vineri, 29 iunie 2012

"Raffaello" cu lapte condensat


Stiu, sunt o gramada de retete pentru aceasta bomboana delicioasa cu nuca de cocos. Fiecare are un pic mai mult de ceva, un pic mai putin de altceva, adaugari de ingrediente, omisiuni de ingrediente...
Ei bine, eu nu am mai facut niciodata pana acum Raffaello si pentru ca sunt multumita de aceasta experienta am decis ca merita sa apara pe blog, pentru aducere aminte si inspiratie ulterioara.
Ingrediente pentru 48 buc:
- 2 cutii lapte condensat (2x390g)
- 300g fulgi nuca de cocos + 50g fulgi nuca de cocos pentru decor
- 4 linguri lapte praf


Intr-o craticioara am infierbantat laptele condensat, fara a-l fierbe. L-am amestecat cu fulgii de cocos si cu laptele praf, avand grija sa nu se formeze cocoloase si apoi am lasat compozitia sa se raceasca bine.


Dupa ce s-a racit, am bagat craticioara in frigider pentru doua ore, pana s-a intarit usor.


Pe o tavita am pus 50g fulgi de nuca de cocos si apoi m-am apucat de modelat bombonele cu mana uda. Fiecare bombonica am tavalit-o prin fulgi de nuca de cocos pana se acoperea pe toate partile, apoi o asezam cu grija pe o tavita.
Iata si productia la hectar:



Tavitele le-am bagat iar la frigider, unde le-am lasat peste noapte.
A doua zi le-am servit si au fost foarte apreciate.




Bineinteles ca se poate adauga in compozitie o foaie de napolitana faramitata si/sau o migdala in centrul fiecarei bombonici, dar eu nu am avut la indemana si nici n-am vrut sa mai aman prepararea acestor bombonele. Au iesit foarte bune si dulci, asa cum le sta bine unor bombonele.
S-aveti pofta!

luni, 25 iunie 2012

Negerek - budinca de dovlecei (turceasca)


Aceasta reteta am preluat-o de pe blogul Yogurt Land si seamana foarte mult cu cealalta budinca de dovlecei prezentata pe blog in august 2011, Pastalopitta - budinca de dovlecei (macedoneana). Ingredientele sunt aceleasi pentru compozitia principala, doar cele pentru finalizarea preparatului sunt altele. Pe blogul Yogurt Land se precizeaza ca este o reteta turceasca si ca numele ei original este Negerek. Eu nu stiu cui sa dau dreptate. Eu vroiam sa fac ceva cu dovlecei, iar disputa asta cu nume si origini nu m-a impiedicat sa incerc si aceasta variata foarte putin modificata a Pastalopittei.
Ingerdiente:
- trei dovlecei tineri (aproximativ 700g)
- 1/2 cana orez
- 3 catei de usturoi
- 250g telemea bine scursa de zer (eu am folosit de capra)
- 3 oua
- 3 fire ceapa verde
- o legatura mica de patrunjel verde
- o cana cu lapte
- doua rosii
- un ardei gras verde
- o lingura seminte de susan
- o lingura seminte de in
- sare, piper macinat


Dovleceii i-am razuit cu tot cu coaja si NU i-am scurs de zeama. Peste ei am adaugat orezul, usturoil zdrobit, telemeaua razuita, ouale, ceapa verde si patrunjelul taiate marunt.


Le-am amestecat pe toate si am adaugat sare si piper macinat dupa gust.
Intr-o tava cu peretii inalti (25x30 cm), captusita cu hartie de copt, am turnat compozitia obtinuta si am nivelat-o cu o lingura.



Deasupra am ornat cu felii de rosii si ardei gras.


Peste ele am turnat laptele.


La sfarsit am presarat semintele de in si de susan.


Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc mediu. Cand deasupra se formeaza o crusta aurie si marginile compozitiei se desprind usor de hartia de copt, budinca e gata (la mine a durat aproximativ 50 minute).



Inainte de a fi servita trebuie lasata ce putin o jumatate de ora sa-si traga sufletul.
Se poate servi atat calda cat si rece pentru ca este la fel de buna.
Este satioasa si poti pacali usor cu ea un mesean care nu e fan dovlecei.




Mic dejun, cina, pachetel la serviciu, gustarica intre mese - e perfecta pentru toate.
S-aveti pofta!

joi, 21 iunie 2012

Chiftelute de ton nepreparate termic


Luna trecuta m-am inscris pe lista permanenta a Amei (Ama in bucatarie), cea care a pus la cale un proiect foarte interesant numit "Provocarea secreta". In cadrul acestui proiect, blogurile inscrise primesc pe mail, la inceputul lunii, adresa unui alt blog culinar inscris. Dupa ce primesti acel mail, iei la puricat blogul respectiv si iti alegi o reteta pe care trebuie sa o reproduci si tu, urmand sa scrii pe blogul personal despre ea. Chestia este ca nu trebuie sa divulgi numele blogului desemnat pana cand nu postezi reteta aleasa pentru a fi incercata.
De ce m-am inscris? Pentru ca nu vreau sa mai cumpar reviste culinare. Prefer sa rasfoiesc un blog in care vad retete probate si explicate pe intelesul tuturor. Provocarea aceasta imi ofera posibilitatea de a descoperi bloguri pe care nu le-am vizitat niciodata si de a incerca retete noi si interesante.
Mie luna aceasta, in urma tragerii la sorti, mi-a fost desemnat blogul Irinei (Bucataria Irinei). Blogul ei este intesat cu retete care mai de care mai apetisante si marturisesc ca mi-a fost foarte greu sa ma opresc la o reteta. Am ales Chiftelute de ton cu mac pentru ca aveam toate ingredientele la indemana, pentru ca este conforma cu dieta Montignac (faza I) si pentru ca mi-au placut cum aratau in poza. Nu-mi pare rau ca m-am oprit la aceasta reteta pentru ca rezultatul a fost unul foarte bun si aspectuos. Eu am schimbat un pic cantitatile.
 Am mai ales de pe blogul ei si am pus in lista "de incercat in viitorul foarte apropiat": Nucile umplute cu crema de nuci, Salam de biscuiti si  Pui cu gorgonzola si nuci

Ingrediente pentru 22 bucati:
- doua conserve de ton in ulei (170gx2)
- 100g unt la temperatura camerei
- 2 lingurite mustar (fara adaos de zahar)
- 2 linguri de smantana groasa 
- 1 lingurita marar tocat
- sare si piper macinat
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 50g mac
Am pus la scurs tonul din conserva, apoi l-am amestecat intr-un bol cu untul la temperatura camerei, mustarul, smantana, sucul de lamaie si mararul tocat. Am potrivit gustul cu sare si piper macinat.


Am acoperit castronelul cu un capac si l-am bagat la frigider peste noapte. A doua zi compozitia era teapana bine, dupa cum se poate observa in poza de mai jos (special am infipt lingurita in mijlocul compozitiei, pentru a se vedea cat este de tare).


Cu mana umezita cu apa am format bilute (nu prea mari, o lingurita plina) din compozitia cu ton, pe care le-am tavalit prin mac pana s-au acoperit pe toate partile.


Productia la hectar:


Chiftelutele le-am bagat la frigider, unde trebuie sa stea cel putin doua ore. Se servesc reci.




Sunt foarte bune si arata minunat. Constituie un aperitiv usor si cu siguranta veti impresiona cu ele daca va hotarati sa le incercati si voi.
O poza si cu sectiunea:


S-aveti pofta!

miercuri, 20 iunie 2012

Pizza cu fulgi de ovaz, la cuptorul cu microunde


Dimineata, cand ai manca ceva si nu stii ce, incearca aceasta pizza cu fulgi de ovaz. Bineinteles ca poti manca fulgii de ovaz cu lapte, dar de ce se nu incerci si altceva? Pizza asta e gata in 10 minute, cu tot cu pregatire, e satioasa, e buna, e o alternativa la micul dejun cu care te-ai obisnuit. Cateodata e bine sa mai iesi din monotonia obisnuintelor si sa incerci ceva nou, nu?
Ingrediente:
 - 1 ou
 - 2 linguri fulgi de ovaz
 - o ceapa rosie mica
 - cateva masline verzi taiate rondele
 - 1/2 ardei gras rosu mic
 -  cateva fasiute de sunculita taraneasca
 - 4 feliute de cascaval


Intr-un castronel am batut oul cu o furculita, fara a insista prea tare. Am adaugat taratele si am amestecat bine.


 Pe o farfurie fara modele metalice am pus hartie de copt. Am turnat compozitia cu ou peste hartia de copt, in forma rotunda.


Peste compozitie am asezat celelate ingrediente, in afara de cascaval, dupa gust.


Farfuria am bagat-o apoi in cuptorul cu microunde, la putere maxima, pentru 4 minute. 
Am scos-o, am asezat si cascavalul si am bagat iar pizza la microunde pentru 30 de secunde, cat sa se topeasca cascavalul.







Se serveste imediat.
Cateva poze cu sectiune, pentru a vedea cat de fain arata si inauntru:




Bineinteles ca deasupra se poate pune orice altceva va place.
Am facut aceasta pizza si pentru pachetel la birou si spre bucuria mea blatul nu s-a intarit, ci a ramas exact asa cum era cand am scos pizza din cuptor.
Reteta este conforma cu faza II a dietei Montignac.
S-aveti pofta!

PS Am facut acest gen de pizza si cu tarate in loc de fulgi de ovaz si a iesit minunata. In plus aceea era perfecta pentru faza I a dietei Montignac. Reteta o gasiti aici: Pizza cu tarate (la cuptorul cu microunde).

luni, 18 iunie 2012

Baton de ciocolata cu lapte condensat


Titlul spune aproape totul despre acest desert. Spun "aproape" pentru ca batonul despre care vorbim azi contine si nuci prajite. Este un baton foarte dulce, cu o consistenta ca de caramele, ce se poate taia in fel si chip.
 Trei ingrediente sunt necesare:
 - o cutie lapte condensat (390g)
 - 400g ciocolata (eu am folosit amaruie, cu 75% cacao)
 - doi pumni de miez de nuca usor prajit in tigaie uscata



Intr-o craticioara am pus la foc mic laptele condensat si ciocolata rupta in bucatele.


Am lasat pe foc pana cand s-a topit toata ciocolata.


Dupa ce ciocolata s-a topit am oprit focul si am adaugat in compozitie miezul de nuca usor prajit intr-o tigaie uscata.


Am turnat imediat amestecul obtinut intr-o caserola captusita cu hartie de copt si am nivelat.



Caserola am lasat-o la temperatura camerei pana s-a racit bine, apoi am bagat-o la frigider. Si apoi am facut planton pe langa frigider, ca nu era chip sa scap de " dusmani". Imediat ce am constatat ca pasta s-a intarit, am taiat-o in bucati (nu foarte artistice si nici egale, c-asa-i la razboi), i-am facut cateva poze pe ascuns, pentru gazeta, si am mituit "dusmanii" cu ele sa ma lase si pe mine la calculator.






Am auzit ca la frigider se pastreaza multa vreme, dar eu nu pot confirma acest lucru pentru ca in nici 24 de ore a disparut. Ceea ce pot confirma este ca se face ultramegasupernemaintalnit de usor si ca "dusmanii" o vor adora. Eu mi-am "cumparat" cu ele o ora si jumatate la calculator :D
S-aveti pofta!