marți, 17 iulie 2012

Gogosi turnate, cu iaurt


Luna aceasta, la provocarea secreta a Amei, mi-a fost repartizat blogul In bucataria mea. Andreea face mancare buna buna si mi-a fost foarte greu sa aleg o singura reteta pe care sa o incerc in cadrul acestei provocari. De ce m-am oprit la reteta asta? Pentru ca suntem fani gogosi si pentru ca nu-mi venea sa cred ca printr-un procedeu atat de simplu pot obtine pufoseniile dulci, atat de placute noua.
Ei bine, gogosile cu iaurt facute dupa reteta asta, au iesit nesteptat de bune, pufoase si multe. Se fac foarte repede si sunt perfecte pentru musafirii neasteptati. Doua mici modificari am adus retetei originale: in loc de coaja de portocala am pus coaja de lamaie, iar faina am pus 250g, nu 220g recomantade, pentru ca aluatul meu era prea moale.
Sarut mana pentru reteta Andreea!

Ingrediente:

- 2 oua
- 1/2 cana zahar (eu am folosit fructoza pentru ca nu mai aveam zahar)
- 1 cană iaurt
- 250 g făina
- 1 pliculet zahăr vanilat
- coaja de la o lamaie mare
- 1/2 de pliculet de praf de copt
- ulei pentru prajit

Ouale impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie le-am batut bine cu mixerul.



Am adaugat iaurtul si faina amestecata cu praful de copt si am continuat mixarea.


Am obtinut un aluat curgator, de consistenta smantanii.


Am pus uleiul la incins intr-o craticioara mica. Dupa ce s-a incins uleiul, am dat focul mic, mi-am pregatit o strecuratoare pentru gogosile prajite si am inceput operatiunea de prajire.
Cu o lingura luam din compozitie si turnam in uleiul incins. Trebuie avut grija sa nu lasam prea multe urechi pentru ca acelea se vor arde repede. Trebuie turnata compozitia intr-un singur loc si repede.


Gogogsile se vor umfla imediat si se vor ridica la suprafata.


Au tendinta de a se intoarce singure, deci fiti cu ochii pe ele si aveti grija sa se prajeasca pe toate partile. Se fac foarte repede, deci nu puneti multe gogogele la prajit daca vreti sa nu vi se arda.



Dupa ce s-au prajit, le-am scos intr-o strecuratoare (desi nu era nevoie pentru ca nu raman uleioase daca le scoateti ca mine, cu un cleste de friptura).


Pentru a se observa mai bine cam cat de mari sunt, am facut o poza edificatoare:


Fierbinti le-am pudrat cu zahar pudra si le-am servit.



Sunt foarte bune atat calde cat si reci. Nu raman crude inauntru, cresc mult la prajit si sunt foarte parfumate de la coaja de lamaie folosita. Din cantitatile de mai sus au iesit multe gogosele, care au fost mai mult decat suficiente pentru 4 adulti pofticiosi si mari amatori de gogosi. Abia astept sa i le fac si junioarei cand se intoarce din vacanta.


Si o poza cu sectiunea, drept dovada de pufosenie perfecta:


Rapid, gustos, spornic, dulce... Ce mai poti cere?
S-aveti pofta!