miercuri, 11 iulie 2012

Tort "Foc de tabara"


Acest tort l-am facut pentru ziua tatalui meu. Ii plac iesirile in aer liber si mancarea facuta la gratar, asa ca m-am gandit ca o sa-i placa mult acest model de tort.
Ingrediente:
*** Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
*** Crema:
- 1 litru lapte
- 4 linguri faina
- 3-4 linguri zahar
- 100g unt
- 1 lamaie mare, razuita de coaja si stoarsa bine)
- 1 esenta de lamaie
*** Decor:
- 200g ciocolata amaruie
- 100ml frisca lichida
- 15 dropsuri rosii
- 15 dropsuri galbene
- 15 - 20 sicksuri umplute cu crema
Prima data am pregatit sticla de zahar din care urma sa fac flacarile.
Am zdrobit un pic cu un ciocan dropsurile, separat, si le-am asezat intr-o tava micuta captusita cu hartie de copt astfel incat sa am o baza mai rosie si o baza mai galbena, deci nu am amestecat culorile.


Tava am bagat-o la cuptor pentru cateva minute, pana cand bomboanele s-au transformat intr-o masa compacta, semi-lichida.


Am scos tava din cuptor si am lasat-o la racit.
Pentru blat, am separat galbenusurile de albusuri. Albusurile le-am batut spuma tare cu trei linguri de zahar, iar galbenusurile impreuna cu celelalte trei linguri de zahar le-am amestecat bine intr-un alt castron, pana cand s-a topit zaharul. Cu miscari usoare, de jos in sus, cu un tel, am incorporat in spuma de albusuri crema de galbenusuri, faina si cacao (cernute impreuna).
Intr-o tava rotunda, captusita doar pe fund cu hartie de copt am turnat compozitia obtinuta. Tava am bagat-o la cuptor, pe raftul din mijloc, la foc potrivit, pentru aproximativ 45 minute. E gata cand trece testul scobitorii.



Am lasat blatul sa se raceasca in tava si am pregatit crema.
Intr-o craticioara am topit untul la foc mic si am calit in el cele 4 linguri de faina. Faina nu trebuie sa-si schimbe culoarea, doar trebuie sa absoarba untul topit.



Am turnat laptele, esenta de lamaie, 3 linguri de zahar si coaja de lamaie si am lasat pe foc mic, amestecand mereu cu telul pentru a preveni formarea de cocoloase. Dupa ce s-a format o budinca parfumata si legata bine, am stins focul si am adaugat zeama de lamaie putin cate putin, pana cand crema a capatat gustul dorit.



Blatul l-am taiat in trei foi.
Tava in care am copt blatul am captusit-o cu folie alimentara. Am asezat o foaie de blat, am stropit-o cu putin suc de lamaie si am turnat peste ea jumatate din crema fierbinte. Peste crema am pus inca o foaie de blat, am stropit-o cu suc de lamaie si am turnat pestea ea restul de crema.



Am pus si ultima foaie de blat si am presat usor cu mainile. Am acoperit tava cu o punga si am bagat-o la frigider peste noapte.


A doua zi am rasturnat tava pe un platou si am indepartat folia alimentara.
Intr-un ibric am topit ciocolata in frisca lichida incalzita si am turnat amestecul peste tort.



Am lasat glazura sa se raceasca bine si apoi am ornat tortul cu cioburi mari din geamul de bomboane topite si sticksuri umplute cu crema.


In sectiune arata asa:



A fost foarte bun si tatalui meu i-a placut mult de tot.
La multi ani tati! Sa ai un an bun si prosper, lipsit de suparari si boli, plin de zile frumoase si clipe minunate!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana