vineri, 17 martie 2017

Tort de lamaie cu mousse si ciocolata alba


... sau tortul "mamaliga cu branza" cum l-a botezat junioara cand l-a vazut taiat 😄, este tortul facut de mine pentru tata in iunie 2015. Da, mi-a trebuit aproape 2 ani sa il postez pe blog si asta doar pentru ca am sarit sistematic aceasta postare in favoarea altora, la care nu trebuia sa scriu atat de mult. Recunosc, sunt o procrastinatoare.

  Pentru ca azi m-am trezit cu chef de treaba (de la ora 4 !!!), pentru ca mi-am propus sa incep sa fiu mai activa pe bloguri si pentru ca postarea asta statea in asteptare de cea mai multa vreme, azi postez in sfarsit reteta asta (nu de alta, dar am in asteptare, printre multe altele, tortul facut pentru tata in 2016 si imediat vine iunie 2017 cand voi face alt tort 😃 ), chiar daca nu a fost cel mai reusit tort al meu. Vreau totusi sa tin evidenta.
  Tata este fan prajituri cu lamaie si mereu m-am straduit sa-i pregatesc pentru ziua lui un tort in care lamaia sa fie cumva prezenta. Iata ce am facut in alti ani:
2009 - Sarailie - n-a fost tort, dar a fost o surpriza frumoasa 😃
2012 - Tort "Foc de tabara" 
2013 - Tort "Mustata"
2014 - Tort de lamaie
  Pentru tortul de fata am vrut sa incerc un blat cu unt. Mi-a parut rau de decizia luata, mai ales ca aveam deja o reteta sigura pentru blat fain facuta si refacuta de-a lungul timpului. Voi mai experimenta, dar nu la torturi de daruit. Pentru ca am vrut sa folosesc frisca naturala (o alta dambla), am cumparat smantana pentru frisca. N-am stiut sa lucrez cu ea, s-a taiat, n-am mai cumparat de atunci niciodata.
  Tortul a fost un esec total din punctul meu de vedere si chiar daca nici n-am vrut sa-l daruiesc (ba chiar am vrut sa-l arunc!), pana la urma totul s-a rezolvat cu bine 😊

Ingrediente:
***Blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 100g unt moale
- 5 linguri faina
- zeama si coaja de la 3 lamai mititele (erau cat un ou de mare!)
***Crema:
- 800 ml lapte
- 2 plicuri budinca cu aroma de lamaie
- 6 linguri zahar
- 400 ml smantana pentru frisca
***Decor:
- o tableta ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida vegetala


Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile le-am mixat cu zaharul, untul moale, coaja si zeama de lamaie.


Peste galbenusuri am adaugat faina si am mixat bine.
Zici ca nu aveam gandurile acasa!!! La ce mi-a stat capul??? Untul nu l-am topit, faina am amestecat-o cu galbenusurile... Compozitia finala a fost atat de batoasa, de a trebuit sa o amestec cu cateva linguri de albus batut pentru a o inmuia si astfel pentru a putea sa o incorporez in spuma de albus ramasa. Din lamaile alea minuscule abia am putut scoate 3 linguri de zeama!



Amestecul rezultat l-am incorporat in spuma tare de albusuri.


Rezultatul l-am nivelat intr-o tava de tort cu diametrul de 24 cm. Am bagat tava in cuptorul fierbinte, la foc mediu, pe raftul din mijloc, pentru aproximativ 45 minute.



Blatul nu a crescut aproape deloc (cum era si logic de altfel!), prin urmare nu l-am putut taia dupa ce s-a racit decat in doua foi. Trebuie sa recunosc insa ca avea o culoare galbena superba ♥♥♥ Meritul este al oualor primite de la tara.
Crema a fost un alt esec din pacate din punct de vedere estetic, dar la gust a fost buna. Am facut budinca dupa indicatiile de pe plic si am lasat-o sa se raceasca. Smantana pentru frisca am mixat-o (si s-a taiat...) si apoi am amestecat-o cu budinca.


In tava in care am copt blatul am pus folie de plastic. Am asezat o foaie de blat si peste ea am nivelat jumatate din crema. Peste crema am pus a doua foaie de blat si peste ea am turnat crema ramasa.



Am bagat tava in frigider, unde a stat o noapte intreaga.
A doua zi am facut carliontii de ciocolata alba pentru decor. Se fac destul de simplu in teorie, dar practica ne omoara. Ciocolata nu trebuie sa fie foarte tare si nici moale, cutitul trebuie sa taie bine, trebuie sa te misti repede, altfel ti se topeste ciocolata in mana.


Am constatat ca lucrez mai bine daca rup ciocolata in bucati potrivite decat daca incerc sa razuiesc tableta intreaga. Razuiam repede si cand simteam ca incepe sa mi se topeasca in mana, lasam bucata de ciocolata deoparte si luam alta bucata. Am obtinut cativa carlionti tare dragalasi ♥


Tortul l-am scos cu grija pe un platou si am indepartat folia. Pe lateral l-am imbracat in frisca batuta spuma (deaia vegetala, care este imposibil s-o bati pana se taie), iar deasupra am asezat cu ajutorul unei pensete carliontii fragili de ciocolata alba.



In sectiune a aratat asa:


Acum se intelege mai bine de ce i s-a zis tortul "mamaliga cu branza" 😄
La multi ani tata pentru cei 60 de ani sarbatoriti in 2015!!! Anul asta o sa-ti mai urez de doua ori la multi ani pe blog 😃

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana