sâmbătă, 30 martie 2013

Ciorba de cartofi cu zeama de varza


Da, am avut noroc! Am reusit sa mai fac inca o zama saptamana asta! Sunt tare mandra de mine ca am reusit sa introduc in meniul zilei de ieri o ciorba :D Ai mei nu sunt foarte incantati, dar asta nu i-a impiedicat sa manance ce li s-a pus in fata. Si pentru ca farfuriile au fost golite, consider ca am castigat inca o batalie in razboiul intern anti-supa/ciorba :D
Ingredientele de mai jos sunt pentru o oala de 4 litri.

Ingrediente:
- 1 ceapa mijlocie
- 1 punga legume congelate pentru ciorba de vacuta fara vacuta (ardei gras, praz, fasole verde, mazare, morcov, telina) 400g
- 50 ml ulei
- 4 cartofi mari
- 1 conserva cubulete de rosii in bulion
- 1/2 l zeama de varza
- frunze de telina (eu am avut congelate)
- 1 ou - optional

In oala in care urma sa fac ciorba am pus uleiul la calit. In el am calit ceapa pana a devenit sticloasa, apoi am adaugat legumele congelate (nu trebuie decongelate inainte!) si le-am calit impreuna cateva minute. Peste ele am turnat 3 litri de apa si zeama de varza, apo am adaugat si cartofii taiati cubulete mai mari. Focul l-am pastrat mic si am lasat ciorba sa fiarba in tihna.
Dupa ce cartofii au fiert, am adaugat rosiile in bulion si am lasat ciorba sa ajunga iar la fierbere. Dupa un clocot scurt am oprit focul si am adaugat frunzele de telina congelate.
Oul l-am batut bine intr-un castronel. Peste el am adaugat un polonic de ciorba fierbinte si am amestecat bine, apoi am turnat totul in oala de ciorba, amestecand repede cu o furculita. Au rezultat niste zdrente tare dragute, care dau bine in farfuria de ciorba.
Daca vreti ca ciorba sa fie de post, renuntati la ou. Oul nu este obligatoriu!
Minunata! Asta e cuvantul care imi vine in minte cand ma gandesc la ciorba asta :D


Neaparat sa repet reteta asta! Mi-a placut foarte mult!
Sa ne fie de bine!

P.S. Zeama de varza nu am fiert-o in prealabil. Am adaugat-o odata cu apa peste legume. Din cauza ca este destul de sarata, nu mai este necesara adaugarea de sare in ciorba.

vineri, 29 martie 2013

Biscuiti din fulgi de ovaz


Cand am vazut prima data aceasta reteta pe Pinterest (AICI), mi-a fost destul de greu sa cred ca este posibil sa faci biscuiti doar din doua ingrediente. Da, ati citit bine: DOUA INGREDIENTE!!!
Si cica biscuitii astia sunt sanatosi, dietetici, digestivi si vegani. Nu intru in detalii tehnice, ca nu e domeniul meu, doar scriu ce-am vazut la altii.
Pentru ca nu contin faina, lapte, oua, grasime, sunt buni si pentru cei care au intoleranta la acestea.
Si sunt de post! :D
No, dupa atatea laude cum era sa trec pe langa reteta asta fara sa o incerc macar?
Am incercat-o si pentru ca biscuiteii ne-au placut mult, am zis sa trecem reteta si pe blog, ca sa vada si altii si sa incerce.
Reteta permite adaugarea de nuci, stafide, cipsuri de ciocolata, bombonele colorate, nuca de cocos, fructe uscate, fructe confiate, cacao, alune, esente, rahat etc. De asemenea, biscuitii pot fi inveliti in ciocolata. Bineinteles ii puteti lasa si asa, simpli.

Ingrediente (12 biscuiti):
- 2 banane mari, bine coapte
- 1 cana fulgi de ovaz



Am aprins focul la cuptor si l-am lasat sa se incinga.
Am strivit bananele cu o furculita si le-am amestecat cu fulgii de ovaz. Eu am adaugat si cateva bobite mici de ciocolata amaruie.


Intr-o tava captusita cu hartie de copt, am asezat cu ajutorul unei ligurite, mici gramajoare din compozitia formata in castron. Le-am aplatizat un pic.



Tava am bagat-o in cuptorul incins, pe raftul din mijloc, la foc moderat spre mare, timp de 15 minute.
Cand biscuitii prin un pic de culoare sunt gata.



Asta-i tot! Usor, nu?
Biscuitii au fost foarte buni, crocanti la exterior si un pic moi la interior. De asemenea sunt parfumati si dulci din cauza bananelor.



Daca nu incercam nu credeam :D Incercati si voi!
Sa ne fie de bine!

joi, 28 martie 2013

Supa deasa de legume


Desi de felul meu sunt "ciorbareasa", gatesc foarte rar supe si ciorbe pentru ca sotul si fetita mea nu prea le agreeaza.
Supa de fata am facut-o dupa multe negocieri si a iesit foarte deasa pentru ca numai asa mi-a fost acceptata dorinta de a gati pentru cina o supa.
Ingredientele folosite sunt pentru o oala de ciorba/supa de 4 litri.

Ingrediente:
- 1 ceapa mijlocie
- 50ml ulei
- 1 ardei gras verde
- 1 morcov nu prea mare
- 1/2 telina mica
- 1 radacina patrunjel
- 1/2 conopida mica
- 1 conserva cubulete de rosii in bulion (400g)
- 100g taitei foarte subtiri (de post)
- sare
- frunze de telina (eu am avut congelate)

Toate legumele au fost spalate, curatate si taiate marunt.
In oala in care urma sa fac supa am pus uleiul la incins si am calit in el ceapa, ardeiul gras si morcovul. Peste ele am pus 1 lingurita rasa de sare. Cand ceapa a devenit sticloasa si ardeiul s-a inmuiat, am turnat deasupra lor 3 litri de apa. Am adaugat si telina, patrunjelul si conopida.
Focul l-am pastrat mic si am lasat supa sa ajunga la fierbere.
Dupa ce a fiert cateva minute, am adaugat rosiile in bulion si am lasat supa sa dea cateva clocote, apoi am oprit focul. La sfarsit am adaugat frunzele de telina si fideaua subtire. Am acoperit oala cu un capac si am lasat fideaua sa se gateasca in supa fierbinte.
Gata!


A fost foarte buna!
Ce dor mi-a fost de-o ciorba/supa!!!!
Sa ne fie de bine!

P.S. Supa asta deasa este de post daca erati in dubiu. Asta insa nu eclipseaza faptul ca e foarte gustoasa :)

miercuri, 27 martie 2013

Bento box saptamana 7 (29 octombrie - 1 noiembrie)

Luni 29 octombrie:


Crenvusti de pui (fierti), cubulete de cascaval, mini -sandwich (paine cu cartofi si pateu), felii de ardei gras verde, felii de nectarina si banuti de ciocolata.

Marti 30 octombrie:


Mancare de cartofi cu carne si cimbru, la punga, ardei gras verde, mar cu scortisoara.

Miercuri 31 octombrie:


Friganele umplute cu cascaval, felii de nectarina si banuti de ciocolata.

Joi 1 noiembrie:


Pastrama, telemea de capra, mini-frigarui cu paine si pateu, ardei gras verde si cubulete de mar.

marți, 26 martie 2013

Sprot pane


Pentru ca ieri  a fost dezlegare la peste, a fost musai sa pregatesc si eu peste.
Noua ne place foarte mult pestele, pregatit in orice fel: ciorba, saramura, prajit, la tava, cu sos, pasta... In ultima vreme insa preturile au sarit foarte mult in sus si cu greu ne mai induram sa cumparam peste. Cand am vazut la Lidl sprot cu 8 lei/kg am zis ca n-o fi foc daca incerc si acest peste. Pana acum am evitat sa cumpar pentru ca nu-mi inspirau incredere. De data asta nu aveau gheata multa si pestisorii aratau chiar bine. Pretul era bun, prin urmare am cumpart.
Ei bine, peste pane nu am facut niciodata pana acum. Cum toate au un inceput pe lumea asta, am zis ca este momentul sa incerc si acest mod de pregatire, mai ales ca sprotul cumparat de mine se pare ca se preteaza foarte bine la aceasta varianta de gatit.
Rezultatul a fost foarte bun si mesenii au decretat ca e musai sa mai fac :)
Si daca tot a iesit foarte bun, atunci este cazul sa pun modul de lucru si pe blog, pentru aducere aminte.

Ingrediente:
- 1kg sprot
- 2 oua
- 1 cana apa
- faina
- 1 lingurita praf de ghimbir
- sare
- piper macinat

Am pregatit un aluat de clatite din oua, apa si faina. Am condimentat aluatul cu praf de ghimbir, sare si piper macinat.
In acest aluat am pus sprotul decongelat.


Intr-o tigaie mai inalta am pus ulei mai multisor la infierbantat si am prajit in el pestisorii inveliti in aluat.



Cand au fost aurii pe ambele parti, i-am scos pe servetele de hartie, sa se scurga de surplusul de ulei.


I-am servit cu mamaliguta si cu smantana cu usturoi.


Oasele nu se simt deloc si nu reprezinta un pericol nici macar pentru copii. Se mananca si capetele, deci nu este nevoie sa le indepartati. Carnita este moale si dulceaga. S-a potrivit la fix cu smantana usturoiata!
A fost foarte bun! Sa ne fie de bine!

luni, 25 martie 2013

Parada dulce "Bucatar curajos" - martie 2013

In luna martie eu am fost cea care a ales reteta dulce pentru provocarea "Bucatar Curajos". M-am gandit din vreme ce reteta ar fi cea mai potrivita pentru aceasta provocare si a castigat detasat guguluful cu mac si lamaie. Este o reteta mai veche de pe blogul meu, pe care o prepar la fiecare masa festiva din familie, pentru ca este preferata de toti ai casei in defavoarea altor prajituri. Sper ca a fost o alegere inspirata si ca a fost pe placul celor care au decis sa participe la aceasta provocare.
Daca doriti sa participati si voi, trebuie sa stiti ca inscrierile si problemele organizatorice se discuta doar in interiorul grupului de facebook Bucatar Curajos, deci trebuie sa dati Join Group.

Si acum, ia utati ce minunatii au facut fetele ce au participat la provocare:

1. Simona's World - Gugluf cu mac si lamaie


2. Bucataria Elenei - Guguluf mac si lamaie la provocarea "Bucatar curajos"


3. Pasiunile Mihaelei - Chec cu mac si lamaie


4. Pasiune si culoare -Guguluf cu mac si portocale rosii 


5. Retetele Panselutei - Guguluf cu mac si lamaie


6. All day cooking - Chec cu mac si portocala


7. Enjoy Dessert - Chec cu lamaie si mac


8. Mancaruri simple - Chec cu lamaie si mac


9. Ceva bun - ceva dulce - Guguluf cu lamaie si mac


10. Bucate pe alese - Guguluf Aromat


11. Delicioasa - Chec cu lamaie, mac si zmeura


12. Delicious Flavours - Muffins cu mac si lamaie


13. Cu Lili in bucatarie - Chec trandafir cu lamaie si mac


14. Piri Piri e Canela - Chec cu mac si lãmâie


15. Casuta Laurei - Provocarea Bucatarul curajos, martie: Guguluf cu lamaie si mac


16. Hai sa gatim cu Mishu - Guguluf cu lamaie


Ei? Nu-i asa ca este o parada fabuloasa? Numai minunatii!!!!
Felicitari tuturor participantilor la provocare! Va multumesc ca ati avut incredere in propunerea mea si ati incercat-o. Va servesc si eu virtual cu o feliuta din guguluful meu:


duminică, 24 martie 2013

Chiftelute marinate


Mancarea asta face parte dintr-o amintire de-a mea foarte veche, mai precis din vremea in care mergeam la gradinita. Mereu mi-a placut mancarea asta cand eram la gradinita! Imi placea mai ales sosul dulce-acrisor.
De multe ori o rugam pe mama sa-mi faca chiftelute cu sos ca la gradinita, dar niciodata nu-i iesea la fel. Mai tarziu, cand am crescut mai mare, tata a pregatit intr-o zi chiftelute marinate si am fost foarte uimita si bucuroasa ca am redescoperit gustul pe care il cautam de multa vreme. Era exact ca cel de la gradinita!
Timpul a trecut, mancarea asta nu a fost facuta prea des in casa noastra, iar eu am ramas doar cu amintirea.
Zilele trecute, cand rasfoiam cartea mea de bucate in cautare de inspiratie, am dat peste reteta de chiftelute marinate si am hotarat pe loc ca asta voi face de mancare.
Am fost foarte surprinsa si am zambit larg cand fetita mea, dupa ce a gustat, mi-a zis:
- Mami, astea sunt ca la gradinita!

Inainte de a trece la reteta propriuzisa, vreau sa precizez ca eu am facut cantitate dubla de chiftele, deoarece noua ne plac si fara sos. Merg perfect la pachetel sau la cina, alaturi de telemea si gogosari murati.
La ingredientele pentru chiftele voi trece doar jumatate din cat am folosit eu, iar la sos voi trece exact cat am folosit eu, pentru ca sosul ajunge exact pentru 20 de chiftele.

Ingrediente:
***Chiftele:
- 500g carne tocata, amestec porc si vita
- 1 ceapa
- 2 cartofi potriviti
- 1 felie de paine veche, inmuiata in apa si stoarsa bine
- 1 ou
- sare
- piper macinat
- 1 lingurita praf de ghimbir
- 1 lingurita praf de curry
- 250g faina
- ulei pentru prajit
***Sos:
- 100ml ulei
- 2 linguri faina
- 2 linguri pasta de tomate (din aceea groasa)
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita otet
- 1 foaie mare de dafin sau doua mai mici
- sare si piper macinat

Prima data am facut chiftelutele. Am dat prin masina de tocat cartofii, ceapa si painea inmuiata in apa si stoarsa bine. Intr-un castron am amestecat carnea tocata cu legumele tocate, oul si condimentele.


Am pus uleiul la infierbantat intr-o tigaie cu peretii inalti, iar faina am pus-o intr-o tava. In faina din tava am pus mici gramajoare de amestec, cu ajutorul unei lingurite. Am tavalit gramajoarele prin faina, apoi le-am modelat in maini, dandu-le forma rotunjita.


Chiftelutele astfel pregatite le-am pus la prajit in ulei.
Uleiul din tigaie trebuie sa ajunga macar pana la mijlocul chiftelutelor.


Dupa ce au prins culoare aramie pe o parte, le-am intors cu grija si pe partea cealalta.


Chiftelutele prajite le-am scos intr-un castron, pe servetele de hartie absorbanta.


Dupa ce am prajit toate chiftelutele, m-am apucat de pregatirea sosului.
Intr-o craticioara incapatoare am pus uleiul la incins. In uleiul fierbinte am pus faina si am amestecat repede.


Cand faina s-a dizolvat in ulei, am adaugat pasta de tomate si am amestecat bine. Compozitia se ingroasa imediat!
Peste acest amestec am inceput sa torn apa, putin cate putin, amestecand mereu, pana cand am ajuns la consistenta dorita. Eu am folosit trei cani cu apa.




Am adaugat zaharul, otetul, piperul macinat si foile de dafin. Daca este necesar, se potriveste gustul de sare.


Am lasat sosul sa dea un clocot, apoi am adaugat chiftelutele.


Am lasat pe foc pana cand a dat iar un clocot scurt si am oprit focul.
Le-am servit imediat.



Au fost foarte bune!
Sa ne fie de bine!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana