joi, 30 august 2012

Faguri cu crema de ciocolata


Cand am cumparat formele pentru nuci umplute am cumparat si forme pentru faguri (eu cu numele de galete le-am cunoscut cand eram mica). Retete am tot incercat dar niciodata nu am apucat sa fac si poze. Reteta asta am pozat-o de ziceai ca e cine stie ce vedeta. Nu au iesit asa cum imi amiteam eu. Nici nu aveau cum pentru ca reteta aia de o caut eu are amoniac si untura in ea. Totusi, aceasta reteta merita trecuta in randul retetelor care merita refacute pentru ca fagurii au iesit foarte buni.
Reteta este preluata de pe blogul Din bucataria mea.

Ingrediente:
- 75 g unt
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 100g faina (eu am mai adaugat inca 30 de grame pentru ca compozitia era prea moale si fagurii se lipeau tare de forma)
- 1 lingura praf de copt
- 100 ml frisca lichida
- 1 fiola esenta de vanilie
- un praf de sare
- ulei pentru uns forma
Intr-un bol am pus la gramada untul, ouale si zaharul. Cu ajutorul unui mixer le-am transformat intr-o compozitie cremoasa si omogena.



Faina am amestecat-o intr-un castron cu praful de copt si sarea apoi am adaugat-o la compozitia cu oua.


Dupa ce faina s-a incorporat am adaugat frisca lichida si esenta de vanilie. Am continuat mixarea inca doua minute.



Am uns forma cu ulei si apoi am incins-o un pic pe ochiul de la aragaz. Focul l-am pastrat in permanenta mic.



In forma fierbinte am pus cu ajutorul unei lingurite mici gramajoare de coca. Forma o puneam pe aragaz, la foc mic, un minut pe o parte si inca un minut pe cealalta parte. In prima faza trebuie verificat mai repede, pentru a ajusta daca este nevoie timpul de coacere, dar dupa primele doua reprize deja veti sti cat sa lasati fagurii la copt.
Nu uitati ca din cand in cand sa ungeti forma in interior cu ulei. Tineti cont ca forma este fierbinte si nu utilizati pentru ungere pensule de plastic sau par pentru ca se topesc. Eu am uns cu ajutorul unui spary cu ulei alimentar. In forma nu trebuie sa pluteasca uleiul, deci trebuie unsa in asa fel incat sa nu punem prea mult ulei. Fagurii trebuie sa fie aurii, nu negrii!


Eu de exemplu am observat dupa primele doua reprize ca fagurii mei se dezintegrau cand desfaceam forma, prin urmare am mai adaugat un pic de faina (aproximativ 30g) pentru a ingrosa un pic coca. Coca trebuie sa fie pufoasa, ca o spuma-crema, deci nu exagerati cu faina daca trebuie sa adaugati si voi faina asa cum am facut eu.


Fagurii apoi au iesit foarte frumosi si nu am mai avut probleme cu ei.


Nu am facut nici un fel de crema speciala pentru a lipi fagurii doi cate doi. Am cumparat un borcan de crema de ciocolata cu alune si gata.





Fagurii astia isi pastreaza foarte frumos forma, sunt fragezi si deliciosi. Daca vreti o reteta pentru faguri moi si pufosi atunci nu asta e reteta pe care o cautati. Si eu caut reteta aia, deci daca stiti vreuna va rog sa mi-o spuneti si mie.
Inca cateva poze si va las in pace:




V-am zis ca am facut multe poze! :D
S-aveti pofta!

vineri, 24 august 2012

Rulada de oua cu cascaval si ciuperci


In aceasta luna, la provocarea secreta a Amei mi-a fost repartizat blogul Dulce sau sarat. Din multitudinea de retete prezentate pe acest blog am ales sa probez Rulada de omleta. Eu am ales sa o umplu cu ciuperci.
Credeam ca va iesi pufoasa, asa cum mi s-a parut ca vad in pozele postate la acea reteta, insa rulada mea a iesit foarte compacta, ca si cum foaia era facuta din cascaval (asa are consistenta si gustul). Nu pot sa zic ca nu este buna, pentru ca este, chiar daca nu a iesit asa cum credeam ca trebuie sa iasa.

Ingrediente:
- 5 oua
- 1 1/2 cana cu lapte
- 5 linguri faina
- 150g cascaval razuit
- 1/2 kg ciuperci (eu am folosit doua borcanele cu ciuperci conservate)
- 50g unt
- o ceapa
- o legatura de patrunjel verde
- sare si piper negru macinat

Intr-un bol am amestecat ouale cu laptele si faina. Compozitia rezultata am turnat-o intr-o tava captusita cu hartie de copt. Compozitia este lichida.



Am bagat tava la cuptor, la foc mare, pe raftul din mijloc al cuptorului, timp de 10 minute. Dupa aceste 10 minute am scos tava din cuptor si am presarat peste foaie jumatate din cascavalul ras. Am bagat iar tava la cuptor 5 minute, cat sa se topeasca cascavalul.




 Intr-o tigaie am calit in unt ceapa taiata marunt. Cand a devenit sticloasa am adaugat sare si piper macinat. Dupa un minut am adaugat si ciupercile (scurse de apa) si le-am calit si pe ele. Daca folositi ciuperci proaspete, le tineti pe foc pana se evapora toata apa care o lasa.


La sfarsit am adaugat patrunjelul tocat.


Compozitia am asezat-o uniform peste foaia de omleta si am presarat cealalta jumatate de cascaval razuit.


Am rulat cu grija si am impachetat rulada in hartie de copt de copt. Am lasat rulada la frigider pana a doua zi. Poate aici am gresit. Ma gandesc ca daca o serveam fierbinte era pufoasa. La frigider s-au intrepatruns toate si rulada a devenit compacta.


A doua zi am taiat-o, am pozat-o si am mancat-o.






Rulada este minunata ca: aperitiv, gustare, mic-dejun, pachetel la scoala/serviciu.
S-aveti pofta!

miercuri, 22 august 2012

Mini - rulada aperitiv


Modelul acestei rulade l-am copiat dupa o poza ce am vazut-o pe Pinterest, care ducea la blogul Recipe Idea Shop's Blog. Am facut-o pentru a completa un aperitiv la o masa aniversara. Este o pata de culoare foarte interesanta pe un platou cu aperitive asortate. A avut mare succes si nimanui nu-i venea sa creada cat de simplu se realizeaza. Cantitatile de mai jos sunt pentru o masa cu invitati multi si ies multe bucati, deci daca vreti sa le faceti pentru 2-4 persoane va sfatuiesc sa injumatatiti cantitatile.

Ingrediente:
- 24 felii patrate de sunca presata
- 250g branza cu smatana
- 150g branza topita
- piper negru macinat
- marar verde sau uscat
- 12 castraveti murati (cat mai drepti)

Castravetii murati i-am pus intr-o strecuratoare ca sa se mai scurga de apa.
Intr-un castronel am amestecat branza cu smantana si branza topita. Am adaugat piper negru macinat si marar (uscat in cazul meu) dupa gust.



Doua felii de sunca presata le-am suprapus un pic (cam de-un deget) la unul dintre capete si le-am uns cu crema de branza. Am pus un catravete murat la unul dintre capetele scurte si am rulat sunca in jurul lui.


Au rezultat 12 rulouri.
Le-am pus pe o tavita si le-am bagat la congelator pentru doua ore. Astfel rulourile ingheata un pic si pot fi taiate mult mai usor.
Dupa ce le-am scos din congelator le-am taiat imediat in rondele groase de un deget. Cutitul trebuie sa fie foarte bine ascutit pentru a rezulta rondele taiate perfect si pentru a nu fi nevoiti sa apasam prea tare pe rulou si astfel sa-l golim de umplutura.


Acest aperitiv a stat alaturi de Checul cu mazareSalata de fasole cu smantana si usturoi si Pachetele cu carne.


S-aveti pofta!

duminică, 19 august 2012

Chec aperitiv, cu mazare


Daca vrei sa iesi din tipare si sa pregatesti ceva bun si mai putin vazut in alte parti pentru musafiri, te sfatuiesc sa faci acest chec aperitiv si te asigur ca vei primi numai cuvinte de lauda si multe cereri pentru reteta.
Imagineaza-ti feliile de chec aperitiv alaturi de alte aperitive minunate si ai sa vezi ca merita macar sa incerci, sa vezi cum e.
Eu am facut acest chec adaptand o reteta de chec dulce, desert. Am pastrat proportiile de la Checul simplu cu cirese si am schimbat unele ingrediente cu altele: in loc de zahar am pus telemea razuita, in loc de lapte am pus iaurt si in loc de cirese am pus mazare.
Cana folosita pentru masurarea ingredientelor este o cana obisnuita de lapte, de 200ml.
Ingrediente:
- 2 oua
- 1 cana telemea uscata, razuita
- 1/2 cana iaurt
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- 300g mazare
- 50g sunculita taraneasca
- 50g telemea uscata, razuita

Intr-un bol am batut bine, cu ajutorul unui mixer, ouale si telemeaua razuita.


Am adaugat iaurtul si apoi uleiul.



In compozitie am adaugat apoi faina amestecata in prealabil cu praful de copt si am amestecat bine.


La sfarsit am amestecat boabele de mazare. Eu am folosit mazare congelata. Am lasat punga de mazare la decongelat peste noapte in frigider si am folosit mazarea a doua zi.


Am dat drumul la cuptor si l-am lasat sa se incalzeasca.
Intr-o tava de cozonac captusita cu hartie de copt am pus coca rezultata si am nivelat-o.


Deasupra am presarat bucatele mici de sunculita taraneasca si telemea razuita. Am apasat usor cu mana pentru a le ajuta sa adere mai bine la coca.


Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, la foc moderat, pe raftul din mijloc, pentru aproximativ o ora. Este gata cand observati ca se desprinde de marginea tavii si trece cu brio testul scobitorii.


Am lasat checul sa se raceasca in forma in care l-am copt si l-am feliat numai dupa ce s-a racit bine.


L-am servit alaturi de Salata de fasole cu smantana si usturoi. Unii insa au preferat sa adauge Dulceata de ardei iute (Red chilli chutney).
Inca cateva poze, ca sa va fac pofta:




Checul asta este perfect si pentru pachetel la scoala sau la serviciu sau ca gustarica intre mese.
S-aveti pofta!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana