sâmbătă, 24 decembrie 2011

Sarbatori fericite!

Va urez din tot sufletul sarbatori fericite si frumoase, cadouri multe, masa bogata si casa plina de veselie!
Daca ati fost cuminti, Mos Craciun sigur nu o sa ocoleasca casa voastra. Nu uitati insa si adevaratul motiv pentru care sarbatorim Craciunul: nasterea lui Isus. Fiti buni si darnici, alungati supararea si gandurile negre, incercati sa faceti pace cu voi si cu cei cu care v-ati certat.
Craciun fericit!

Primiti-ma si pe mine cu colinda!

vineri, 23 decembrie 2011

Placinta cu carne si bere


Placinta de fata se vrea a fi in cazul meu o cina, insa poate fi si un aperitiv foarte apreciat. Este foarte usor de facut si nu necesita diplome in bucatareala, arata minunat si e foarte gustoasa si satioasa. Poate fi servita si copiilor, deoare alcoolul din bere se evapora in timpul coacerii.
Ingrediente:
- 1kg carne tocata, de preferat amestec porc si vita
- 1 pachet foi de placinta (recomand Bella)
- 6 oua
- 2 cepe marisoare
- 5 catei de usturoi
- sare si piper negru macinat
- cimbru uscat si macinat si orice alte condimente care va plac si credeti ca se potrivesc
- 500 ml bere de care va place, eu va recomand o bere mai amaruie - Newmarkt
- 5 linguri ulei

Lasam foile de placinta sa se decongeleze.
Tocam ceapa si usturoiul marunt si le calim in ulei.


 Adaugam carnea tocata si o lasam pe foc pana isi schimba culoarea si scade un pic zeama ce si-o lasa.




 Amestecati periodic pentru a evita lipirea compozitiei de fundul cratitei. Condimentati dupa gust. Cand este gata, opriti focul lasati carnea sa se raceasca.
Pregatiti o tava incapatoare si cu peretii inalti. Nu este nevoie ca tava sa fie unsa.
Intr-un bol incapator bateti bine ouale. Adaugati berea si amestecati bine. In reteta originala, data de o vecina, scria ca trebuie sa separ ouale si sa bat spuma albusurile apoi sa adaug galbenusurile si berea. Prima data asa am facut insa a doua oara cand am facut placinta asta am batut ouale intregi si apoi am amestecat cu bere. Nu a fost nici o diferenta notabila in rezultatul final, deci linistite puteti alege "scurtatura".



Foile de placinta le desfaceti cu grija si le impartiti in trei.
Intindem in tava prima parte de foi. Peste ele punem jumatate din carnea calita. Acoperim cu a doua parte de foi, care la randul lor vor fi acoperite de a doua jumatate de carne calita. Intindem si ultimul rand de foi de placinta, apoi cu un cutit bine ascutit taiem placinta in bucati (patrate sau romburi, dupa imaginatia si preferinta fiecaruia). Turnam peste placinta compozitia de oua si bere si lasam tava pe masa cel putin 20 minute si cel mult 30 pentru a da timp foilor sa se inmoaie si sa absoarba din lichid. In acest timp incingem cuptorul.






Dupa ce a trecut timpul de odihna si imprietenire, bagam tava la cuptor, pe raftul de sus, la foc moderat. Este gata cand deasupra s-a format o pojghita aurie. Timp aproximativ: 50 minute.



Lasam placinta sa-si traga sufletul cam un sfart de ceas, apoi taiem bucati, pe urma lasata de cutit cand am taiat placinta cruda.
Este foarte buna atat calda cat si rece.






Pofta buna!

PS. Se pot adauga in carne si ciuperci, pentru cine are, doreste sau pofteste.

luni, 19 decembrie 2011

Pui pe sticla


Am primit un pui mic cu piept mare si pentru ca nu prea alegeam nimic de el daca-l taiam in bucati, mi-a venit ideea de a-l face pe sticla. Mi-a trebuit ceva vreme pana am gasit o sticla potrivita pentru trebusoara asta.
Reteta asta nu e de fapt o reteta  ci mai de graba un mod de lucru.
Am folosit:
- un pui fara piele (pentru ca asa l-am primit)
- red chilli chutney (dulceata de ardei iute)
- sos de rosii
- ulei
- bere

Puiul l-am uns bine in interior si la exterior cu red chilli chutney si l-am infipt intr-o sticla (de sticla!) plina cu bere. Intr-un vas cu peretii inalti am turnat sos de rosii, cateva linguri de ulei si o cana de apa, apoi am pus (in picioare!) si puiul pregatit.



 

Am bagat totul la cuptor pana cand a prins culoare frumoasa si carnea a fost facuta. Bineinteles ca am avut grija ca din timp in timp sa stropesc puiul cu sosul din vas.


A iesit foarte bun si in mod sigur voi repeta experienta.
Pofta buna!

miercuri, 14 decembrie 2011

Gulas


Initial s-a vrut a fi gulas la ceaun, insa vremea nu a tinut cu noi si ne-a obligat sa facem gulas la wok.
Mancare buna, satioasa, grea, perfecta pentru intalniri de familie sau adunari de prieteni, gulasul este cunoscut de toata lumea. Chiar daca mai exista oameni care nu au mancat nicodata gulas, sunt sigura ca nu exista om care sa nu fi auzit de gulas.
Felul asta de mancare cunoaste foarte multe variante. Vorba aia: cate bordeie, atatea obiceie. Concluzia? Reteta de fata este o varianta ce poate sau nu semana cu alta. Nu voi da cantitati exacte pentru ca nu am cantarit nimic. Am facut totul la ochi si cat m-a lasat sa ma "intind" capacitatea wok-ului.

Am strans urmatoarele ingrediente:
- coaste si ceva oase cu carnita, de porc 
- un carnat proaspat si afumat
- sunculita taraneasca
- ulei sau untura
- vreo 4 cepe
- boia de ardei dulce
- pasta de tomate
- o cutie de cubulete de rosii in bulion
- cartofi
- ciuperci
- sare si piper macinat
Pentru galuste:
- un ou
- faina - cat este necesara pentru a obtine o compozitie legata

Prima data am taiat tot ce era de taiat in bucatele, fasiute, cubulete, si alte forme geometrice.
Uleiul l-am pus la incins in wok si am prajit pe rand coastele si oasele, carnatul si sunculita taraneasca.




 Carnea prajita am scos-o intr-un castron si am pastrat-o la cald.
Dupa ce am prajit toate carnurile, in uleiul ramas am calit ceapa taiata marunt pana a devenit sticloasa. In acel moment am adaugat o lingura de boia dulce si am amestecat repede. Boiaua se arde repede si da un gust amar mancarii, deci nu trebuie lasata mai mult de cateva secunde in uleiul fierbinte. Eu am stins rapid cu pasta de tomate amestecata cu rosiile in bulion.




Am turnat in wok doua cani de apa si dupa ce s-a infierbantat bine am adaugat carnurile prajite. Am acoperit wok-ul cu un capac si am lasat sa fiarba carnea la foc mic, pana a fost gata.


Cartofii nu au nevoie de mult timp sa fiarba. Vreo 15-20 minute le sunt de ajuns, de aceea i-am adaugat spre sfarsitul mancarii, impreuna cu ciupercile.



Am acoperit iar wok-ul cu capac si le-am lasat pe toate sa se imprieteneasca.



Intre timp am pregatit compozitia pentru galuscute: intr-un castronel am batut bine un ou cu putina sare, apoi am amestecat in el faina, putin cate putin, pana am ajuns la consistenta dorita.



Din aceasta compozitie am luat cu o lingurita si pus in zeama ce bolborosea in wok, formand astfel galuscutele.


Mancarea a mai stat pe foc pana cand galuscutele au fost patrunse. Am potrivit gustul mancarii cu sare si piper macinat, apoi am servit-o fierbinte mesenilor. 
Pentru ca era prea fierbinte, am tot pozat mancarea pana s-a mai racorit si a putut fi mancata :)










Mergea si niscaiva verdeata, dar am uitat de ea.

Pofta buna!

marți, 29 noiembrie 2011

Pizza cu blat din paine


De foarte multe ori painea ramane nemancata la noi acasa. Desi cumpar o paine mica, deoarece nu suntem mari consumatori de paine, mereu raman cateva felii de paine. Nu stiu ce fac altii cu painea veche de o zi - doua, dar eu prefer sa o transform in pizza. Puritanii vor stramba din nas si vor spune ca o asa mare tampenie n-ar manca in vecii vecilor, dar mie mi se pare ca este un pacat mare sa arunci painea sau sa o lasi sa mucegaiasca, iar pseudo - pizza asta este foarte gustoasa.
Pentru tava mare din dotarea standard a aragazului, folosesc:
- felii de paine veche de cel putin o zi
- 300ml lapte rece
- 5 oua potrivit de mari
- o jumatate de cana de sos de rosii (cam 150ml)
- mezeluri taiate feliute sau cubulete (ce am prin frigider)
- ciuperci taiate feliute (vreo 6 ciuperci maricele sunt de ajuns)
- cascaval, telemea sau chiar branza de burduf
- optional: fasii de ardei sau gogosar, porumb boabe din conserva, masline, ceapa rosie taiata pestisori, ceapa verde
Toppingul difera de la caz la caz si depinde foarte mult de ceea ce am in frigider/camara la acel moment. Ceea ce nu lipseste niciodata sunt ciupercile si cascavalul/telemeaua/branza de burduf.
Prima data imi pregatesc toate ingredientele necesare pentru topping. Tai la dimensiunea dorita mezelurile, ciupercile, ardeii si celelalte chestii ce vreau sa la folosesc. Dau pe razatoare cascavalul/telemeaua sau faramitez cu mana branza de burduf (daca asta folosesc). Ouale le bat bine intr-un castronel impreuna cu 100ml lapte rece.
Aprind focul la cuptor sa se incalzeasca si captusesc tava cu hartie de copt.
Peste hartie asez cat mai strans felii de paine, iar locurile ramase goale le umplu cu bucatele de paine. Cu ajutorul unei linguri umezesc feliile de paine cu laptele rece ramas, apoi torn peste ele ouale batute cu lapte.
Imprastii uniform peste paine bucatelele de mezeluri si celelalte chestii ce le folosesc (in afara de cascaval/telemea/branza de burduf) si stropesc totul cu sosul de rosii.



La urma pun razatura de cascaval/telemea sau bucatele mici de branza de burduf si bag tava la cuptor, la foc potriv spre mare, pe raftul cel mai de sus al cuptorului.


Va sta la cuptor pana cand se va inchega oul si pizza va prinde un pic de culoare pe margini (la mine dureaza cam 40 - 45 minute).



Se taie felii foarte frumos daca ii dati timp de respiro vreo 10 minute dupa ce ati scos tava din cuptor.


Este foarte buna calda, dar si rece si poate costitui o cina, un mic-dejun sau un pachetel pentru serviciu/scoala foarte gustos si satios.


Pofta buna!