duminică, 13 martie 2016

Tort cu trei feluri de ciocolata


Sunt cateva retete pe care le tot aman si le tot sar in lista de retete in asteptare. Asta nu pentru ca dorinta de a le incerca s-a diminuat, ci pentru ca efectiv mi-e frica de ele. N-ai zice asta dupa sutele de retete deja publicate pe blog, dar asta este adevarul.
Una dintre aceste retete este acest tort cu trei straturi de ciocolata, pe care mi-am propus sa-l fac inca de cand l-am vazut la Laura Sava acum cativa ani. L-am tot amanat de la o ocazie la alta, pana cand s-au aliniat in sfarsit planetele si am hotarat sa-mi inving frica. Am cumparat cele necesare si m-am apucat de treaba. Am avut cateva situatii in care imi tremura lingura in mana, dar pana la urma am dus treaba pana la capat.
Rezultatul: am facut impresie buna, am bifat inca o reteta, mi-am invins inca o frica.
Tortul l-am facut pentru Doris, prietena fratelui meu, care si-a serbat ziua de nastere. Asta s-a intamplat in septembrie anul trecut, dar cum eu sunt o mocaita si postez destul de rar fata de cadenta cu care gatesc si pozez, uite ca am ajuns in martie 2016 cu postarea asta.


Ingrediente:
***Blat:
- 4 pachete mici biscuiti Oreo
- 100g unt moale
***Strat ciocolata neagra:
- 3 tablete ciocolata amaruie cu 65 % cacao (270g)
- 200 ml frisca lichida
- 100 ml frisca batuta spuma
***Strat ciocolata cu lapte:
- 3 tablete ciocolata cu lapte (270g)
- 200 ml frisca lichida
- 1 plic gelatina granule
- 100 ml apa rece
- 100 ml frisca batuta spuma
***Strat de ciocolata alba:
- 3 tablete ciocolata alba (270g)
- 200 ml frisca lichida
- 1 plic gelatina granule
- 100 ml apa rece
- 100 ml frisca batuta spuma


Biscuitii i-am macinat in vasul mixerului si i-am amestecat bine cu untul moale.


Am pregatit o tava rotunda cu peretii detasabili (diametru 24 cm) pe care am captusit-o pe fund cu hartie de copt. Dintr-o foaie de plastic mai tare dar maleabila am taiat o faisie lata si astfel am obtinut pereti mai inalti pentru tortul meu. Iese foarte inalt, deci nu trebuie sarit acest pas!
Pe fundul tavii am nivelat compozitia de biscuitit, apasand bine de tot. Blatul este gata!



Pentru stratul de ciocolata neagra am topit ciocolata amaruie impreuna cu 200 ml frisca lichida.




Iese o crema foarte legata, pe care apoi am amescat-o cu 100 ml frisca batuta spuma tare.


Pentru ca aceasta crema mi s-a parut destul de vartoasa, nu am mai folosit la ea gelatina. In poza cu ingredientele se vede ca aveam pregatite 3 pliculete de gelatina, dar la aceasta crema eu nu am considerat ca am nevoie de gelatina.
Pana a fost gata a doua crema, am bagat tava la frigider.


Pentru stratul de ciocolata cu lapte si cel de ciocolata alba procedeul a fost acelasi, deci il voi scrie o singura data.
 La fiecare crema am procedat astfel:
Am pus gelatina la hidratat in 100 ml apa rece pentru 10 minute, apoi am topit-o la bain marie.
Ciocolata am rupt-o bucatele si am topit-o impreuna cu 200 ml frisca lichida. In aceasta compozitie am adaugat gelatina lichida si am amestecat bine, apoi am lasat totul sa se raceasca.
Am batut spuma tare 100 ml frisca si am incorporat-o in amestecul pentru crema.
Am scos tava din frigider si am nivelat cu grija crema obtinuta (este muuult mai moale decat crema de ciocolata neagra, deci atentie!) peste stratul anterior.
Am bagat iar tava la frigider.




Dupa ce am pus stratul de ciocolata cu lapte, am tinut tava la frigider o ora inainte de a prepara crema alba. Am vrut sa fiu sigura ca obtin straturi bine definite si ca nu se vor amesteca straturile intre ele.
Dupa ce am adaugat si stratul de ciocolata alba, am lasat tortul la frigider peste noapte.


A doua zi am scos peretii tavii, pastrand inca lipit de tort peretele de plastic. Am transferat cu grija tortul pe un platou.
Peretele de plastic l-am inlaturat doar dupa ce tortul a fost instalat pe platou.


Straturile au iesit frumoase si bine definite, iar tortul are tinuta buna, neexistand posibilitatea prabusirii. Se feliaza foarte frumos si in sectiune arata spectaculos ♥♥♥


Sfatul meu de final: folositi ciocolata de calitate daca va hotarati sa faceti acest tort! Ciocolata fiind vedeta, ea hotaraste gustul final. Ciocolata Poiana nu este cea mai buna alegere in aceasta reteta si nu se ridica la nivelul de wow al aspectului. Evitati prin urmare sa folositi ciocolata ieftina!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana