramelizeze.




   Cand a devenit ca mierea, am adaugat peste caramel faina, lingura cu lingura si am amestecat mereu.



   Peste aceasta compozitie am turnat laptele, putin cate putin, avand grija sa nu ma opresc din amestecat. Recomand folosirea unui tel in forma de para pentru aceasta operatiune.
   ATENTIE!!! In momentul adaugarii laptelui, crema se umfla! Amestecatul nu trebuie oprit deloc!



   Am lasat crema pe foc mic pana cand s-a ingroasat ca o budinca, apoi am oprit focul si am adaugat margarina taiata cubulete.



   Am amestecat crema cu o lingura de lemn pana cand s-a topit toata margarina, apoi am folosit mixerul si am mixat crema bine.


   Crema trebuie folosita fierbinte, deci nu este timpul pentru pauza!
   Pe o tava mare am inceput ansamblarea prajiturii Carpati: foaie > 2 polonice crema fierbinte > foaie > crema > etc.


   Crema am avut grija sa o intind bine pe toata suprafata foii de prajitura.
   Pe fiecare foaie am pus aceeasi cantitate de crema, adica 2 polonice. Mai trebuie sa ramana un pic de crema la final, pentru asamblarea finala a prajiturii.
   Ultima foaie de prajitura ramane neunsa.


   Peste aceasta constructie de foi de prajitura si crema caramel am pus un turn de oale si cratite. Acest lucru este necesar pentru ca foile sa se lipeasca bine intre ele.
   Totul a ramas asa peste noapte.



   A doua zi am taiat marginile prajiturii si am indreptat-o. In urma acestei operatiuni am ramas cu o gramada buna de prajitura. Nu a mai ajuns ea pe mesele festive ce au urmat, dar jur ca nu a ramas nemancata.
   Precizez ca foile se inmoaie frumos de la crema si prajitura se taie usor.



   Dupa ce am indreptat marginile prajiturii, am masurat laturile prajiturii. Am stiut astfel unde sa tai pentru a obtine 4 fasii egale.
   Pentru a obtine forma inconfundabila a prajiturii Carpati, fiecare bucata de prajitura am adus-o la marginea mesei si am taiat-o pe diagonala cu un cutit cu lama subtire si zimtata.


   Cele doua jumatati le-am lipit intre ele cu crema ramasa, astfel incat daca ma uitam in capatul prajiturii, foile sa fie toate verticale. Este nevoie de ceva rasuciri ale uneia dintre jumatatile de prajitura pentru a obtine acest lucru, dar cu putina atentie totul este posibil.



   Intr-o craticioara am topit ciocolata amaruie in frisca lichida, iar cu acest amestec am acoperit toti cei patru munti de prajitura Carpati. De mare ajutor in acest punct mi-a fost o pensula de silicon.
   La final am presarat peste ciocolata fulgi de cocos. Gata!



   Pana la momentul servirii am pastrat prajitura la frigider.
   Feliile recomand a fi taiate mai grosute, cam cat un deget (1.5 cm).



   Este o prajitura aspectuasa si gustoasa, perfecta pentru un eveniment special ♥♥♥
   Se pastreaza mult timp la frigider (un pic mai mult de o saptamana am tinut-o eu), fara sa se altereze sau sa-si schimbe gustul.



   Sa ne fie de bine!

Sursa de inspiratie: Sa gatim impreuna - Prajitura Carpati