miercuri, 2 aprilie 2014

Bara de meniu de sub header - pagini de blog


Am fost intrebata de foarte multe ori cum am realizat bara de meniu de sub header. Pentru ca multa lume este interesata de acest subiect, am decis sa scriu un articol in care sa arat ce si cum am facut eu.
Cu ceva vreme in urma, am postat pe blog o metoda prin care se reusea acest lucru, dar de ceva vreme platforma blogger ofera o metoda mai simpla de a introduce in blogul personal o bara de meniu.
Pentru cei care nu inteleg despre ce vorbesc, in poza de mai sus am desenat sageti catre bara de meniu.

Inainte de toate, salveaza o copie a sablonului actual!

In pagina de design a blogului, in partea stanga, in lista ce apare sub butonul cu fond portocaliu Postare noua, apasati pe Aspect. In pagina ce se deschide puteti modifica aspectul blogului prin adaugare/eliminare/modificare/mutare de obiecte gadget. Obiectele gadget va ajuta sa construiti un blog personal si unic, care va caracterizeaza si va pune in valoare blogul. Apasati pe Adaugati un obiect gadget. Se va deschide o fereastra mica, in care trebuie sa gasiti gadgetul Pagini.


Apasati pe plusul albastru din coltul dreapta-sus al acestui gadget. Se va deschide aceasta pagina:


In aceasta pagina veti configura lista de meniu. Din momentul deschiderii acestei mici pagini, veti observa ca apare deja un buton, denumit de Blogger Pagina de pornire. Acest buton va trimite vizitatorii blogului la pagina de pornire a blogului - implicit la pagina cu cele mai noi postari. Puteti pastra aceasta denumire sau o puteti schimba in patratica mica din partea stanga, de langa casuta bifata.
In acest moment mai puteti adauga butoane care duc catre o anumita postare de pe blog, de exemplu un concurs organizat de voi. Denumiti butoanele sugestiv, ca toata lumea sa inteleaga despre ce este vorba. Dupa ce ati terminat, apasati butonul Salvati, din coltul din stanga-jos al paginii.
Acum veti avea sub butonul Adaugati un obiect gadget, un buton nou, Pagini.


Acum tine de voi daca pastrati acest buton in bara din stanga a blogului sau daca o mutati sub header (antet). Daca doriti sa mutati butonul, pur si simplu trageti-l cu mouse-ul unde doriti pe pagina de design a blogului. Eu am tras butonul sub header (antet).


Bun! Acum daca avem lista creeata si mutata in locul dorit, a mai ramas sa o personalizam. In cazul in care nu ati adaugat nici un alt buton, lista voastra va contine doar butonul prestabilit, Pagina de pornire sau cum l-ati denumit voi. In cazul in care doriti sa adaugati un buton care sa duca spre o anumita postare de pe blog, este suficient sa apasati pe link-ul albastru Editati din coltul din stanga jos al butonului Pagini. In acest mod am adaugat eu butonul PROVOCAREA "VIRTUAL HUG" in lista mea de meniu de sub header. Oricine va apasa pe acest buton, va fi directionat automat spre postarea in care anuntam regulile acestei provocari.
Lista mea contine si alte butoane, adaugate insa in alt fel.
Butoanele INDEX RETETE, BENTO BOX, INCEPATOR BLOG si CONTACT sunt pagini independente de blog, adica nu sunt postari de pe blog catre care fac eu trimitere prin butoane-link, ci postari independente pe care le pot modifica/actualiza/redenumi/sterge cand vreau eu, fara a afecta blogul.
Acestea le-am adaugat in lista de meniu in felul urmator:
- in pagina de design a blogului, in partea stanga, in lista ce apare sub butonul cu fond portocaliu Postare noua, apasati pe Pagini.


- se va deschide urmatoarea pagina:


Observati ca nu apar pagini, chiar daca lista mea contine deja doua butoane. Asta se intampla deoarece butoanele creeate de mine pana acum sunt link-uri catre postari publicate pe blog.
- apesi pe butonul Pagina noua si ti se va deschide o pagina de postare, asa cum apare cand scrii o noua postare pentru blog.
- denumesti pagina dupa bunul plac, dar fii practic si nu da denumiri ambigue. Daca vrei un index de retete, atunci da-i denumirea INDEX RETETE, nu PAPICA BUNUTA. Intelegeti voi ce vreau sa zic smiley1653.gif Ganditi-va la cititorii vostri si nu le ingreunati cautarea pe blog. Va mai sfatuiesc sa scrieti titlul paginii cu litere mari, dar acest lucru nu este obligatoriu.
- postati textul dorit. Aici puteti face o lista de link-uri catre postarile care se incadreaza la titlul ales de voi. Eu am procedat asa la paginile INDEX RETETE, BENTO BOX SI INCEPATOR BLOG. La pagina CONTACT am scris un text normal, in care am trecut toate datele pe care am dorit sa le fac publice.
Pentru a introduce link sub un cuvant, pentru a realiza o lista de link-uri, selectati cuvantul/cuvintele dorit/dorite si apasati Link din bara de meniu a postarii. In ferestruica ce se deschide, introduceti link-ul dorit, bifati casuta din dreptul Deschideţi acest link într-o fereastră nouă si apoi apasati OK.
- salvati, previziualizati si apoi apasati butonul Publicati daca totul este in ordine si nu aveti nimic de modificat.

Inainte de a publica pagina creeata, trebuie sa va zic ca aveti posibilitatea, daca doriti, sa scoateti comentariile pentru aceste pagini. Eu am utilizat aceasta optiune, pentru ca nu vad rostul comentariilor la aceste pagini.
In partea dreapta a paginii pentru postare, aveti un buton, Optiuni. Apasati pe el si vi se va deschide o lista. Daca doriti sa lasati activate comentariile, lasati bifat la optiunea Permiteti, iar daca nu doriti comentarii la paginile voastre, bifati casuta de la optiunea Nu permiteti.


Sper ca aceasta postare sa va fie de folos smiley1653.gif
S-aveti parte de o zi minunata!

P.S. Daca doriti sa aflati si alte detalii tehnice despre blogul de pe platforma Blogger si daca acest gen de articole va sunt de folos, dati-mi de stire si voi relua aceasta rubrica pe blog.

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana