sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Prajitura delicioasa de post, cu foi si gem


De foarte multa vreme imi bantuia gandurile prajitura asta! O facea mamaita mea cand eram eu copila, pentru ca era spornica si buna ♥♥♥
Odata cu trecerea anilor am uitat de ea, dar intr-o zi, in care depanam amintiri cu cineva drag, mi-am adus aminte de prajitura minunata si de atunci nu am mai avut pace. Am sunat-o pe mamaia sa o intreb de reteta, dar nu si-a adus aminte de ea, pentru ca de cand ne-am facut noi mari ea nu a mai facut prajituri. Am cautat atunci pe internet, ghidandu-ma dupa amintirile mele si dupa multe cautari si multe zile am ajuns pe blogul Bucataria casei noastre, unde am gasit exact ce cautam. Tare fericita am fost!
Prajitura a iesit exact ca cea pe care o stiam eu, deci scriu reteta repede pe blog sa o gasesc si alta data! Este o prajitura de post, foarte usor de facut si absolut delicioasa!!! ♥♥♥


Ingrediente:
***Foi:
- 300g cartofi fierti (2 cartofi marisori si jumatate)
- 250g margarina pentru prajituri (recomand Unirea)
- 150g zahar
- 450g faina
- 1 plic praf de copt
***Umplutura:
- 400g gem de caise
- 100g miez de nuca
***Glazura:
- 150g ciocolata amaruie (eu am folosit Kandia cu 55% cacao)
- 1 lingura ulei
*****Tava folosita este tava de la aragaz si are dimensiunile 30 X 35 cm


Cartofii i-am fiert, i-am curatat de coaja si abia apoi i-am cantarit sa am 300g pentru reteta.
Margarina, lasata din vreme sa ajunga la temperatura camerei, am mixat-o cu zaharul.


Cartofii fierti i-am transformat in piure si i-am adaugat in bol, peste margarina mixata. Am continuat mixarea pana cand compozitia a devenit omogena.


Faina am amestecat-o cu praful de copt, apoi am incorporat-o in amestecul din castron. La inceput am amestecat cu o lingura, apoi am framantat un pic cu mana, pana cand coca a devenit neteda si s-a desprins de pe peretii vasului.


Coca obtinuta am impartit-o in trei parti egale.
Fiecare bila de aluat am intins-o pe un placaj presarat cu faina intr-o foaie subtire, de dimensiunea tavii in care urma sa coc prajitura.
Tava am uns-o cu putin ulei si am pudrat-o cu faina.
Am rulat cu grija foaia de aluat pe facalet si am transferat-o in tava. Am taiat marginile foii cu un cutit.


Intr-un castron am amestecat bine gemul de caise cu miezul de nuca macinat.
Peste foaia intinsa in tava am nivelat jumatate din amestecul de gem cu nuca.


Am acoperit gemul cu a doua foaie de aluat si am repetat procedeul inca o data.


Dupa ce am asezat in tava ultima foaie de aluat, am intepat prajitura in mai multe locuri cu o furculita, avand grija sa intep pana la fundul tavii.


Tava astfel pregatita am bagat-o in cuptorul fierbinte, pe raftul de sus, la foc mediu, pentru 45 minute.
Doamne, ce bine mirosea la noi in casa! ♥♥♥
Sa nu va fie teama ca foaia din mijloc ramane cruda, pentru ca nu este cazul! Prajitura se coace exact cat trebuie si cum trebuie ♥♥♥


Peste prajitura am nivelat ciocolata topita la microunde si amestecata bine cu o lingura de ulei (pentru luciu). Am lasat-o sa se raceasca un pic, apoi am taiat-o si am servit-o mesenilor, care deja dadeau tarcoale cu insistenta.



Sa mai repet cat de buna si extraordinara este??? Curcubeu pe cerul gurii, cum zicea bine cineva :D


Nu-si da nimeni seama ca este o prajitura de post si face fata cu brio la orice masa festiva! De la noi a primit nota 10+ . Dar nu ne credeti pe noi pe cuvant, ci incercati si ne veti da dreptate.



Sa ne traiasca amintirile, ca bune bucate mai facem noi din cauza lor! ♥♥♥

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana