joi, 19 ianuarie 2012

Curry cu amestec de carnuri


Initial s-a vrut a fi o tochitura, insa lucrurile au luat o alta intorsatura si a iesit mancarea de fata, absolut delicioasa. Sosul ala a mers perfect cu mamaliguta pripita si cu muraturi. Chiar daca de data asta nu am cine stie ce poze frumoase, pun reteta deoarece nu vreau sa se piarda. Sigur o refac!
 Curry, conform Wikipedia, este numele generic adoptat în Occident pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către coloniștii britanici din India și era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry deriva din “kari” însemnând “sos” în limba tamilă. De fapt, cuvântul este foarte puțin utilizat în India, unde se preferă denumiri locale, dintre care cea mai cunoscută este “massala” care înseamnă "amestec".
Ingredientele folosite nu au fost cantarite, prin urmare nu pot da canditati exacte. Sper ca din poze sa se observe cam cat si ce s-a folosi exact.
- 2 cepe
- 1 lingurita praf de curry
- o jumatate de carnat afumat de casa (aproximativ 250g)
- coaste de porc cu carne (aproximativ 1kg)
- maruntaie de pui (aproximativ 500g)
- bulion (aproximativ 200g)
- o lingura de faina
- sare si piper macinat
- ulei (aproximativ 5-6 linguri)

Ceapa am taiat-o marunt si am calit-o in ulei. Cand a devenit sticloasa, am adaugat praful de curry si am amestecat bine.


Carnatul afumat l-am taiat in rondele si l-am pus la calit peste ceapa.


Dupa un minut am adaugat coastele de porc cu carne si le-am lasat sa se perpeleasca alaturi de ceapa si carnati vreo 5 minute. Am avut grija sa amestec mereu si sa intorc bucatile de coaste cu carne pe toate partile.  Dupa cele 5 minute am turnat o cana de apa peste toate si le-am lasat in pace, la foc mic, cam o jumatate de ora.


La urma am adaugat maruntaiele de pui. Ele nu au nevoie de prea mult timp sa fie gata, de aceea le-am lasat la urma. 




Dupa vreo 15 minute am adaugat bulionul si inca o cana de apa deoarece noi suntem mari amatori de sos.


Dupa ce a dat un clocot, am ingrosat sosul cu o lingura de faina desfacuta in jumatate de cana de apa. Am potrivit gustul cu sare si piper macinat, am mai lasat 5 minute pe foc apoi am dat cratita la o parte de pe aragaz. Am facut repede o mamaliguta pripita si am mancat cu pofta.
Uite si o poza (ca naiba!) cu blit:


Mor de ciuda ca pozele astea nu arata cum trebuie bunaciunea de mancare. Lasa ca o mai fac o data, pe lumina, si atunci ii fac poze frumoase :)
Pofta buna!