duminică, 11 mai 2014

Tort "Flori delicate de migdale"


Tortul acesta a fost o comanda pentru ziua unei fetite care iubeste ciocolata. Am avut mana libera la alegerea ingredientelor si a modelului.
Pentru ca imi place sa experimentez, am hotarat sa schimb un pic blatul de tort pe care il folosesc de obicei. Ideea mea s-a dovedit a fi una buna ♥ Blatul a iesit extraordinar de bun, foarte inalt, pufos si s-a putut taia foarte usor in 4 foi. In combinatie cu cremele a rezultat o nebunie minunata de tort, de pana si eu am ramas uimita, chiar daca pe mine greu ma impresioneaza ceva.
In mod sigur voi repeta acest experiment reusit! ♥

Ingrediente:
***Blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 1 plic praf de copt
- 2 linguri cacao
- 8 linguri frisca lichida
- 50 ml lapte
- 1 lingura esenta de rom
***Crema 1:
- 500 ml frisca lichida
- 270g ciocolata cu lapte
***Crema 2:
- 200 ml frisca lichida
- 90g ciocolata amaruie
***Sirop:
- 200 ml apa
- 5 linguri zahar
- 1 lingura esenta ciocolata
***Glazura 1:
- 180g ciocolata amaruie
- 100 ml frisca lichida
***Crema 3:
- 90g ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- 2 linguri migdale macinate
***Ornat:
- feliute migdale
- stelute colorate de zahar



Pentru blat am batut albusurile spuma tare cu 4 linguri dazahar, iar galbenusurile le-am mixat cu restul ingredientelor enumerate mai sus, in lista de ingrediente, plus 4 linguri spuma de albus. Am amestecat usor cele doua compozitii si amestecul rezultat l-am turnat intr-o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm, captusita pe fund cu hartie de copt.
Tava am bagat-o in cuptor la foc mediu, pe raftul din mijloc, pentru 50 minute.
Blatul l-am lasat la racit peste noapte. A doua zi l-am taiat in 4 foi.
Tot cu o seara inainte de asamblare am preparat si crema 1: intr-un castron am topit ciocolata la microunde, la putere mica. Am turnat peste ciocolata topita frisca lichida, putin cate putin, amestecand mereu. Rezulta o crema delicioasa! ♥ Am bagat castronelul in frigider peste noapte. A doua zi am mixat crema 3 minute la putere maxima, rezultand o crema spumoasa ♥


Pentru crema 2, am batut frisca spuma si am amestecat-o cu ciocolata razuita.


Pentru sirop, am amestecat bine toate ingredientele, pana s-a topit zaharul.
Asamblare:
- am asezat pe platou prima foaie de blat, am insiropat-o prin pensulare si am intins peste ea jumatate din crema 1


- am asezat a doua foaie, am insiropat-o prin pensulare si am intins peste ea toata crema 2


- am asezat a treia foaie, am insiropat-o prin pensulare si am uns-o cu restul din crema 1


- am asezat a patra foaie si am insiropat-o prin pensulare. Deasupra ei am intins glazura obtinuta in urma topirii bucatelelor de ciocolata in frisca calda.


- in glazura moale am infipt feliute de migdale, formand floricele delicate. Am presarat si stelute colorate de ciocolata



Pentru a imbraca partea laterala a tortului, am pregatit crema 3: in frisca batuta spuma am amestecat ciocolata alba razuita si migdalele maruntite.


Cu aceasta crema am uns partea laterala a tortului. La final am infipt din loc in loc stelute colorate de zahar.


Si asa a aratat tortul gata:




Prin bunavointa celei care a comandat tortul, am primit 2 poze cu tortul taiat si o feliuta pentru degustare :



A fost foarte laudat si mi s-a spus ca, daca in alti ani ii ramanea aproape jumatate de tort nemancat, de data asta abia a reusit sa-mi pastreze si mie o feliuta. Ce veste mai buna sa-ti doresti? smiley7256.gif
La multi ani Georgiana! Sa ai o viata frumoasa si sa fii mereu vesela!