Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din octombrie, 2011

Prajitura Rigo Jancsi

Exista prajitura perfecta? Da, exista! Dupa umila mea parere Rigo Jancsi este prajitura perfecta. Alune de padure, ciocolata, blat pufos... Isi poate dori cineva mai mult de atat?Am admirat-o din umbra multa vreme, i-am privit cu gura cascata miile de poze facute de gospodine pricepute, o visam uneori si-mi imaginam gustul ei, insa mi-a trebuit mult pana sa prind curaj si sa o reproduc in bucatarioara mea. Prima data am facut cunostinta cu minunatia asta de prajitura, face to face daca pot spune asa, anul trecut, cand am avut placerea si onoarea sa o cunosc personal si pe Andi Tudor (Dimineti insorite), o bucatareasa priceputa tare, din ale carei maini ies numai minunatii. Nu ma credeti? Vizitati blogul ei, Dimineti insorite, si-mi veti da dreptate.Inainte de a trece la altele, va avertizez ca prajitura asta da dependenta! :)
Ingrediente: **Blatul:
- 7 oua
- 120g faina
- 70g cacao
- 75ml lapte
- o lingurita praf de copt (nu un plic)
- 250g zahar
- 50g alune de padure macinate (hazeln…

Rosii mititele transformate...

... in sos de rosii si in muratruri :)


Povesteam cu o alta ocazie ca in gradina parintilor mei au crescut cateva tufe ce au rodit niste rosii mici mici mici. Ca sa intelegeti cat de mici, iaca o poza edificatoare:


Au pielita foarte subtire si se sparg foarte repede, insa sunt delicioase.
Cu ocazia curateniei de toamna in gradina, sotul meu a avut rabdarea sa culeaga toate mini-rosiutele si toate mini-gogonelele, aducandu-mi-le apoi acasa ca pe o comoara de pret.
Mini-gogonelele le-am spalat bine si le-am asezat cu grija in borcane alaturi de frunze si felii de telina, marar, cimbru si boabe de mustar. Peste ele am turnat saramura (o lingura de sare la un litru de apa). La iarna vom manca gogonele cu lingura :)


Mini-rosiutele le-am transformat in suc in robotul de bucatarie.

Sucul de rosii l-am pus la fiert pe foc mic si l-am lasat sa fiarba pana a ajuns la consistenta dorita de mine, apoi i-am potrivit gustul cu sare si piper. Sfat: puneti sucul de rosii la fiert intr-o oala mare deo…

Red chilli chutney

Sau dulceata de ardei iute :)Sub denumirea de dulceata de ardei iute am facut cunostinta cu reteta asta de sos acru-dulce-picant. Fetele de pe forumul Fabs.ro mi-au spus insa ca de fapt minunatia asta se numeste chutney. Oricum s-ar numi, gemo-sosul asta este exceptional atat alaturi de legume cat si alaturi de carne.Ingrediente? Doar trei : otet, zahar si ardei iute curatat de seminte si nervuri, in cantitati egale. Mie din 500g de ardei iute, 500g de zahar si 500 ml otet mi-au iesit doua borcanele (400g) si jumatate de sos.Ardeiul iute l-am spalat si l-am curatat de seminte si nervuri, apoi l-am tocat marunt cu ajutorul robotului de bucatarie.


Am fiert otetul cu zaharul pana s-a ingrosat, ca si un sirop de dulceata, apoi am adaugat ardeiul iute tocat si am mai fiert pana a ajuns la consistenta dorita.


L-am turnat fierbinte in borcane, am inchis bine capacul, apoi am intors borcanele cu gura in jos pentru cateva minute. Borcanele le-am invelit apoi intr-o paturica si le-am lasat la …

Vita cu cartofi si galbiori

Nu stiu daca ma crede cineva, insa este prima oara cand mananc galbiori. I-am vazut de foarte multe ori de-a lungul timpului in piete sau la margine de drum, insa niciodata nu m-au ademenit atat de tare incat sa cumpar. Voi fi sincera pana la capat si voi recunoaste ca nu prea imi inspirau incredere. Intr-o seara, fiind la cumparaturi cu sotul meu intr-un supermarket, am vazut la raionul de legume, in cosulete simpatice de lemn, acesti galbiori dragalasi. Am luat un cosulet in mana si ma tot uitam la ciupercute, intorcand cosuletul pe toate partile. Dupa cateva minute insa, l-am pus inapoi pe raft. Sotul meu m-a vazut si a inceput sa rada. A luat cosuletul cu galbiori si l-a pus in cosul nostru de cumparaturi, spunandu-mi : " Ce te tot codesti atata? Hai sa incercam!". Pana aici toate bune. La raionul de reviste si ziare am vazut revista Bucataria pentru toti. Ce credeti ca avea pe coperta? Ei bine, o prea-frumoasa mancare ce continea galbiori. Era clar ca soarta hotarase d…

Gogosi clasice

Dupa multe zile in care am lasat pe ultimul loc postarea pe blog, iata ca azi a venit si momentul liber in care pot publica o noua reteta. Noua nu prea e ea, pentru ca e veche de cand lumea, dar e mereu in actualitate.
Cui ii plac gogosile, sa ridice mana sus!
Cui nu-i plac gogosile, il invit sa-si revizuiasca parerea si apoi sa-si schimbe declaratia.
Simple de facut, bune rau,spornice, ieftine. Si cu asta cred ca am elogiat destul dodolutele astea, asa ca sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba.
Avem nevoie de:
- 250 gr faina
- 3 linguri zahar
- 1 ou
- 100 ml lapte caldut
- 1 plic drojdie uscata sau un cubulet de drojdie proaspata (25g)
- un praf sare
- coaja rasa de lamaie sau portocala
- zahar pudra pentru tavalit

Incalzim putin laptele.
Intr-un pahar amestecam drojdia cu o lingura de zahar si doua linguri de lapte caldut si o lasam 10 minute sa faca spume si sa se umfle in pene. Intre timp cantarim faina necesara si o punem intr-un castron incapator, iar oul il batem bi…