luni, 27 februarie 2012

Chec de legume cu telemea si tarate de grau


Acest chec este conform cu faza I a dietei Montignac si este rezultatul unei idei venite in urma contemplarii ingredientelor pregatite pentru altceva :) Este perfect in orice moment al zilei, ba chiar poate fi luat si la pachetel.
Am folosit urmatoarele ingrediente:
- 4 oua
- 200g telemea de oaie
- un ardei capia verde
- un ardei capia rosu
- 2 rosii mai mici
- 4 linguri tarate de grau
- un pliculet praf de copt ( eu am uitat de el si checul avea mare nevoie)

Legumele le-am taiat marunt.
Am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut spuma tare.
Telemeaua am razuit-o.


Am aprins focul la cuptor si am captusit o tava de cozonac cu hartie de copt.
Tarata am amestecat-o cu legumele. Acum trebuia sa amestec si praful de copt.


In albusurile batute spuma am incorporat usor galbenusurile sparte, jumatate din telemeaua rasa si legumele amestecate cu tarate.


Compozitia rezultata am turnat-o in tava pregatita si am nivelat usor. Deasupra am presarat si restul de telemea razuita.


Am bagat tava in cuptorul fierbinte, la foc moderat, pe raftul cel mai de sus al cuptorului si am lasat-o acolo 45 de minute. Checul trebuie sa aiba culoare aurie si la apasare sa fie bine inchegat.




Chiar daca nu a crescut, a fost foarte bun si bine facut.
Cateva poze cu sectiuni:










Ideea in sine este foarte buna si versatila. Se poate folosi o gama variata de legume, ba chiar si bucatele de carne de pui. Cert este ca te lasa mult sa improvizezi.
Seamana foarte mult cu umplutura unei tarte. Consistenta este pufoasa si un pic umeda din cauza rosiilor. Praful de copt l-ar fi ajutat sa mai creasca un pic.
Se va repeta, in mod sigur.
Pofta buna!

miercuri, 22 februarie 2012

Racitura de pui


Carnita buna, intr-o gelatina condimentata si gustoasa, cu parfum de usturoi. O mancare usoara, gustoasa si satioasa, perfecta pentru o zi mohorata de februarie.
 Ingredientele? Foarte putine si foarte ieftine. Un mare plus pentru mine: este perfecta si se incadreaza la fix in dieta pe care o tin in acest moment, dieta Montignac faza I. Se poate manca dimineata, la pranz sau seara, deci e perfecta pentru orice parte a zilei. Este potrivita si in dieta Dukan.
Ingrediente:
- 1kg tacamuri de pui (gaturi, spate, aripioare, carcasa de la piept si multe gheare)
- 6 catei de usturoi
- 1 plic gelatina alimentara (17g)
- sare si piper macinat

Tacamurile se spala si se curata de eventualele resturi de pene si piele superficiala.
Am pus tacamurile in oala si le-am acoperit cu apa rece. Apa nu trebuie sa depaseasca decat cu vreo trei degete tacamurile. Focul la aragaz l-am pastrat micut si am avut grija sa spumuiesc bine, ori de cate ori a fost nevoie.


Am lasat oala pe foc aproximativ 2.5 ore, timp in care zeama a scazut bine si nu mai depasea cu mult tacamurile. Am oprit focul si am scos toate bucatelele din zeama in alt vas. Zeama am sarat-o dupa gust (atentie! prea multa sare impiedica coagularea raciturii!).
Am pregatit o strecuratoare, un bol mare, o carpa subtire si curata, vase mici pentru servit rezultatul final.
Strecuratoarea am pus-o peste bolul mare, in strecuratoare am asezat carpa, iar in carpa am pus usturoiul pisat.


Am turnat apoi zeama peste usturoi si am lasat asa, pentru ca usturoiul sa parfumeze zeama, pana cand am curatat carnea de pe oase.


De ce am pus carpa? Pentru ca nu-mi place grasimea multa ce se aduna deasupra raciturii si am vrut sa o diminuez si pentru ca nu-mi place nici sa las usturoiul in racitura.
Am scos strecuratoarea din vasul cu zeama si carnita curatata de pe oase am impartit-o in vase mici.


Gelatina am pregatit-o dupa indicatiile de pe plic si am amestecat-o in zeama, apoi cu un polonic am impartit frateste zeama in toate castronelele.


Deasupra am pudrat cu piper macinat si am dus castronelele in camara, la rece.
A doua zi arata asa:



Pofta buna!

marți, 14 februarie 2012

Chili con carne


Nu am precizat pana acum, dar din 24 ianuarie 2012 tin dieta Montignac. Din aceasta cauza, pe blogul meu vor fi publicate multe retete in conformitate cu aceasta dieta.
Acest fel de mancare este perfect pentru faza I a acestei diete. Sursa mea de inspiratie: Soapte culinare.
Ingrediente:
- 1kg de fasole rosie gata fiarta
- 4 linguri ulei
- 3 cepe mari
- 5 catei de usturoi
- 1 kg carne tocata de vita
- sare,piper macinat, boia iute (sau dulce) de ardei, ienibahar macinat
- 1 conserva mare de rosii fara pielita in suc propriu
- aproximativ 2 l supa (sau 1 1/2 l supa si 1/2 l vin rosu)

Pentru gustul meu, mancarica a iesit cam apoasa, prin urmare data viitoare voi scadea cantitatea de supa la jumatate.
Am taiat marut ceapa si usturoiul si le-am calit in ulei.


Dupa ce ceapa a devenit sticloasa, am adaugat carnea tocata. Amestecand des, am lasat carnea pe foc pana si-a schimbat culoarea si a devenit sfaramicioasa.


 Am adaugat condimentele si rosiile cu tot cu sucul de rosii din conserva. Am lasat sa fiarba vreo 10 minute, apoi am adaugat supa.



Am acoperit oala cu capac, am micsorat focul si am lasat mancarea la fiert 30 minute. Dupa cele 30 de minute am adaugat fasolea rosie gata fiarta si am mai lasat mancarea pe foc, fara capac, un sfert de ora.

 Se serveste fierbinte.


Pofta buna!

vineri, 10 februarie 2012

Gulas de carne


Ce merge cel mai bine pe vremea asta ? Un gulas la ceaun! Cu multa carne, galuste pufoase si sos delicios!
Cam asta a fost cererea familiei cand am intrebat ce sa le mai fac de mancare. Si cum ordinul se executa, nu se discuta, am adunat pe masa ingredientele, am scos ceaunelul din camara si am dat drumul la radio. De ce am dat drumul la radio? Pai mie imi place sa ascult radio cand fac mancare.

Ingrediente:
 - 2 carnati afumati
- 1kg piept de porc, cu os si/sau fara os
- un plic boia de ardei dulce (17g)
- 5 linguri ulei
- o ceapa mare
- sare si piper macinat
Pentru galuste:
- 1 ou
- o lingura cu varf de smantana
- un pic de sare (cat iei in trei degete)
- faina cat cuprinde

Ceapa am taiat-o marunt si am calit-o un pic in ulei. Peste ea am adaugat carnatii taiati felii si am mai lasat pe foc pana cand ceapa a devenit sticloasa.


Am adaugat carnea taiata bucati potrivite si am mai lasat pe foc, amastecand des, pana cand carnea si-a schimbat culoarea.



Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea, am adaugat sare ( o lingurita), piper macinat si tot plicul de boia de ardei dulce.



Dupa ce am amestecat bine totul, am turnat apa cat sa fie carnea acoperita, am micsorat focul si am gulasul la fiert aproximativ 40 minute, avand grija sa amestec compozitia din cand in cand.


Dupa ce carnea a fiert, m-am apucat de galuste.
Intr- un castronel am batut bine oul cu smantana si sare, apoi am adaugat faina, lingurita cu lingurita, pana cand compozitia a ajuns la consistenta unei creme legate bine.




Pentru a forma galuscutele, cu o lingurita am luat din "crema " si am pus in zeama clocotinda a gulasului.




Galuscutele nu au nevoie de mult timp pentru a fi gata. Se fierb in aproximativ 15 minute.
Gata!
Mancarea se serveste fierbinte, alaturi de muraturi.
Fara sos:


Cu sos:






Reteta de fata este dintr-o carte veche de bucate, mostenita de la tatal meu cand m-am maritat. Tatal meu era si este bucatarul in familie. Copil fiind, de foarte multe ori il vedeam pe tata cum rasfoia cartea asta in cautarea inspiratiei. E de la sine inteles cat de tare m-am bucurat cand am primit-o cadou.
Pentru ca tot ce am facut din cartea asta a iesit foarte bun, m-am gandit sa iau exemplul lui Julie ( Julie & Julia ) si sa fac pe blog o noua rubrica cu retete numai din cartea asta.
Cartea se numeste Carte de bucate, editia a III-a, a fost tiparita in anul 1970 si autorii ei sunt : Maria Iliescu, Rada Nicolaie si Elena Baltag.