miercuri, 27 februarie 2013

Budinca de cus-cus cu amestec de legume


Aceasta reteta este una rezultata din dorinta de a scapa rapid de niste smantana luata la oferta (in traducere - aproape de expirare) o punga de cus-cus si niste paste maruntele in forma de steluta care ma asteptau de ceva vreme in camara. Rezultatul a fost unul neasteptat de bun si de satios, prin urmare cred ca voi mai face budinca asta in mod repetat in viitor.
Desi in poza cu sectiunea budinca pare teapana bine, cus-cus-ul asta nu formeaza o masa compacta, ci se desface foarte frumos in mici bobite cand este taiat cu furculita.

Ingrediente (pentru o tava 35 X 25 cm):
- 350g cus-cus (eu am avut 250g cus-cus si 100g paste maruntele, in forma de steluta)
- 50 g unt
- 3 linguri ulei
- 2 pungi amestec legume congelate (800g) - eu am folosit amestec mexican pentru ca este format din mai multe legume diferite: ardei gras rosu, fasole boabe rosie, fasole pastai verde, mazare, morcov, telina, boabe de porumb)
- 2 cepe
- 5 oua
- 400g smantana fermentata
- sare si piper macinat


Am pus o oala cu apa la fiert si cand a inceput sa fiarba am adaugat o lingurita de sare si pastele. Cand au fost gata le-am strecurat de apa in care au fiert.
Intr-o craticioara am calit in unt + ulei + sare + piper macinat ceapa taiata marunt. Dupa ce a devenit sticloasa am adaugat legumele congelate si le-am calit si pe ele cateva minute. Nu am adaugat deloc apa si nu le-am gatit mai mult de 5 minute.



Am amestecat legumele si cus-cus-ul, apoi am turnat amestecul intr-o tava cu peretii inalti, captusita cu hartie de copt.
Intr-un castron am batut ouale cu smantana. Amestecul obtinut l-am turnat in tava, deasupra pastelor cu legume. Cu o furculita am intepat din loc in loc amestecul din tava pentru a permite oului sa coboare si printre paste si legume.



Tava am bagat-o la cuptor, la foc molcom, pe raftul din mijloc al cuptorului.
Dupa o ora arata asa:


Nu am idee de ce s-a bronzat mai mult intr-un colt, dar nu a fost bai mare.
Am lasat budinca sa se racoreasca o jumatate de ora apoi am taiat-o. Se taie foarte frumos.


Noi am servit-o cu dulceata de ardei iute si tare mult ne-a placut.



Ce a ramas a fost mancat a doua zi la micul dejun. A fost foarte buna si rece :)
Pentru diversificare se pot folosi ciuperci, si orice alte legume va plac. Cred ca nici ceva cascaval deasupra nu ar avea ce sa strice, dar va asigur ca si fara cascaval este foarte buna mancarea asta.
Sa ne fie de bine!

luni, 25 februarie 2013

Rulada fiarta cu urda si spanac


Reteta propusa la sectiunea fel principal din cadrul provocarii Bucatarul curajos este Rotolo di ricotta e spinaci. Drept va spun ca la o prima citire mi s-a parut complicata reteta pentru ca nu cunosteam branza ricotta si nici foaie de taitei nu am facut niciodata. Aveam de gand sa renunt, mai ales cand nu am reusit sa gasesc de cumparat branza asta speciala. Noroc ca inainte de a renunta am intrebat fetele de pe facebook si astfel am aflat ca pot inlocui ricotta cu urda.
Ma bucur ca nu am renuntat si ca am reusit sa prepar reteta asta, pentru ca rulada a iesit foarte buna. Junioara a cerut portie dubla :)
Bineinteles ca am modificat una-alta, dar numai din greseala. Astfel in loc sa calesc o ceapa mica in 50g unt, eu am calit o ceapa mare in 200g unt!!! Nu stiu la ce mi-a stat capul! Citisem reteta in graba si bineinteles ca am inteles gresit. Astfel am ramas fara unt pentru sos si a trebuit sa il scot din ecuatie. Chiar si asa, rulada a iesit foarte foarte buna! Multumesc Angela!

Ingrediente:
***Foaie:
- 200g faina
- 2 oua
- un praf de sare
***Umplutura:
- 500g urda
- 300g spanac
- 1 ou
- 50g cascaval
- 200g unt
- 1 ceapa
- 1 lingura busuioc tocat - congelat
- 1/2 lingurita nucsoara
- sare si piper macinat
***Mai trebuie:
- 150g cascaval razuit

Am cumparat 500g de spanac, dar dupa ce l-am curatat de codite si radacini am ramas doar cu 300g.
Dupa ce am spalat spanacul bine, l-am oparit cateva minute in apa clocotita, cat sa se inmoaie.



L-am scos intr-o strecuratoare si m-am apucat de foaia de aluat.
Intr-un castron am pus faina, un praf de sare si ouale. Le-am amestecat mai intai cu o furculita, apoi cu mana, pana am obtinut o coca maleabila si nelipicioasa. Nu am adaugat deloc apa. Faina nu s-a incorporat toata in aluat. A mai ramas cam o lingura.



Am intins aluatul intr-o foaie subtire, cat jumatate din masa.


Am pus ceapa taiata marunt la calit in ulei. Cand a devenit sticloasa am oprit focul.


Pentru umplutura am amestecat intr-un castron urda cu oul, busuiocul (eu am avut congelat; daca folositi uscat, nu puneti chiar o lingura!), 50g cascaval razuit, nucsoara, un pic de sare si un pic de piper. La urma am adaugat spanacul tocat si stors de zeama.



Peste acest amestec am adaugat ceapa si untul in care s-a calit si am amestecat totul bine. In acest moment mi-am data seama de greseala facuta :) Bine ca a iesit totul bine!


Am aprins focul la cuptor si l-am lasat sa se incinga.
Am intins umplutura pe toata suprafata foii de aluat, avand grija sa las marginile libere.


Cu grija am rulat foaia si am lipit capetele ruladei.


Am udat o carpa cu apa si am invelit rulada in ea, ca un salam. Va sfatuiesc sa va asigurati ca folositi o carpa careia nu-i iese culoarea in apa si nu a fost clatita cu balsam de rufe. Nu vreti o rulada cu miros de parfum, nu?



Am pus rulada invelita intr-o tava cu peretii inalti si am umplut tava cu apa fierbinte. Am bagat tava la cuptor la foc mare, pe raftul de jos al cuptorului, pentru 40 minute.


Dupa ce s-au scurs cele 40 de minute am scos rulada din apa, am dezvelit-o si am taiat-o in felii groase, de 5-6 cm fiecare.


Feliile le-am asezat intr-o tava captusita cu hartie de copt si am pus peste ele cascaval razuit, apoi am bagat tava din nou la cuptor, pentru 15 minute, cat sa se topeasca cascavalul.


Am servit imediat.



Miroase foarte bine si a fost foarte buna! Rulada asta parca vesteste primavara :)
Sa ne fie de bine!

vineri, 22 februarie 2013

Pancakes - clatite americane


N-as stii sa zic ce m-a retinut pana acum sa fac aceste clatite pufoase, ca doar reteta nu necesita ingrediente speciale si nici modul de lucru nu este complicat. Poate ca am asteptat sa vina Provocarea secreta ca sa-mi pot ostoii pofta asta veche.
Luna aceasta mi-a fost repartizat blogul Delicatesa si ce credeti ca mi-a sarit in ochi la o prima rasfoire? Reteta de pancakes!  Am considerat ca asta a fost un semn si ca este cazul sa nu mai aman prepararea acestor clatite. Am modificat un pic reteta ei, ca doar nu e obligatoriu sa fie la fel. In loc de 2 pliculete de praf de copt eu am folosit doar o lingurita de praf de copt si o lingurita de bicarbonat de sodiu. In plus, am adaugat in aluat picaturi de ciocolata.
Inainte de a va arata cum am lucrat si ce a rezultat, trebuie sa mai spun un lucru: de luna aceasta blogul pentru inspiratie lunara din cadrul provocarii secrete va fi repartizat in fiecare luna de altcineva. Luna aceasta cea care s-a ocupat de treaba asta migaloasa a fost Diana - Tara mea inventata.

Ingrediente:

- 450g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 varf cutit sare
- 3 oua
- 6 linguri zahar
- 500 ml lapte rece
- 75g unt topit
- picaturi de ciocolata (optional)



Intr-un castron am mixat cateva minute ouale cu zaharul, untul topit si sarea. In alt castron am amestecat faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. La urma le-am unit pe toate in acelasi castron, obtinand un aluat moale, mai gros decat cel normal de clatite.



La sfarsit am adaugat picaturile de ciocolata si am amestecat usor.


Am pus tigaia de clatite pe foc, am lasat-o sa se infierbante, apoi am turnat in mijlocul ei un polonic de aluat. Nu am miscat tigaia deloc, ci am lasat sa se intinda aluatul doar cat a vrut el.
Neaparat sa pastrati focul mic! Clatitele se fac foarte repede! Daca nu aveti tigaie antiaderenta, cum am folosit eu, atunci trebuie sa ungeti tigaia folosita de voi cu un strat subtire de grasime (unt, ulei), inainte de fiecare clatita.
Cateva secunde si clatita incepe sa faca bule la suprafata. E semn ca este gata pe o parte! Cu ajutorul unei palete am intors-o pe partea cealalta.



Inca cateva secunde si gata!
Clatitele ies foarte pufoase si moi! Din compozitia facuta mie mi-au iesit 13 clatite pufoase, mari cat o farfurioara de desert.


Si poza cu sectiunea:


Noi le-am servit cateva asa simple si fierbinti, iar celelalte, unse cu gem de caise si gem de prune, a doua zi de dimineata langa o cana de ceai fierbinte de menta cu lamaie. Si a doua zi erau la fel de pufoase si moi, deci daca doriti sa le pregatiti de cu seara pentru micul dejun de a doua zi, linistiti o puteti face.
Sa ne fie de bine!

miercuri, 20 februarie 2013

Prajitura cu ciocolata


Luna aceasta, la provocarea Bucatar curajos, a fost propusa pentru desert reteta Brownie cu menta.
Eu nu am folosit menta pentru ca nu-mi place asocierea de menta cu ciocolata si nu am folosit nici whisky pentru ca nu am vrut sa cumpar o sticla intreaga de whisky doar pentru trei linguri care-mi erau mie necesare. Am folosit in locul lor esenta de rom.
Prajitura este foarte buna, foarte frageda si satioasa. Multumesc Johanna pentru propunere!
Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava mica de prajitura, 30X20 cm, deci daca vreti sa faceti o tava mai mare, dublati cantitatile.

Ingrediente:
***Blat:
- 170 gr unt - eu am folosit cu 82% grasime
- 150 gr ciocolata cu mininm 50% cacao - eu am folosit ciocolata amaruie de la Novatini
- 2 oua
- 210 gr zahar
- 1 sticluta esenta de rom (25ml)
- 150 gr faina
- 1/2 lingurita praf de copt
***Glazura:
- 100g ciocolata amaruie
- 100ml frisca lichida

Untul taiat cuburi si ciocolata rupta in bucatele le-am pus intr-o craticioara la topit, la foc mic mic.



Intr-un castron am pus zaharul, ouale si esenta de rom si le-am amestecat bine, cateva minute cu un mixer.
Peste acest amestec am adaugat ciocolata topita cu unt, asa calda cum era si le-am mixat impreuna 2 minute.




La urma am adaugat faina amestecata cu praful de copt si iar am mixat bine, pentru a evita cocoloasele.


Am aprins focul la cuptor si l-am lasat sa se incalzeasca.
Compozitia pentru blat am turnat-o intr-o tava cu peretii inalti (30X20 cm), captusita cu hartie de copt.


Tava astfel pregatita am bagat-o in cuptor, pe raftul din mijloc, la foc moderat spre mic, pentru 40 minute. Trebuie sa faca deasupra o crusta subtire si crocanta, iar la interior sa ramana moale, dar nu cruda.
Asa arata cand o scoti din cuptor:


Am lasat-o sa se racoreasca o jumatate de ora, apoi am taiat-o si am servit-o.
Pozele nu redau cu adevarat cum arata de fapt si pot sugera ca prajitura este cruda in interior. Va asigur ca nu este deloc asa! Prajitura este foarte frageda si din cauza untului, care umezeste bine blatul, culoarea din interior a prajiturii este mai inchisa.


In aceste poze cu sectiunea se observa mai bine ca nu spun minciuni:


Dupa parerea mea prajitura asta este destul de dulce si nu mai trebuie acoperita cu glazura de ciocolata, dar daca reteta o cerea, am facut un pic de glazura din 4 patratele de ciocolata si 2 linguri de frisca lichida si am acoperit cu ea doua bucatele de prajitura.



Data viitoare voi face prajitura asta cu aroma de cafea :)
Sa ne fie de bine!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana