duminică, 29 iunie 2014

Prajitura pufoasa cu capsune


Am primit de la mama mea cateva capsunele, mititele si acrisoare, abia coapte in gradinuta. N-or fi fost ele prea aratoase, dar in prajitura asta au facut impresie buna, fiind laudate de toti mesenii.
Reteta de fata este conforma cu dieta Dukan - din consolidare sau, pentru cei care urmeaza noua scara nutritionala, din ziua a treia. Daca inlocuiti capsunele cu rabarbar, dovleac sau flori de salcam, prajitura poate fi consumata in faza de croaziera - zile PL, iar daca nu adaugati nimic si consumati blatul simplu, prajitura este conforma si pentru zilele PP.

Ingrediente:
- 5 oua
- 4 linguri tarate fine de ovaz
- 2 limguri tarate fine de grau
- 4 linguri indulcitor pudra
- 3 linguri lapte rece 1,5% grasime
- 1 lingura esenta capsune
- cateva capsunele taiate cubulete mici

Am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile le-am mixat 2 minute cu taratele de ovaz, taratele de grau, indulcitorul pudra, laptele si esenta.


Am amestecat usor cele doua compozitii.


Amestecul rezultat l-am turnat intr-o tava patrata de silicon (23 X 23 cm), pusa intr-o tava metalica in care am turnat o cana cu apa.
Deasupra blatului am asezat cubuletele de capsune.


Tavile le-am bagat in cuptorul cald, pe raftul de sus, la foc mediu spre mic, pentru 45 minute.


Blatul a iesit destul de inalt si foarte foarte pufos smiley5370.gif





A fost foarte buna si nu va rog sa ma credeti pe cuvant, ci va provoc sa incercati si voi si abia apoi sa-mi dati sau nu dreptate smiley5204.gif
Sa ne fie de bine!!!

vineri, 27 iunie 2014

Tort de lamaie


Tatal meu a implinit 59 de ani pe 15 iunie si cum el este mare fan lamaie, i-am pregatit un tort cu blat si crema de lamaie. Sursa de inspiratie pentru crema si turnarea ei pe tort mi-a fost Caietul cu retete - Tort cu crema de portocale.
Chiar daca aceasta placuta sarcina, de a pregati eu tortul, mi-a revenit de cativa ani, pe blog am postate doar doua torturi pregatite pentru ziua tatalui meu:
2012 - Tort "Foc de tabara"
2013 - Tort "Mustata"
La multi ani tata! Si anul acesta sa-ti aduca doar zile senine, sanatate, veselie si vesti bune!

Ingrediente:
***Blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 7 linguri faina
- 150g iaurt
- coaja razuita de la o lamaie mare
***Crema 1:
- zeama de la doua lamai mari
- 4 linguri zahar
- 300 ml apa
- 1 plic budinca vanilie
- 1 plic gelatina alimentara (10g)
- 250 ml frisca lichida - batuta spuma tare
- cateva picaturi colorant galben
***Crema 2:
- 400 ml lapte
- 1 plic budinca cu gust de frisca
- 2 linguri zahar
- 1 plic gelatina alimentara (10g)
- 250 ml frisca lichida - batuta spuma tare
***Sirop:
- 1 lingura esenta de lamaie
- 3 linguri zahar
- 100 ml apa
***Glazura:
- 100g ciocolata alba
- 50 ml frisca lichida
- bombonele decor

Pentru blat am separat in doua castroane albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare si 3 linguri de zahar, iar galbenusurile le-am mixat cateva minute cu restul de zahar, coaja de lamaie, iaurtul si faina la urma.



Am amestecat usor cele doua compozitii si amestecul rezultat l-am turnat intr-o tava rotunda (24 cm diametru) captusita pe fund cu hartie de copt.



Tava am bagat-o in cuptorul cald, pe raftul din mijloc, la foc mediu spre mic, pentru 45 minute.
Cand a fost gata, am lasat blatul la racit.


Intre timp am pregatit cremele:
Crema 1: am pregatit o budinca din zeama de lamaie, apa, colorant, zahar si praful pentru budinca de vanilie.
Crema 2: am pregatit o budinca din lapte, zahar si praful pentru budinca de frisca.
Peste cele doua budinci fierbinti am pus folie de plastic, ca sa nu prinda pojghita deasupra si le-am lasat sa se raceasca bine.
Cand budincile au fost reci, am taiat blatul in doua foi si am batut spuma tare 500 ml frisca lichida.


Spuma de frisca am impartit-o in mod egal in doua castroane. Intr-unul din castroane am pus budinca de frisca, iar in celalalt castron am pus budinca de lamaie.


Cele doua pliculete de gelatina le-am pus la hidratat in doua castronele cu cate 100 ml apa, apoi am topit gelatina hidratata la bain-marie. Gelatina topita am turnat-o peste frisca cu budinca, cate un castronel in fiecare castron de crema.
Am mixat bine fiecare crema in parte.
In tava in care am copt blatul am pus folie alimentara si am asezat prima foaie de blat, pe care am insiropat-o cu jumatate din sirop (pregatit din ingredientele enumerate la inceputul retetei).


Din fiecare crema, pe rand, am pus in mijlocul blatului cate 3 linguri de crema. Astfel se va forma efectul de zebra la final.
Am folosit jumatate din fiecare crema pentru acest strat.


Am asezat a doua foaie de blat, am insiropat-o cu restul de sirop si am turnat restul de crema, in acelasi mod in care am procedat prima data. La final am nivelat frumos crema.


Am bagat tava la frigider peste noapte.
A doua zi am scos tortul pe un platou si cu grija am inlaturat folia. Tortul iese foarte usor din tava si isi pastreaza foarte bine forma, chiar daca este inalt



Am topit ciocolata alba in frisca lichida si am turnat glazura peste tort, lasand-o sa curga un pic si pe margini.
Am ornat tortul cu bombonele ornamentale si gata. Nu mi-am batut capul cu ornarea si am preferat sa-l pastrez simplu si elegant.




Iata-l si pe sarbatoritul nostru:


Si iata si o feliuta pentru a observa sectiunea tortului:




A fost super bun, aromat, pufos si aratos! ♥♥♥ Mi-au placut mult cremele pregatite in acest mod si in mod sigur le voi folosi si la alte torturi! ♥♥♥


La multi ani inca o data tatalui meu!

miercuri, 25 iunie 2014

Paste dulci cu pesmet


De foarte multa vreme nu am mai postat pe blog o reteta de post! - asa gandeam acum cateva zile in timp ce derulam indexul meu de retete. Aveam in asteptare de foarte multa vreme (vreo 2 ani!!!) reteta asta de paste dulci cu pesmet, pe care am vazut-o la Irina, asa ca am hotarat ca a venit momentul sa le prepar si eu.
Reteta de fata este una foarte simpla si foarte ieftina, iar rezultatul este unul delicios ♥
Cei care tin dieta Dukan, trebuie sa stie ca acest fel de mancare este permis la masa de sarbatoare din faza de consolidare.

Ingrediente (4 portii):
- 500g paste fainoase (eu am avut melci spiralati)
- un pachet mic de biscuiti crocanti ( Picnic sau Petit Beurre) sau cateva linguri de pesmet
- 3-4 linguri indulcitor pudra sau zahar
- 1 lingurita scortisoara pudra
- 3+2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita rasa sare


Biscuitii i-am transformat in pesmet cu ajutorul mixerului.
Intr-o oala am pus la fiert 2 litri apa. Cand apa a incept sa fiarba, am adaugat sarea, 2 linguri ulei de masline si pastele. Am fiert pastele cateva minute, pana au ajuns la consistenta dorita, apoi le-am scurs bine de apa in care au fiert, le-am clatit cu un jet de apa rece, apoi le-am lasat la scurs pana a fost gata pesmetul.


Intr-o tigaie am prajit pesmetul din biscuiti in 3 linguri de ulei de masline, pana cand si-a schimbat culoarea si a devenit aramiu.


Nu are nevoie decat de cateva minute, deci nu plecati de langa tigaie si amestecati mereu! Se poate arde foarte repede!


Pesmetul prajit l-am amestecat intr-un bol cu indulcitorul pudra si scortisoara.


La urma am adaugat pastele bine scurse de apa si am amestecat usor.


Gata! Toata lumea la masa!
Nu va spun ce incantata a fost junioara de pastele astea! I-au placut foarte mult si m-a pus sa promit ca ii voi face si saptamana viitoare smiley5165.gif



Gustati?


Sa ne fie de bine!

luni, 23 iunie 2014

Negresa delicioasa dukan


Din dorinta de a prepara o negresa dukan folosindu-ma de reteta de negresa cu gem si nuci - de post, de care imi era foarte dor, am ajuns la rezultatul asta uimitor de bun si care merita toate laudele  smiley5204.gifNu este o reteta de post pentru ca am adaugat si oua, dar ma declar multumita de experiment si il plasez printre deserturile favorite, mai ales ca se face foarte foarte usor.
Reteta de fata este conforma cu dieta Dukan - zile PL.

Ingrediente:
- 1 borcanel gem/dulceata (400g) - poate fi de rabarbar, de salcam, de trandafiri, de goji, de dovleac, de dovlecel, de morcov - pentru cei care sunt in croaziera sau de fructe cu indulcitor pentru cei care sunt la consolidare
- 200ml apa rece
- 5 linguri indulcitor praf (Clio)
- 4 linguri tarate fine de ovaz (Pirifan)
- 2 linguri tarate fine de grau (Sanovita)
- 1 plic budinca de ciocolata
- 3 linguri lapte praf 1% grasime
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu - stins intr-un pahar cu o lingura de otet
- 1 lingura cacao degresata
- 3 oua
- 1 lingura esenta de cocos
- 1 lingura esenta de ciocolata
***puteti folosi orice esenta va place mai mult.

Toate ingredientele se mixeaza bine intr-un bol. Rezulta un aluat curgator.


Compozitia rezultata se toarna intr-o tava (22 X35 cm) cu peretii inalti, captusita cu hartie de copt.


Tava se baga in cuptorul cald, pe raftul din mijloc, la foc mediu, pentru o ora. Gata!


Spuneti voi, ati facut ceva mai simplu??? smiley5215.gif
Negresa are cam 3 - 3.5 cm grosime, ramane umeda in interior, dar se feliaza foarte frumos si se mananca foarte repede smiley5370.gif Nu va sfatuiesc sa folositi o tava mai mica, pentru ca negresa poate ramane prea moale si atunci o veti manca cu lingura.



Dupa cum se observa in poza de mai jos, nu am avut rabdare nici macar sa se raceasca:



Absolut delicioasa!smiley5474.gif Incercati si voi!
Sa ne fie de bine!

Avertizare

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape