vineri, 22 septembrie 2017

Conserva de legume in sos de mustar


In conserva asta sunt adunate o gramada de legume specifice toamnei: castraveti, gogonele, ardei, dovlecel, conopida, varza, telina, morcovi si ceapa. As fi putut sa-i spun "toamna la borcan" si nu as fi gresit.
Nu este o tocana de legume, ci un alt fel de muraturi asortate.

Inainte de orice, musai sa ai grija sa ai o cratita/oala/ceaun incapatoare, altfel misiunea asta va fi greu de dus la capat.
In functie de oloiul din dotare, se cumpara (sau se aduna din gradina, pentru cine are) 1-2 kg din fiecare fel de leguma enumerate mai sus. Se pot adauga si altele, se pot inlocui unele sau se poate renunta la altele. De exemplu se poate pune doar ardei rosu sau se poate inlocui varza alba cu varza rosie, ori se poate pune si varza alba si varza rosie, se poate renunta la conopida sau se poate adauga hrean ras, ori ardei iute, se pot folosi mai multe gogonele si mai putini ardei, etc. Se tine cont ca 1+2+1+2+2+... = multe kilograme, deci va iesi o cantitate destul de mare => este nevoie de cratita foarte mare si multe borcane cu capac.
Toamna asta, numerele au fost urmatoarele (21 borcane de 800g):
- 2 kg gogonele
- 2 kg castraveti
- 2 kg ardei
- 1 kg dovlecel
- 2 kg ceapa galbena
- 2 kg morcovi
- 1 kg telina radacina
- 2 kg varza alba
- 2 kg conopida
***Marinata:
- 2 litri otet din vin alb
- 12 linguri sare grunjoasa
- 24 linguri zahar
- 2 linguri boabe de piper negru
- 4 linguri boabe de mustar
- 1 lingura boabe ienibahar
- 6 foi de dafin
- 8 litri apa
***Sos:
- 4 borcanele mustar (300g/buc)
- 1 litru ulei


Legumele se spala, se curata si se taie fasii subtiri sau se dau pe razatoare.
Eu am folosit razatoarea Borner cu placuta pentru fasii subtiri.


Toate legumele le-am tocat cu ea, inclusiv ardeii, ceapa, conopida si varza. Sotul meu le curata si eu le tocam. Imediat am fost gata si am umplut oloiul cel mare. La un calcul simplu, rezulta ca am tocat 16 kg de legume. Castravetii si dovlecelul nu i-am curatat de coaja.
La final am amestecat bine legumele, cu mainile.


Marinata am fiert-o 10 minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca. Am fiert-o in doua transe pentru ca n-am mai avut inca un oloi. Fierbinte am turnat-o peste legume si am amestecat totul bine cu ajutorul unei linguri de lemn.
Marinata trebuie sa fie destula, astfel incat toate legumele sa stea in ea lejer.


Am acoperit oloiul cu un capac si am mutat totul in camara, la rece, unde am lasat legumele la macerat 48 ore.


Dupa acest ragaz legumele isi schimba culoarea. Diferenta se vede clar in poze.


Intr-un castron am amestecat bine cu un tel mustarul si uleiul turnat in fir subtire.


Cu ajutorul unei strecuratori am scos legumele din marinata. Nu trebuie scurse bine de zeama, ci trebuie lasate mai zemoase. Se pastreaza 1-2 litri de marinata, restul se arunca.


Am pus legumele inapoi in oala cea mare si le-am amestecat bine, cu mainile, cu sosul de mustar. Legumele trebuie sa fie toate acoperite de sos. Daca este necesar, se adauga cate putin din marinata pastrata, si astfel, daca se apasa legumele cu mana, sosul sa iasa la suprafata cu usurinta.


Compozitia rezultata am indesat-o bine in borcane, avand grija sa am la suprafata borcanului un strat generos de sos.



Dupa ce se pun capacale, borcanele pot fi asezate in camara/beci, la pastrare pentru iarna. Pentru ca legumele au stat la marinat cu otet si condimente, nu mai este necesara sterilizarea borcanelor dupa ce au fost umplute.
Noi am desfacut un borcan dupa o saptamana de la preparare si legumele au fost foarte bune de mancat.
Sa le mancam sanatosi!

Sursa de inspiratie: Mihaela Radulescu

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana