"Icre" de chia


  Mancare buna, chiar foarte buna, careia n-am reusit sa-i fac poze frumoase. Era tarziu, era inorat, iar blitul nu mi-a fost de nici un ajutor, ba chiar s-a incapatanat sa-mi faca pozele de nearatat. Dar pe mine n-o sa ma impiedice atata lucru sa scriu pe blog de "icrele" astea neasteptat de gustoase 😃
  Reteta asta simpla am vazut-o la Ligia Pop, o doamna frumoasa si inventiva, care se intampla sa-mi fie si vecina 😉 Cautam o reteta in care sa folosesc semintele de chia ce le detineam si reteta Ligiei a fost prima care mi-a iesit in cale 😃
  A fost pentru prima data in viata mea cand am mancat seminte de chia si ma bucur ca le-am mancat drept "icre", pentru ca mi-au placut foarte mult si m-au facut sa imi doresc sa le incerc si in alte retete. Daca aceasta prima experienta nu ar fi fost una buna, in mod sigur as fi evitat semintele de chia pentru totdeauna (cum am si facut de altfel, pana acum).

Ingrediente:
- 75 g seminte chia
- 100 ml apa rece
- zeama de la o lamaie mica
- 1 ceapa mica
- 50 ml ulei (eu am pus de masline, dar Ligia recomanda uleiul de in - pentru ca da preparatului gust de peste)
- sare dupa gust


In paharul gradat in care era apa masurata am pus semintele de chia si zeama de lamaie.


Am amestecat totul cu o lingura cateva minute, pana cand amestecul s-a ingrosat si a devenit gelatinos. Am adaugat ceapa taiata marunt si uleiul, am amestecat bine totul, am potrivit de sare si gata.




Sunt extraordinar de bune ♥♥♥ Pana si sotul si fetita mea au mancat cu placere 😃
Nu pot sa zic ca aveau gust de icre adevarate, dar nici nu am folosit uleiul de in recomandat in reteta originala. Totusi aduc destul de mult cu salata de icre, prin urmare daca pofta este mare si nu ai icre, nu gasesti sau nu ai voie, cu reteta asta te-ai scos 😃 Unde mai pui ca este o reteta de post, sanatoasa si dietetica 😉


Sa ne fie de bine!

Pulpe de pui umplute cu usturoi verde


Au fost foarte bune si aromate ♥♥♥
Ideea am vazut-o intr-o revista mai veche Practic in bucatarie (3/2007) si am zis ca este musai sa fac si eu. In revista, la ingrediente, erau trecute ceapa verde si catei de usturoi, dar eu am pus usturoi verde 😃 Asa retinusem la o prima citire si aia cumparasem 😂 A fost bine si asa!
Initial am crezut ca o sa-mi fie greu sa umplu pulpele, dar treaba merge rapid si in mai putin de 15 minute pulpele umplute au fost gata si bagate in cuptor.

Ingrediente:
- 6 pulpe intregi de pui
- 1 legatura usturoi verde
- 1 legatura patrunjel (eu am avut congelat)
- 1 lamaie
- 3 linguri ulei de masline
- 200 ml vin alb
- busuioc uscat
- sare
- piper negru macinat


Am spalat bine pulpele de pui, usturoiul verde si lamaia.
Am taiat usturoiul verde marunt si l-am amestecat cu patrunjelul, uleiul, zeama si coaja de lamaie, putina sare si piper negru macinat.


Am desprins pielea de pe pulpele de pui cu ajutorul degetelor, doar cat sa pot baga umplutura intre piele si carne.


Am umplut toate pulpele cu amestecul de usturoi verde si le-am asezat intr-o tava incapatoare.


Peste ele am turnat vinul alb si apoi le-am presarat cu busuioc uscat.


Tava am bagat-o la cuptor, pe raftul de sus, la foc mediu pentru 50 minute.


Atat de frumos mirosea in bucatarie ♥♥♥


Am servit imediat, alaturi de Orez din conopida, cu ou si ceapa verde si tare ne-a mai placut ♥♥♥


Aceasta reteta este conforma cu dieta Montignac si cu dieta Dukan (zile PP daca nu faceti garnitura si zile PL daca faceti si garnitura de orez fals).



Sa ne fie de bine!

Peste cu taitei konjac si legume la wok


Noi suntem mari iubitori de peste (eu si sotul meu; junioara il cam ocoleste) si il mancam cu mare placere indiferent de felul in care este preparat. Bineinteles ca pe locul 1 va fi mereu pestele tavalit prin malai si prajit in ulei, iar pe locul 2 ramane saramura de peste, dar nu zicem nu nici ciorbei de peste, pestelui pane, pestelui la cuptorpestelui marinat sau pestelui cu sos de tomate.
Alte retete cu peste:
Placinta de dovlecel cu sardine
Briose cu sprot afumat 
Chiftelute coapte de ton
Salata de macrou si legume la gratar
Dupa o vizita la Lidl am venit acasa cu file de peste si o punga amestec chinezesc de legume congelate. Doar dupa ce le-am pus una langa alta mi-a venit idea sa le gatesc impreuna. Prin urmare am adunat langa ele cateva ingrediente care se potriveau cu ideea mea si m-am apucat de treaba.
Mancarea a iesit foarte buna si s-a mancat toata 😃

Ingrediente:
- 400g file de peste
- 1 lingura amidon de porumb
- 450g mix chinezesc de legume congelate
- o bucatica ghimbir proaspat - dat pe razuitoarea cu ochiuri mici
- 3 catei de usturoi taiati marunt
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingurita mix chinesec de condimente
- 3 linguri ulei
- 2 pungulite taitei konjac
*** pentru ca aveam o felie de radacina de telina in frigider, pe care o tot mutam de colo colo, am taiat-o bastonase si am adaugat-o in mancare.

Prima data am clatit bine taiteii konjac si i-am fiert 10 minute. Apoi i-am scurs de apa si am acoperit oala sa ramana calzi.


Pestele l-am taiat in bastonase grosute, cam de un deget. Peste el am presar amidonul si am amestecat usor.


In wok-ul fierbinte am pus uleiul si in el am prajit cateva minute bastonasele de peste. Nu se pune tot dintr-o data, ci se prajeste cantitate mica. Focul l-am pastrat marisor.


Pestele prajit l-am scos intr-un castron si l-am acoperit sa se pastreze cald. Se observa ca nu l-am prajit efectiv, ci mai mult l-am calit la foc iute, doar cat sa-si schimbe culoarea.


Dupa ce am prajit tot pestele, in uleiul ramas in wok am calit cateva secunde ghimbirul si usturoiul.


Am adaugat legumele si sosul de soia si am amestecat usor.


Am calit legumele la foc mare, cateva minute doar, cat sa-si schimbe un pic culoarea. La acest fel de mancare legumele trebuie sa ramana al dente, deci nu se gatesc pana se inmoaie de tot.
Sosul format in tigaie datorita legumelor si a sosului de soia adaugat se va ingrosa usor datorita amidonului ramas in tigaie dupa prajirea pestelui.


Peste legume am adaugat pastele konjac si bucatile de peste.


Am amestecat usor, astfel incat toate sa se imbrace in sos. Dupa 2-3 minute am oprit focul si am acoperit wok-ul cu un capac pentru 5 minute, timp in care am pregatit masa.


Am servit mesenilor mancarea aburinda si am mancat toti cu mare placere ♥♥♥


Au rezultat 4 portii generoase.
Datorita ingredientelor folosite, acest fel de mancare se poate consuma si de cei care tin dieta Dukan - zile PL, incepand cu faza de croaziera.


Sa ne fie de bine!

Tort de lamaie cu mousse si ciocolata alba


... sau tortul "mamaliga cu branza" cum l-a botezat junioara cand l-a vazut taiat 😄, este tortul facut de mine pentru tata in iunie 2015. Da, mi-a trebuit aproape 2 ani sa il postez pe blog si asta doar pentru ca am sarit sistematic aceasta postare in favoarea altora, la care nu trebuia sa scriu atat de mult. Recunosc, sunt o procrastinatoare.
  Pentru ca azi m-am trezit cu chef de treaba (de la ora 4 !!!), pentru ca mi-am propus sa incep sa fiu mai activa pe bloguri si pentru ca postarea asta statea in asteptare de cea mai multa vreme, azi postez in sfarsit reteta asta (nu de alta, dar am in asteptare, printre multe altele, tortul facut pentru tata in 2016 si imediat vine iunie 2017 cand voi face alt tort 😃 ), chiar daca nu a fost cel mai reusit tort al meu. Vreau totusi sa tin evidenta.
  Tata este fan prajituri cu lamaie si mereu m-am straduit sa-i pregatesc pentru ziua lui un tort in care lamaia sa fie cumva prezenta. Iata ce am facut in alti ani:
2009 - Sarailie - n-a fost tort, dar a fost o surpriza frumoasa 😃
2012 - Tort "Foc de tabara" 
2013 - Tort "Mustata"
2014 - Tort de lamaie
  Pentru tortul de fata am vrut sa incerc un blat cu unt. Mi-a parut rau de decizia luata, mai ales ca aveam deja o reteta sigura pentru blat fain facuta si refacuta de-a lungul timpului. Voi mai experimenta, dar nu la torturi de daruit. Pentru ca am vrut sa folosesc frisca naturala (o alta dambla), am cumparat smantana pentru frisca. N-am stiut sa lucrez cu ea, s-a taiat, n-am mai cumparat de atunci niciodata.
  Tortul a fost un esec total din punctul meu de vedere si chiar daca nici n-am vrut sa-l daruiesc (ba chiar am vrut sa-l arunc!), pana la urma totul s-a rezolvat cu bine 😊

Ingrediente:
***Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 100g unt moale
- 5 linguri faina
- zeama si coaja de la 3 lamai mititele (erau cat un ou de mare!)
***Crema:
- 800 ml lapte
- 2 plicuri budinca cu aroma de lamaie
- 6 linguri zahar
- 400 ml smantana pentru frisca
***Decor:
- o tableta ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida vegetala


Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile le-am mixat cu zaharul, untul moale, coaja si zeama de lamaie.


Peste galbenusuri am adaugat faina si am mixat bine.
Zici ca nu aveam gandurile acasa!!! La ce mi-a stat capul??? Untul nu l-am topit, faina am amestecat-o cu galbenusurile... Compozitia finala a fost atat de batoasa, de a trebuit sa o amestec cu cateva linguri de albus batut pentru a o inmuia si astfel pentru a putea sa o incorporez in spuma de albus ramasa. Din lamaile alea minuscule abia am putut scoate 3 linguri de zeama!



Amestecul rezultat l-am incorporat in spuma tare de albusuri.


Rezultatul l-am nivelat intr-o tava de tort cu diametrul de 24 cm. Am bagat tava in cuptorul fierbinte, la foc mediu, pe raftul din mijloc, pentru aproximativ 45 minute.



Blatul nu a crescut aproape deloc (cum era si logic de altfel!), prin urmare nu l-am putut taia dupa ce s-a racit decat in doua foi. Trebuie sa recunosc insa ca avea o culoare galbena superba ♥♥♥ Meritul este al oualor primite de la tara.
Crema a fost un alt esec din pacate din punct de vedere estetic, dar la gust a fost buna. Am facut budinca dupa indicatiile de pe plic si am lasat-o sa se raceasca. Smantana pentru frisca am mixat-o (si s-a taiat...) si apoi am amestecat-o cu budinca.


In tava in care am copt blatul am pus folie de plastic. Am asezat o foaie de blat si peste ea am nivelat jumatate din crema. Peste crema am pus a doua foaie de blat si peste ea am turnat crema ramasa.



Am bagat tava in frigider, unde a stat o noapte intreaga.
A doua zi am facut carliontii de ciocolata alba pentru decor. Se fac destul de simplu in teorie, dar practica ne omoara. Ciocolata nu trebuie sa fie foarte tare si nici moale, cutitul trebuie sa taie bine, trebuie sa te misti repede, altfel ti se topeste ciocolata in mana.


Am constatat ca lucrez mai bine daca rup ciocolata in bucati potrivite decat daca incerc sa razuiesc tableta intreaga. Razuiam repede si cand simteam ca incepe sa mi se topeasca in mana, lasam bucata de ciocolata deoparte si luam alta bucata. Am obtinut cativa carlionti tare dragalasi ♥


Tortul l-am scos cu grija pe un platou si am indepartat folia. Pe lateral l-am imbracat in frisca batuta spuma (deaia vegetala, care este imposibil s-o bati pana se taie), iar deasupra am asezat cu ajutorul unei pensete carliontii fragili de ciocolata alba.



In sectiune a aratat asa:


Acum se intelege mai bine de ce i s-a zis tortul "mamaliga cu branza" 😄
La multi ani tata pentru cei 60 de ani sarbatoriti in 2015!!! Anul asta o sa-ti mai urez de doua ori la multi ani pe blog 😃

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...